Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat

Pełna wersja: Warunki turystyczne i pogoda w górach
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Dobrze, że tylko poturbowaniem Wink
Jakby ktoś szukał alternatywy dla prognoz pogody i yr.no to polecam całkiem przyjemną norweską stronkę, na której można sprawdzić prawdopodobieństwo wystąpienia burz - http://www.storm.no/112339423/2015-07-21 Smile
Ostrzeżenia przed bardzo silnym wiatrem.

Komunikat ze strony 24tp.pl
http://24tp.pl/?mod=news&strona=1&id=31546

I na lowcyburz.pl
http://lowcyburz.pl/2016/02/09/informacj...02-2016-r/
No i wiało i to fest. Nocujemy w Zakopanem od kilku dni i widziałem ten "wiaterek". Dmuchało tak, że faktycznie straż pożarna jeździła po Zakopcu na sygnale tam i z powrotem. Mieli chłopaki co robić. Teraz jest już spokojnie ale śnieżno. Dolne części Zakopanego praktycznie nie ucierpiały, ale w górnej części powiało. Oj powiało.
Teraz w Taterkach jest utrzymujące się od przedwczoraj 3 lawinowa. Halny pomógł uzyskać taki poziom zagrożenia lawinowego.
Witam,

Wybieram się w nasze Polskie góry ale bardziej tak rekreacyjnie, czy powinienem się jakoś przygotować odpowiednio? sprzęt (obuwie, kurtka i inne) wiem że to nie może być jak wypad do miasta Smile Bardziej mi chodzi o kondycyjne przygotowania Smile
Kup buty i kurtkę. I pobiegaj po okolicy. Życzę powodzenia.
Lucky, zapomniałaś o plecaku i najlepiej wypełniony cegłami, żeby nie było lekko.
Danny, no nie bądź dzieckiem (a może jesteś?) W góry jak w Himalaje, klapki i kawa z McDonalda wystarczy, jak co to możesz po pizzę zadzwonić, do 2000 mnpm dostawa gratis...
Nie przesadzajcie istotne jest w jakie góry się wybiera i o jakiej porze roku. przecież jak to będzie Beskid Niski latem to można nawet w przysłowiowych klapkach iść (nie bierz tego dosłownie bo na bosakach możesz wracać). Ja nawet na Babiej widuję ludzi w klapkach co prawda podziwiam ich bo po tych kamieniach to chyba przez tydzień nie są wstanie chodzić.
Witam! Może ktoś się orientuje czy obecnie na podejściu na Skrajny granat i graniowce pomiędzy granatami pozostały płaty śniegu?
Wydaje mi się że sporo może powiedzieć kamerka topr. Wg mnie raczej warunki powinny być już zbliżone do letnich na tym odcinku. Choć osobiście nie byłem.
Zgadza się,
gorąco już jest, na grani powinno być wszędzie letnio.

Choć osobiście nie byłemSmile
Ja bym jeszcze uważał. 17.6. grupa węgierskich turystów zjechała po polu śnieżnym z Rohatki do Doliny Staroleśniańskiej i trzech było zranionych. Tragiczny wypadek wydarzył się 20.6. pod Chatą pod Rysami. Do Doliny Żabich zjechał starszy turysta i zginął. Obawiam się, że jeszcze jest sporo pól śnieżnych i trzeba uważać, aczkolwiek będzie już miękko.
Stasiu jak najbardziej jest jak mówisz - Frodo pytał natomiast o konkretną trasę. Ta konkretna jest jedną z tych gdzie śnieg schodzi szybciej niż w wielu innych miejscach. Być może jakiś krok przez śnieg trzeba będzie zrobić - pewnie tak. Natomiast nie powinno to dotyczyć kluczowych miejsc.

A to że ogólnie w Tatry Wysokie raki i czekan mogą robić obecnie jeszcze za naszych najlepszych przyjaciół to jasna sprawa.

Frodo napisał(a):
Witam! Może ktoś się orientuje czy obecnie na podejściu na Skrajny granat i graniowce pomiędzy granatami pozostały płaty śniegu?

Jeżeli jeszcze jakieś zostały to bardzo małe. W niedzielę byłem na Kościelcu i z tego co widziałem szlaki na Granaty są już bez śniegu. Na szlaku na Krzyżne od strony Pańszczycy też prawie nic już nie zostało.

Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43
Przekierowanie