Witajcie..
Czy ktoś z Was orientuje się w warunkach pogodowych na początek marca? generalnie wszędzie ocieplenie i roztopy się zbliżają, jak to się przełoży na pogodę w górach? Interesują mnie najbardziej rejony Moka..
Z całą pewnością da się jeszcze przejść na drugą stronę M.Oka suchą stopą
Maksimum pokrywy śniegowej statystycznie w Tatrach przypada na ok.20 marca.
Dobrą prognozę pogody można znaleźć tu:
http://www.weatheronline.co.uk/weather/m...NOREGION=1
Dzięki wielkie za info... zastanawiam się tylko, czy istnieje realna szansa na wyjście kierunek Mnich, kierunek Rysy, kierunek Wrota, czy są przetarte szlaki. Nie mam pojęcia ile tam zalega śniegu i jak się przygotować...może zabrać sanki

Na początku marca jest normalnie jak to w Tatrach zima, więc normalnie się chodzi jak w zimę z niezbędnym ekwipunkiem, szlaki mogą być przetarte a może i nie, to zależy czy będzie sypać i jak mocno czy długo. Takie informacje możesz zebrać kilka dni przed pobytem, śledząc strony np. TPN czy TOPR czy dzwoniąc do Moka
pozdroofka
kierunek Mnich, kierunek Rysy, kierunek Wrota, czy są przetarte szlaki. Nie mam pojęcia ile tam zalega śniegu i jak się przygotować...może zabrać sanki

Zamiast sanek-weź lepiej plecak ABS i napieraj !
Ps.
Na wszelki wypadek-jak byś nie wiedział co zacz :
http://www.e-gory.pl/index.php?option=co...&Itemid=37
W beskidach szlaki w większości niepoprzecierane, zaspy do dwóch metrów. dane z 21-22.02
W Beskidzie Sądeckim również masa śniegu.
Boczne szlaki nie przetarte lub wydeptana wąska ścieżyna, główny beskidzki na Paśmie Jaworzyny przetarty skuterem. Drogi dojazdowe do schronisk zasypane, przedeptane jedynie przez sanie lub pieszych. Warunki raczej trudne, zalecam krótkie trasy, ale da się iść.
Popatrzyłem na stronę internetową HZS. Sytuacja lawinowa jest zła. Taterki - Zachodnie, Wysokie i Nizkie mają 4 lawinową. Fatry Mała i Wysoka mają 3 lawinową.
Uważajcie na kopczykach. Patrzeć na nich raczej od spodu i wogóle nie dotykać. Śnieżyk poleci sam.
Po raz drugi w tym sezonie mamy czwórkę. I to pod koniec marca...
Grubość pokrywy śnieżnej na Kasprowym przekroczyła już 3 metry.
U nas III

cały czas
Rosnąca. Na Słowacji od wczorajszego wieczora 4.
No i po polskiej stronie też już 4.
Rosnąca.
Zwykle (statystycznie) maximum pokrywy śniegowej w Tatrach przypada na trzecię dekadę marca- choć rekord odnotowano w.... kwietniu 1996r na Kasprowym Wierchu (355cm) 
choć rekord odnotowano w.... kwietniu 1996r na Kasprowym Wierchu (355cm)

A dokładnie 15.04.1995 - tak jak piszesz, 355cm było na Kasprowym, a 404cm w Piątce.
A niech sypie, ja tam nie mam nic przeciwko czerwcowemu foczeniu. 
Kasprowy dzisiaj 320cm.
Padnie rekord?