14-05-2009, 09:30 PM
14-05-2009, 09:30 PM
15-05-2009, 10:51 AM
Dzieki za pomoc i liniki ze zdjeciami Maciek 
Jak wróce postaram się zdać Wam relacje z tego jak to wszystko wygląda i wrzucić fotki

Jak wróce postaram się zdać Wam relacje z tego jak to wszystko wygląda i wrzucić fotki

magda.s.77
15-05-2009, 10:55 AM
Bartek, jakby co to w mojej relacji z Tatr też są fotki z Zachodnich. Ale to z 20.04. Pozdrawiam i powodzenia
15-05-2009, 12:10 PM
widziałem, widziałem
naprawde fajne fotki
w sumie już przejrzałem wszystko co udało mi się znaleźć 
teraz pozostaje tylko odliczanie do wyjazdu i nadzieja że pogoda dopisze, bo warunki powinny być ok
naprawde fajne fotki
w sumie już przejrzałem wszystko co udało mi się znaleźć 
teraz pozostaje tylko odliczanie do wyjazdu i nadzieja że pogoda dopisze, bo warunki powinny być ok

20-05-2009, 07:47 AM

stopnień zagrożenia lawinowego w Tatrach "0"
hurra
20-05-2009, 07:48 AM
Nie wierz w to. Nie znasz dnia ani godziny ... Ani miejsca ...
20-05-2009, 08:26 AM
To prawda ale zawsze lepiej 0 niż 1 czy 2
poza tym z tymi warunkami na stronie tpn to ja bym do nich nie przywiazywal wiekszej wagi... Wg mnie oni troche zawsze przesadzaja
Pare razy juz byłem mile zaskoczony tym ze nie ma dużo sniegu itd. Ostatnio rok temu rozpisywali sie o szlakach gdzie było mieć jeszcze sporo śniegu min. wskazali podejście na Szpiglasa od 5-ki, a nie wymienili Wrót. W rzeczywistości pod Szpiglasa śniegu to było tyle co kot napłakał, a większe problemy mieli ludzie pod Wrota gdzie próbowali na ostatnim odcinku wchodzić w adidaskach po śniegu...
Dlatego wole poczekać na kolejne zdjęcia naszych forumowiczów a potem sam ocenić w Tatrach jak to wygląda
poza tym z tymi warunkami na stronie tpn to ja bym do nich nie przywiazywal wiekszej wagi... Wg mnie oni troche zawsze przesadzaja
Pare razy juz byłem mile zaskoczony tym ze nie ma dużo sniegu itd. Ostatnio rok temu rozpisywali sie o szlakach gdzie było mieć jeszcze sporo śniegu min. wskazali podejście na Szpiglasa od 5-ki, a nie wymienili Wrót. W rzeczywistości pod Szpiglasa śniegu to było tyle co kot napłakał, a większe problemy mieli ludzie pod Wrota gdzie próbowali na ostatnim odcinku wchodzić w adidaskach po śniegu...Dlatego wole poczekać na kolejne zdjęcia naszych forumowiczów a potem sam ocenić w Tatrach jak to wygląda

20-05-2009, 08:47 AM
Bartek_84 napisał(a):
To prawda ale zawsze lepiej 0 niż 1 czy 2
...
...
Jest śnieg, są nawet minimalne warunki zimowe - jest jedynka w Tatrach. Zagrożenie lawinowe (stopnie zagrożenia) nie rośnie proporcjonalnie, dwójka do jedynki to nieproporcjonalnie dużo większa różnica zagrożenia niż jedynka do zera.
TPN nie podaje stopnia zagrożenia, podaje go TOPR i wyznaczony do tego sztab ludzi (min. z IMGW i inni) Na stopień zagrożenia wpływa bardzo wiele czynników, nawet demograficzne
długiiiii temat.
20-05-2009, 09:27 AM
Faktycznie stopien zagrozenia okresla TOPR i tutaj juz zdaje się na bardziej doświadczonych od czego co zależy i jak oceniać poszczególne stopnie pomimo, że opis na stronie TOPR jest 
Mimo wszystko jesli chodzi o warunki na szlakach to tuaj prym wiedzie TPN i tak jak pisalem nie zawsze ich ocena rzeczywiscie oddaje to co akurat można tam zastać
Jednak wychodzę z założenia że zawsze lepiej napisać o nieco trudniejszych warunkach, bo w końcu lepiej miło się zaskoczyć niż niemiło rozczarować
Inna sprawa to czy te komunikaty w jakikolwiek sposób są w stanie dotrzeć do zwykłcyh turystów, którzy danego dnia przy piffku na Krupówkach stwierdzają, że może warto pójść na Szpiglas czy też Rysy bo trasa wyglada na mapie ciekawie... W to akurat śmiem wątpić, ale o tym tez można by było dyskutować całe wieki 

Mimo wszystko jesli chodzi o warunki na szlakach to tuaj prym wiedzie TPN i tak jak pisalem nie zawsze ich ocena rzeczywiscie oddaje to co akurat można tam zastać

Jednak wychodzę z założenia że zawsze lepiej napisać o nieco trudniejszych warunkach, bo w końcu lepiej miło się zaskoczyć niż niemiło rozczarować
Inna sprawa to czy te komunikaty w jakikolwiek sposób są w stanie dotrzeć do zwykłcyh turystów, którzy danego dnia przy piffku na Krupówkach stwierdzają, że może warto pójść na Szpiglas czy też Rysy bo trasa wyglada na mapie ciekawie... W to akurat śmiem wątpić, ale o tym tez można by było dyskutować całe wieki 
20-05-2009, 09:40 AM
Bartek_84 napisał(a):

Każde zbocze w zależności od ukształtowania, nachylenia, lokalizacji i wystawy może mieć-ma inne tendencje, a ocena zagrożenia jest niejako tendencyjna - dlatego też może wydawać Ci się zawyżona, ale czy na pewno, przecież najwięcej wypadków lawinowych jest i tak przy "małych" trójkach ...
20-05-2009, 06:31 PM
Nie ma co teraz patrzeć na stopień zagrożenia lawinowego.
Spokojny i bezpieczny rano stok, w słońcu może zamienić się w strzelnicę lawinową.
Spokojny i bezpieczny rano stok, w słońcu może zamienić się w strzelnicę lawinową.
21-05-2009, 07:26 AM
Powinni podawać stopień zagrożenia na daną godzinę 

21-05-2009, 08:09 AM
Łukasz napisał(a):
Powinni podawać stopień zagrożenia na daną godzinę 

... i na dany szczyt czy drogę 
21-05-2009, 08:10 AM
... i stolik w schronisku.
21-05-2009, 12:24 PM
i adres do specjalisty