Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat

Pełna wersja: Warunki turystyczne i pogoda w górach
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Ja swoją comiesięczną wyprawę w kwietniu planuję do Małej Fatry. Wiadomo. Trzeba mi przetrzeć szlak dla naszych majowych bibowiczów. Toungue Może kto dołączy uhm
Ba Stachu przetrzemy a coBig Grin
Kasprowy zasypany Smile rekord co prawda nie pobity, ale pracownik stacji meteo musiał wchodzić przez dach, nie dało się odśnieżyć drzwi Smile
Oto artykuł (polecam oglądnięcie zdjęć ):
http://www.tygodnikpodhalanski.pl/www/in...ria&id=290
Tatry: lawina zasypała bazę teterników
Posłuchaj (część 1) | Pobierz plik
25.03.2009 / 10:39
Krytyczna sytuacja w Tatrach! Śnieg sypie nieustannie od ponad tygodnia. Lawiny schodzą nawet w miejscach uważanych dotąd za bezpieczne.

Dziś nad ranem ogromna lawina pyłowa uderzyła w tzw. Betlejemkę, czyli ośrodek szkolenia alpinistów na Hali Gąsienicowej. Zasypała szlak i częściowo budynek - mówi reporterce Radia ZET świadek wypadku Sebastian Fijak, przewodnik górski. Na szczęście nikomu nic się nie stało.

W Tatrach już od kilku dni obowiązuje czwarty, przedostatni stopień zagrożenia lawinowego. Ratownicy TOPR-u apelują, by w góry nie wychodzić. Na Kasprowym Wierchu leży ponad 3 metry śniegu. Z powodu silnego wiatru nie kursuje kolej linowa i wyciągi krzesełkowe. W Zakopanem grubość pokrywy śnieżnej wynosi 84 cm.
Ciekawie to wygląda. Zima w tym roku pokazuje swoją klasę.
No nieźle Smile Ale super zima Smile
Słaba zima (mało mrozów) = dużo śniegu na wiosnę w Tatrach
Mi też się podoba - białe góry jeszcze długo pozostaną białe Smile
Biało, śnieżnie, teraz do tego długi dzień, jakieś słońce... cóż chcieć więcej Big Grin

Pablo napisał(a):
Biało, śnieżnie, teraz do tego długi dzień, jakieś słońce... cóż chcieć więcej Big Grin

Firnu, Pablo, FIRNU Smile

Pablo napisał(a):

Czasu i pieniędzyBig Grin

http://wiadomosci.onet.pl/1940303,11,sni...,item.html
Niom-wystarczy Scary
Świstaki-mówią-że teraz będzie już tylko lepiej Wink
Patrzyłem na strony HZS. Już wszędzie są czwóreczki. Ja myślę, że teraz już będzie tylko lepiej. Lawiny pospadają i zagrożenie będzie powoli malało. ok Cierpliwości.

Stasiu napisał(a):
Lawiny pospadają i zagrożenie będzie powoli malało. ok Cierpliwości.

Chyba spadają już uhm
http://www.pza.org.pl/news.acs?id=313023

Ze strony HZS
"...HZS Západné Tatry: ? Dnes, 25. O3. 2009 asi o 11.00 hod. spadla v Žiarskej doline lavína obrovských rozmerov. Odhadovaná dĺžka odtrhu je viac ako 1.5 km. Masy snehu spôsobili veľké škody na priľahlých lesných porastoch. Horská záchranná služba v rámci svojich povinností dolinu už pred niekoľkými dňami uzavrela pre pretrvávajúci 4. stupeň lavínového nebezpečenstva. Na základe tohto uzáveru a po dohode s chatárom sa nikto nenachádzal ani v Žiarskej chate, ktorá bola uzavretá už niekoľko dní.? Sneh z lavíny zavalil aj prístupovú cestu k chate...."
W Dolinie Żarskiej w dniu dzisiejszym- spadła dużych rozmiarów lawina czyniąc znaczne szkody w drzewostanach. Szacowana długość -1.5 km.
W związku z niebezpieczeństwem lawinowym (4 st)-schronisko od kilku dni nie funkcjonuje(zagrożone ścieżki dojściowe do obiektu)
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43
Przekierowanie