Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat

Pełna wersja: Warunki turystyczne i pogoda w górach
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Obecne warunki w Tatrach Wysokich Słowackich (z soboty 07.06),było mokro,mgliście,szczyty w chmurach,gdzieniegdzie zdradziecki śnieg Smile foto w załączniku...
Potraktuję załącznik jako zagadkę Big Grin B-B czy to jest może fotka z okolic Szerokiej Przełęczy Bielskiej w stronę Doliny Pięciu Stawów Polskich?
Pedro masz niezłe oko Smile
Nie wiem o której godzinie robiłeś to zdjęcie ale jest duża szansa że byłem wtedy w tych chmurach tam po prawej Smile

A jeszcze co do zdjęcia - z którego dokładnie miejsca jest to fotka? Z samej przełęczy? I czy było jakieś zbliżenie?
To lekkie zbliżenie z zejścia granią na N z Jagnięcego poprzez Jahnence do Szerokiej Bielskiej Smile
kto może powiedzieć jaka szykuje się pogoda w górach w przyszłym tygodniu? ile stopni jest na wysokości 1500?

Karo napisał(a):
kto może powiedzieć jaka szykuje się pogoda w górach w przyszłym tygodniu? ile stopni jest na wysokości 1500?

No chyba tylko prorok albo jasnowidz jakowyuhm
Karo jak będzie w przyszłym tygodniu na wysokości 1500m zależy od wielu czynników .Czy będziesz tam rano o 6 czy też po południu o 14,czy będzie wiał wiatr czy będzie cisza,czy będzie słońce czy też deszcz.
Ja osobiście przewiduję ,że przyszły tydzień będzie w Tatrach cieplejszy i bardziej słoneczny niż bieżący i tego Ci życzę Smile

Karo napisał(a):

Ale co... o Tatry chodzi tak?

zapomnialam....pewnie że o Tatry. Słowackie Wysokie....planuje tam byc w przyszłym tygodniu i tak sie zastanawiam nad trasami...
Na Rohaczach Ostrym i Płaczliwym śniegu właściwie nie ma (21.06) - jeden płat śniegu pod Płaczliwym ale nie stwarzający żadnych trudności, parę płatów przy zejściu ze Smutnej Przełęczy do Doliny Smutnej, ale także nie stwarzające żadnego zagrożenia.
Dzięki

Karo napisał(a):
Dzięki

Proszę Smile
Jeśli Karo natomiast chcesz to odnieść do Twoich słowackich Wysokich to musisz pamiętać, że w nich zima dłużej się utrzymuje niż na Rohaczach. W drugiej połowie tygodnia wróci Sylwek, który miał być w Wysokich Słowackich to pewnie zda relację Smile

EDIT:
Teraz przeczytałem że jedziesz już jutro Big Grin
Którędy chcesz iść z Jaworzyny do Kieżmarskiego?

Pedro napisał(a):
W drugiej połowie tygodnia wróci Sylwek, który miał być w Wysokich Słowackich to pewnie zda relację Smile

Sylwek przyleciał do Taterek, żeby sobie normalnie pochodzić i zdać nam relację. Sad Ja myślałem, że Smoki swym ziejącym ogniem roztopią resztki śniegu i nam potem będzie się bosko chodziło. uhm

Wchodził ktoś ostatnio na Zawrat od Gąsienicowej ? Jakie są warunki dużo śniegu ?
Z racji mojego ostatniego wyjazdu podaję kolejne informacje dotyczące warunków - stan na 06.07.2008:

- Rohatka od strony Staroleśnej bez śniegu,
- Rohatka od strony Białej Wody, kilka płatów (trzeba uważać, ale można bez raków) na odcinku pomiędzy rozejściem szlaków zielonego i niebieskiego a przełeczą , ostatni skalisty odcinek pod przełęczą w tym także żleb czyste.
- Mała Wysoka całkowicie czysta.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43
Przekierowanie