jak dla mnie całkiem dobre byłyby mapki satelitarne , coś w stylu GoogleEarth

tylko aktualne oczywiście a nie z rocznym a nawet dalszym poslizgiem

Dla zainteresowanych, głównie Bartka (powcinało mi maile

)
Obecnie w tatrach upalnie, choć deszczowo, z drobnymi burzami, i wieje jak diabli.
Mimo zera lawinowego, są miejsca gdzie zagrożenie wciąż występuje. Choć tylko tyczy sie to Tatr wysokich. Na moje obecne obserwacje - na Czerwonych Wierchach prawie bezśnieżnie, w każdym razie szlak od śniegu wolny. Giewont zupełnie bez śladu śniegu. Kopa Kondracka też. W Zachodnich można swobodnie poruszać sie bez raków. Do Murowańca szlak czysty. Nad staw też. Na Granaty można podejść bez kłopotu - sucho. Ale szlak na Zawrat jeszcze od stawu absolutnie w śniegu. Od Zmarzłego oblodzenia a nawet pęknięcia i szczelinki. Szlak na Orlą (dla wybitnych oszołomów), raczej suchy ale miejscami śniegu ogrom i brak asekuracji łańcuchem (zasypane). Piątka zaciapana breją albo zbity śnieg. Tam jeszcze długo sucho nie będzie. Szpiglas od Piątki cały biały. Bez sprzętu ani rusz. Na Kasprowy zupełnie na luzie. Na Swinicy jeszcze zalega, ale zanika.
Sporo błota w lasach, potoki nabrały wody, dość mokro w ich okolicach.
Bardziej szczegółowo nie mogę

Wielkie dzięki za wiadomości Magda
nie pozostaje nic innego jak sie spakować i ruszyć w poniedziałek w stronę szczytów

Słowacy w Tatrach W., Z., i N. podają nad 1700 m jeszcze stopień zagrożenia lawinowego 1. Trzeba się mieć jeszcze na baczności.
I jeszcze przeczytałem. Słowacy zrobili pomiary gigantycznej lawiny, która spadła 25 marca w Žiarskiej Dolinie. Ma jeszcze teraz powierzchnię 28 ha. Lawina miała wtedy powierzchnię 47 boisk piłkarskich. Wysokość w niektórych miejscach jest 20 m. Wyliczono, że śniegu było około 1,89 mil. m3. Jeżeli taka ilość by była rozłożona na wspominanych 47 boiskach, grubość pokrywy by była 6 m. Na jednym boisku grobość pokrywy by była 360 m.
Z 5 Stawów na Kozi : kilka płatów śniegu, trochę strome. Ale mozna je ominąć po skalkach lub przejść bez użycia żelastwa.
Trzeba uważać

. W środę przyjdze ochłodzenie. W górach możebnawet sypnąć śniegiem. Ewentualnym podróżnikom doradzam ciepłą kurtkę i gatki.

Stasiu a jest szansa że to ochłodzenie przetrwa do weekendu?

Co tam górale mówią?
Po kościach czuję, że najchłodniej będzie w piątek

Póki co w Tatrach dość ładnie. Tylko wieje przeraźliwie. Apogeum było wczoraj. Na Kasprowym padał śnieg! A temperatura spadła na szczycie do 2 stopni. Wiatr wzmaga odczucie chłodu a słońce ciągle za chmurami. Od środy do co najmniej niedzieli ma lać. W Tatrach wysokich ciągle zima. Jeszcze sporo sniegu a nawet znalazłam szlak nieskalany ludzką stopą tego roku. Ale poza tym już chyba wszędzie da sie wejść.
Słowacy ogłosili "zero" na wszystkich formacjach górskich

jak przedstawia się sytuacja "śnieżna" w górach?
czy ktoś mógłby podzielić się najświeższymi wiadomościami?
Witam!
Czy od ostatnich Waszych wypowiedzi warunki w Tatrach bardzo się zmieniły? Wyjeżdżam tam 18 lipca i codziennie śledzę prognozy, ale właściwie tutaj się najwięcej dowiedziałam.
Wiem, że zachodnie prawie bezśnieżne. Mnie szczególnie interesuje rejon Ornaku i Starorobociańskiego bo tam m. in planuję się wybrać, więc jeśli ktoś tam był to bardzo proszę o informację.
Jeśli chodzi o wysokie to wiem, że nie ciekawie jest na Zawracie a szkoda bo to też był mój cel. Aha i chciałam się jeszcze zapytać o Krzyżne - jak tam to wszystko wygląda? Śnieg, lód?

Słyszałam o jakiś burzach i chciałam się też dowiedzieć, czy są groźne, chociaż w górach wszystkie burze są groźne, ale czy na prawdę jest się czego bać?
Pocieszcie mnie proszę dobrą prognozą bo w tym roku muszę pochodzić! Już w tamtym pogoda mi dopiekła, więc mam nadzieję, że teraz będzie inaczej.
Z góry dziękuję za informację i życzę miłego wieczoru

Mnie szczególnie interesuje rejon Ornaku i Starorobociańskiego bo tam m. in planuję się wybrać, więc jeśli ktoś tam był to bardzo proszę o informację.
Słyszałam o jakiś burzach i chciałam się też dowiedzieć, czy są groźne, chociaż w górach wszystkie burze są groźne, ale czy na prawdę jest się czego bać?
a)Powinno być bezśnieżnie w tym terminie w rejonie Ornaku i Starorobociańskiego.
b)Są groźne.Planuj wycieczki z wyjściem z samego rana, możliwie ze schronisk.