Ja swoją comiesięczną wyprawę w kwietniu planuję do Małej Fatry. Wiadomo. Trzeba mi przetrzeć szlak dla naszych majowych bibowiczów.

Może kto dołączy

Ba Stachu przetrzemy a co

Tatry: lawina zasypała bazę teterników
Posłuchaj (część 1) | Pobierz plik
25.03.2009 / 10:39
Krytyczna sytuacja w Tatrach! Śnieg sypie nieustannie od ponad tygodnia. Lawiny schodzą nawet w miejscach uważanych dotąd za bezpieczne.
Dziś nad ranem ogromna lawina pyłowa uderzyła w tzw. Betlejemkę, czyli ośrodek szkolenia alpinistów na Hali Gąsienicowej. Zasypała szlak i częściowo budynek - mówi reporterce Radia ZET świadek wypadku Sebastian Fijak, przewodnik górski. Na szczęście nikomu nic się nie stało.
W Tatrach już od kilku dni obowiązuje czwarty, przedostatni stopień zagrożenia lawinowego. Ratownicy TOPR-u apelują, by w góry nie wychodzić. Na Kasprowym Wierchu leży ponad 3 metry śniegu. Z powodu silnego wiatru nie kursuje kolej linowa i wyciągi krzesełkowe. W Zakopanem grubość pokrywy śnieżnej wynosi 84 cm.
Ciekawie to wygląda. Zima w tym roku pokazuje swoją klasę.
Słaba zima (mało mrozów) = dużo śniegu na wiosnę w Tatrach
Mi też się podoba - białe góry jeszcze długo pozostaną białe

Biało, śnieżnie, teraz do tego długi dzień, jakieś słońce... cóż chcieć więcej

Patrzyłem na strony HZS. Już wszędzie są czwóreczki. Ja myślę, że teraz już będzie tylko lepiej. Lawiny pospadają i zagrożenie będzie powoli malało.

Cierpliwości.
Ze strony HZS
"...HZS Západné Tatry: ? Dnes, 25. O3. 2009 asi o 11.00 hod. spadla v Žiarskej doline lavína obrovských rozmerov. Odhadovaná dĺžka odtrhu je viac ako 1.5 km. Masy snehu spôsobili veľké škody na priľahlých lesných porastoch. Horská záchranná služba v rámci svojich povinností dolinu už pred niekoľkými dňami uzavrela pre pretrvávajúci 4. stupeň lavínového nebezpečenstva. Na základe tohto uzáveru a po dohode s chatárom sa nikto nenachádzal ani v Žiarskej chate, ktorá bola uzavretá už niekoľko dní.? Sneh z lavíny zavalil aj prístupovú cestu k chate...."
W Dolinie Żarskiej w dniu dzisiejszym- spadła dużych rozmiarów lawina czyniąc znaczne szkody w drzewostanach. Szacowana długość -1.5 km.
W związku z niebezpieczeństwem lawinowym (4 st)-schronisko od kilku dni nie funkcjonuje(zagrożone ścieżki dojściowe do obiektu)