Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat

Pełna wersja: Warunki turystyczne i pogoda w górach
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Mam małe pytanko. Czy przypadkiem ktoś nie wie jak wygląda OP po teraźniejszych opadach śniegu? Będzie do przejścia? Chyba spróbuję się wyrwać w okienko pogodowe ze wtorku na czwartek i spełnię swoje zadanie względem swoich koloegów?
Przeszedłeś Stasiu OP w tych dniach?. Jak było?
Na razie nie. Sad Pogoda nie była idealna i też inne sprawy mi spadły na głowę. OP odsunąłem na kiedyś. uhm
W nocy wróciłem z Tatr. Warunki są bardzo zróżnicowane w zależności od wystawy i rejonu Tatr. W wielu miejscach jest jednak bardzo niebezpiecznie. W Dolinie Kieżmarskiej wszystko wyżej totalnie zalodzone - bardzo nieprzyjemne warunki zarówno na raki jak i na buty. Dużo lodu jest już nawet na grzędzie do Dzikiej (czyli około 1700 npm) - my się wycofaliśmy spod 1800. W rejonie Kieżmarskiej Doliny od około 2100 był śnieg (sobota i niedziela). Z zasłyszanych informacji, prawie wszyscy rezygnowali z wejścia na Jagnięcy kończąc wędrówkę na Kołowym Przechodzie. Zejście z Rakuskiej Przełęczy na etapie łańcuchowym w lodzie. W tamtym rejonie jedynie południowa ściana Koziej Turni czysta jakby ktoś się chciał powspinać.

W niedzielę przejechaliśmy bardziej na południe. Szlaki typu na Sławkowski czy na Krywań wydawały się być czyste, ale wiele szczytów o wystawie południowej ale położonych bardziej "wgłąb" Tatr też widać, że w śniegu (cienka warstwa). Wszystko co w Wysokich i po północnej stronie odradzam. Z południową wystawą to zależy od regionu ale w najwyższych partiach też w wielu miejscach na pewno jest nieciekawie.

Natomiast trzeba powiedzieć, że jest przepiękna złota jesień. Kolorystycznie w dolinach jest rewelacja Smile

Pedro napisał(a):
[..]bardzo nieprzyjemne warunki zarówno na raki jak i na buty

Ja wróciłem "przed chwilą". W piątek szlak z Kasprowego na Świnicę kompletnie oblodzony, słońce co nieco wytapiało ale zacienione miejsca ze 100% brakiem przyczepności. Zejście z Zawratu w stronę Gąsienicowej podobno bezpieczne jedynie w rakach - zalodzone i niedostępne łańcuchy.
Nas pokonała Świnica - zawróciliśmy tuż przed szczytem idąc z Kasprowego.

Bardzo przyjemnie na Czerwonych Wierchach - widoki super ok
Pozbieram zdjęcia i wrzucę krótką relację jak najszybciej.

powiem wam tak niewiem jak tutaj było . Ale w ,, Pirin,, i ,,Riła ,, -Podmokło . Chodz cały czas są warunki do uprawiania trekkingu letniego ;]
Witam wszystkich Forumowiczów.
Jestem nowy na forum, ale wydaje mi się, że to dobry temat do mojego pytania.
Planujemy z bratem wypad na rysy od moka w piątek ( 18.10) I w związku z tym mam pytanie jak teraz wygląda szlak na szczyt? Czy potrzebne są raki i czy jest duże oblodzenie?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

dr.Etker napisał(a):

Ja ostatnio zaglądałem tutaj:
http://www.mountain-forecast.com/peaks/R...casts/2499
i się sprawdziło ok

Jednym słowem to weckend słoneczny okto mi pasujeBig Grin

PioKrk napisał(a):
Planujemy z bratem wypad na rysy od moka w piątek ( 18.10) I w związku z tym mam pytanie jak teraz wygląda szlak na szczyt? Czy potrzebne są raki i czy jest duże oblodzenie?

http://wiadomosci.onet.pl/podhale/w-tatr...iegu/y5zm4

Zostańcie lepiej z bratem w domu. uhm

Po sprawdzeni pogody, przejrzeniu widoków z kamer internetowych, Rysy odpuściliśmy od razu. Miał być Szpiglasowy od ,,Piątki'' do moka, ale pogoda dała w kość wiec przeszliśmy przez Świstówkę.
Szlak miejscami niewidoczny i ślady po małych lawinach.
Witam,
mam nadzieję, że wybrałam odpowiedni wątekWink
chciałam zapytać, czy warto jeszcze na początku grudnia wybrać się na wędrówkę?? Chodzi mi o trasę jednodniową, jednak boję się że warunki będą już bardzo złe. Kiedyś chodziłam po górach regularnie jednak na jakiś czas musiałam przestać. Teraz mam możliwość się wybrać i nie wiem czy się zdecydować.

PatrycjaS napisał(a):
Witam,
mam nadzieję, że wybrałam odpowiedni wątekWink
chciałam zapytać, czy warto jeszcze na początku grudnia wybrać się na wędrówkę?? Chodzi mi o trasę jednodniową, jednak boję się że warunki będą już bardzo złe. Kiedyś chodziłam po górach regularnie jednak na jakiś czas musiałam przestać. Teraz mam możliwość się wybrać i nie wiem czy się zdecydować.

To zależy w jakie góry się chcesz wybrać, zależy również od tego jakie warunki i pogoda będą od tej pory do początku grudnia.
Wreszcie zależy od tego jaka będzie aura w dniu kiedy tam będziesz.
Jak widzisz jest wiele zmiennych.
W góry zawsze warto się wybrać.

Myślę o Karkonoszach. Właśnie najbardziej boję się złej pogody ale raczej wybiorę się najwyżej będzie trzeba zawrócić.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43
Przekierowanie