Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat

Pełna wersja: Warunki turystyczne i pogoda w górach
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

lilith

paulina napisał(a):
kończę pogaduchy i lecę pakować się w góry żebym miała czym na forum się znów pochwalić Smile

jedni jadą w góry wyłacznie dla siebie , inni żeby się chwalić... cóż począć... lekarstwo na kompleksy...?

więc powodzenia Smile

lilith napisał(a):

paulina napisał(a):
kończę pogaduchy i lecę pakować się w góry żebym miała czym na forum się znów pochwalić Smile

jedni jadą w góry wyłacznie dla siebie , inni żeby się chwalić... cóż począć... lekarstwo na kompleksy...?

więc powodzenia Smile

Cóż gdzieś trzeba się dowartościować Smile Każdy robi to na swój sposób jedni chodząc po górach i pisząc konkretne relacje a drudzy filozofując na forum Smile
Życzenia powodzenia są zbędne, nie uda się jutro, uda się przy innej okazji... góry nauczyły mnie już pokorySmile
To pa, do następnego Smile

lilith

paulina napisał(a):
góry nauczyły mnie już pokorySmile
To pa, do następnego Smile

najwyższy czas, jeszcze tylko życie Cię nauczy ...

i bedzie następny Big Grin

Sob
W Bieszczadach mieliśmy rewelacyjną pogodę, gdyby nie halny, który chciał nam urwać głowy byłoby super. W środę w podmuchach dochodziło do 120km/godz. Mieliśmy szczęście, potężny podmuch wiatru zwalił spróchniałego, potężnego buka na szlak, a raczej węzeł szlaków na Połoninie Wetlińskiej . Gdyby kierunek wiatru był inny i drzewo spadło z metr bliżej szlaku żółtego to zginęłoby kilka osób. Mieliśmy szczęście, na dawnej carynce stało ze 100 osób. Wczoraj z Połoniny Wetlińskiej było widać Tatry. W Bieszczadach mamy już brązową jesień, w Bukowskich Wierchach (słowackie Bieszczady) takoż. W górach jest cudnie, a ja mam dostęp do komputera. Trochę się stęskniłam. Smile
W każdych warunkach należy korzystać zarówno z rozwagi jak i uroków gór Smile
Urok gór. W Bieszczadach jest pięknie, ale warunki do wędrówki nie najlepsze. Błotko, błoto, błocko, zimno, na połoninach pojawia się śnieg. Nie fotografuję, ale mam aktualne zdjęcia Kolegów. Nie mogę nimi dysponować, więc pozwolę sobie pokazać Wam jak wygląda cudowny aczkolwiek przez bardzo wielu nawet niezauważalny z drogi rezerwat w Kalnicy - tuż obok obwodnicy. Zdjęcia z wczoraj Marka Kusiaka
http://www.grupabieszczady.pl/index.php?...Itemid=132
Miłośnicy FB mogą zajrzeć tu, galeria z ostatniej chwili, jesienne zdjęcia Mark.
http://www.facebook.com/media/set/?set=a...154&type=3

Aha, zaglądacie tu na własną odpowiedzialność. Zdjęcia mogą mieć zły wpływ na Waszą psychikę, ja chce rzucić wszystko w diabły i mimo deszczu iść w góry
Lucy, nic nowego z tym błotkiem i śniegiem nie mówisz. W zeszłym roku niemal o tej samej porze poznaliśmy to na własnych butach i spodniach aż po tyłek. giggle
[attachment=47978]

MonkiOrpel napisał(a):
No ja bym się nie odważył zimą wędrować po górach

Jeśli jesteś bratem AlkaOrpla-znaczy się niczego się nie boisz. Huh
http://forum.turystyka-gorska.pl/profile...ile&u=8749
Alek zdaje się poległ na tym forum za spam.

Witam mam na imię Kamila. Jestem na forum po raz pierwszy. Uważam, że jest bardzo interesujace. Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie.
Witaj Kamila ! Miło, że jesteś.
Pozdrawiam, Kamyczek
W Taterkach trzeba uważać. W tych na Słowacji jest już 3. W Dolinie Małej Zimnej Wody dzisiaj spadła lawina z Jezerní Stěny (Jeziorowej Ściany uhm). Zasypała 5 turystów. Na szczęście wygrzebali się sami i nic się nie stało. Ponoć w Taterach posypało śniegiem i nie ma teraz na czym trzymać. Proszę, uważajta.

Stasiu napisał(a):
Proszę, uważajta.

Z dzisiejszego sms -u otrzymanego z Tatr wynika, że dojście na Skrajne Solisko było już sporą trudnością z uwagi na warunki.uhm

To prawda warunki w Taterkach nie są dobre.Mgła,śnieg polatuje od czasu do czasu...tak właśnie pokrzyżowało nam plany wczoraj...miał być Karbik a skończyło się na Stołach.Miejscami śnieg po kostki,a trochę powyżej szałasów po kolana.
Od ostatniego czwartku od około południa nad Tatry nadciągnął front z opadami, które trwały z małymi przerwami do dzisiejszej nocy. Nie wiem jak teraz bo już z Taterek wróciłem Sad

Przez cały czas trwania opadów wiał bardzo mocny, rzekłbym nawet huraganowy wiatr (głównie z kierunków północnych) przez co ilości śniegu na różnych wystawach i w różnych formacjach są bardzo zróżnicowane. Idąc na Skrajne Solisko wczoraj na przestrzeni paru, parunastu metrów można było przejść od niemal bezśnieżnych odcinków do takich - no najgłębiej zapadłem się tak gdzieś po żebra innocent

Popołudniu okazało się, że elektriczka nie zdołała dotrzeć do Strbskiego Plesa, uruchomiono komunikację zastępczą do Wyżnich Hag autobusem, skąd dalej elektriczką można było już jeździć. Zadymki były pierwszorzędne ok

Co do lawiny na dojściu do Terinki - słyszałem "z drugiej ręki" (ludzie z którymi mieszkaliśmy na kwaterze byli jej świadkami), że zeszła na tym największym progu. Jednego ponoć zasypało całkiem ale udało się pozostałym go dość szybko odkopać. Osobiście byłem w Terince dzień wcześniej (czyli w piątek) - już wtedy bardzo mocno sypało, było też widać że śnieg nie jest związany, ale wtedy śniegu było jeszcze trochę za mało na lawinę na progu. HZS od wczoraj ogłosił trójkę i uważam że w żlebach i stokach zawietrznych jest ona w pełni uzasadniona. Spadło dużo śniegu, który się skoncentrował ze względu na wiatr tylko w częsci miejsc. Pod tym śniegiem w wielu miejscach pozostał lód lub twardy zmrożony śnieg, a więc ma po czym zjeżdżać. W najbliższych dniach na pewno trzeba bardzo uważać w środkowych/wyższych partiach Tatr.

Tak dla zachęty i warunków panujących Big Grin :
[attachment=49984][attachment=49985]
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43
Przekierowanie