Jak podała HZS, w Žiarskiej Dolinie w Tatrach Zachodnich dzisiaj o godz. 11-tej spadła gigantyczna lawina o długości oderwania 1,5 km. Lawina wyrządziła szkody na poroście leśnym i zagrodziła drogę do Žiarskiej Chaty. W chacie jednak nikogo nie było, ponieważ była z powodu zagrożenia lawinowego (4) uprzednio ewakuowana. Wyrządzone szkody na poroście i ewentualnie na chacie będą ratownicy jutro badać.
Dla zwiększenia bezpieczeństwa, będą prowadzone odstrzały lawin w Łomnickim Siodle i Oštiepkovej Muldzie w Vratnej Dolinie w Małej Fatrze.
Zagrożenie lawinami jest naprawdę bardzo duże. Uważać na kopczykach i przestrzegać nakazy

Oj, nie brzmi to wszystko zbyt dobrze

Wrecz paskudnie. Osobiście mam spore obawy co do sytuacji w II połowie kwietnia.
Spokojnie być

to trzy tygodnie z okładem
Oj, nie brzmi to wszystko zbyt dobrze

Wrecz paskudnie. Osobiście mam spore obawy co do sytuacji w II połowie kwietnia.
chociaż masz jeszcze czas na poprawę, a ja dziś w nocy wsiadam w pociąg i jadę w górki. Martwią mnie te warunki, dużo na kursie nie pochodzimy 
Zagrożenie lawinami jest naprawdę bardzo duże.
Po naszej stronie jedna zasypała częściowo Betlejemkę...

Tatry: lawina zasypała bazę teterników
...
25.03.2009 / 10:39
Krytyczna sytuacja w Tatrach! Śnieg sypie nieustannie od ponad tygodnia. Lawiny schodzą nawet w miejscach uważanych dotąd za bezpieczne.
Dziś nad ranem ogromna lawina pyłowa uderzyła w tzw. Betlejemkę, czyli ośrodek szkolenia alpinistów na Hali Gąsienicowej. Zasypała szlak i częściowo budynek - mówi reporterce Radia ZET świadek wypadku Sebastian Fijak, przewodnik górski. Na szczęście nikomu nic się nie stało.
W Tatrach już od kilku dni obowiązuje czwarty, przedostatni stopień zagrożenia lawinowego. Ratownicy TOPR-u apelują, by w góry nie wychodzić. Na Kasprowym Wierchu leży ponad 3 metry śniegu. Z powodu silnego wiatru nie kursuje kolej linowa i wyciągi krzesełkowe. W Zakopanem grubość pokrywy śnieżnej wynosi 84 cm.
Lawiny pospadają i zagrożenie będzie powoli malało.

Cierpliwości.
Chyba spadają już 
http://www.pza.org.pl/news.acs?id=313023
Zagrożenie lawinami jest naprawdę bardzo duże.
Po naszej stronie jedna zasypała częściowo Betlejemkę...

Ponoć zasypało Betlejemkę 
Podobnie spadła lawina "tyska".
Uwaga lawina
Wyjechał Bańdzioch przez "maszynkę do mięsa"....brrrr 
Na kopczykach nic nowego. Obowiązuje 4 na wszystkich dużych górach Słowacji. Po Polskiej stronie to samo.
Edyto, nic się nie martw. Będziesz pod opieką odpowiedzialnych ludzi, którzy powinni wiedzieć jak się zachowywać w takich warunkach
Z radia:
W Tatrach halniak, lawiny schodzą, śnieg zaczął topnieć, w Zakopanem 6 stopni na plusie... a niech tam stwardnieje a co... będzie fajniej

Oby, oby- czuję się tak marnie-wobec potęgi żywiołów 
Słowacy ogłosili wszędzie trójeczki. Żeby błyszczało na lepsze czasy

. Jednak 3 to jeszcze zbyt dużo dla górskich igraszek

Otrzymałem zdjęcia z miejsca, gdzie spadła potężna lawina w Dolinie Žiarskiej (post nr. 151). Žiarska chata jakoś ocalała.