Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat

Pełna wersja: Warunki turystyczne i pogoda w górach
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Dzisiaj słyszałem w czeskich wiadomościach, że w Karkonoszach od niedzieli spadło około 1 m śniegu. Jest tam ogłoszona 3 i już w niektórych miejscach się posypało w dół. Niektóre trasy skiturowo/biegówkowe są zamknięte. O szczegółach się nie interesowałem. Jednak Roman dobrze radzi. Trzeba się na innych odpowiednich miejscach popatrzeć albo sprawdzić sytuację. Nikt nie chce grać głównej roli w serialu "GOPR/TOPR/HZS poszukuje/ratuje/zwozi ...
Jeśli chodzi o Karkonosze to na stronie Karkonoskiej Grupy GOPR można przeczytać taki komunikat z dzisiaj (25.01.2012):
"Po ostatnich opadach śniegu połączonych z silnym wiatrem na szlakach szczególnie powyżej 1000 m.n.p.m. śnieg został ukształtowany w głębokie zaspy utrudniające poruszanie, większość szlaków jest nieprzetarta, a ich przejście może się znacznie wydłużyć i wymagać będzie dużego wysiłku, na niektórych odcinkach może być problematyczne, dodatkowym utrudnieniem będą miejsca gdzie śnieg został wywiany i odsłonięte zostało lodowe podłoże- ślisko, utrzymuje się wysoki III stopień zagrożenia lawinowego, WARUNKI TURYSTYCZNE BARDZO TRUDNE."

W kontekście pytania o przetarcie poszczególnych szlaków to najlepiej po prostu zadzwonić do konkretnych schronisk położonych na trasie planowanego przemarszu.
Pytania do Lucyny tudzież innego Bieszczadnika Smile

1) O przejezdność dróg
- Cisna - Wetlina - Ustrzyki Górne - Wołosate
- Lutowiska - Ustrzyki Górne

2) O szlaki, czy może coś wiadomo o przetartych szlakach, może Lucyna jakąś grupę przepędziła gdzieś po połoninach? innocent

3) Oprócz bacówki pod Małą Rawką gdzie można wypożyczyć rakiety? Może jakieś sprawdzone miejsce? Wg strony rakiety.pl można pożyczyć w Wetlinie oraz w Ustrzykach Dolnych.

Pytania dotyczą potencjalnego przyjazdu w sobotę lub niedzielę Smile

Pedro napisał(a):
Pytania do Lucyny tudzież innego Bieszczadnika Smile

1) O przejezdność dróg
- Cisna - Wetlina - Ustrzyki Górne - Wołosate
- Lutowiska - Ustrzyki Górne

2) O szlaki, czy może coś wiadomo o przetartych szlakach, może Lucyna jakąś grupę przepędziła gdzieś po połoninach? innocent

3) Oprócz bacówki pod Małą Rawką gdzie można wypożyczyć rakiety? Może jakieś sprawdzone miejsce? Wg strony rakiety.pl można pożyczyć w Wetlinie oraz w Ustrzykach Dolnych.

Pytania dotyczą potencjalnego przyjazdu w sobotę lub niedzielę Smile

1. Drogi przetarte, wróć przejezdne. Nie wiem tylko jak sytuacja wygląda na serpentynach pomiędzy Wetliną, a Berehami.
2. Przetarty jest szlak na Połoninę Wetlińską, chyba też na Rawki. Jutro sprawdzę i Chłopaków z GOPR.
3. Najtaniej u Pawła Wójcika http://www.pawuk.pl 20zł/doba. Nie wiem czy Paweł porozwoził rakiety po ośrodkach. Można wypożyczyć w Wetlinie w Hotelu Górskim, w Polańczyku w dawnej Relawii- Skalnym - koszt 40zł/doba.
Dzwoniąc do Pawła możecie powołać się na mnie i odebrać rakiety po drodze.

Dzięki za wszystkie informacje i namiar na rakiety, jutro pewnie będę rezerwował jak coś.

Co do konkretnego celu jeszcze nie wiemy, ale najchętniej poszlibyśmy chyba na Caryńską (jeszcze nie wiem skąd, zależy też ile w rakietach by się człowiek zapadał...), albo na Smerek od Kalnicy.

A jak jest w chwili obecnej z tym schroniskiem na Przysłopie Caryńskim? Czynne?

Pedro napisał(a):
A jak jest w chwili obecnej z tym schroniskiem na Przysłopie Caryńskim? Czynne?

Czynne na sto procent. Droga przejezdna. Zdjęcia Kumpla sprzed tygodnia
http://bieszczadzkieforum.pl/kilka-aktua...3-330.html

Czy musicie tak publicznie robić chętki na Biesy. kwasny Mnie zostanie tylko czas na klasykę. Wink

Stasiu napisał(a):
Czy musicie tak publicznie robić chętki na Biesy. kwasny Mnie zostanie tylko czas na klasykę. Wink

Aj tam, aj tam. Sama jest odcięta od przyjemności, rozsypał się stos drewna opałowego, część spadło mi na stopę robiąc straszne bubu. giggle
Mam nadzieję, że pojawi się relacja i obejrzę sobie coś nie coś.

Stasiu czytaj czytaj to w końcu jeszcze (nie)raz tu przyjedziesz Smile
Warunki śniegowe na Hali
https://picasaweb.google.com/10026863032...2961248914
Strona Tomka Nodzyńskiego -często aktualizowana, warto przed zaplanowaną wycieczką sprawdzić co w Tatrach widać

Pedro napisał(a):
Stasiu czytaj czytaj to w końcu jeszcze (nie)raz tu przyjedziesz Smile

Stawiam na to głowę, że w tym roku tam znowu będę. Smile

Stasiu napisał(a):
Stawiam na to głowę, że w tym roku tam znowu będę. Smile

Piękne plany Big Grin

Jutro myślę, że cosik pojawi się z białych, dzisiejszych Bieszczadów. A tymczasem jakoś śpiący sięm zrobił.

Za 5 dni Tatry...

W wiadomościach głosili, że na Pustewnach było słabo pod zerem, kiedy w dolinach było blisko 20 pod. Mam nadzieję, że w kopczykach o nazwie Tatry będzie podobnie. Shy
Stasiu ależ oczywiście, że będzie przyjemna, a wręcz przytulna temperatura do relaksacyjnego spacerku w powiewach ożywczego wiaterku. Wg pogodynki w czwartek około 16.00 pogodynka.pl przewiduje temperaturę odczuwalną w Zakopanem na poziomie -40,1 stopnia C giggle
Jakby w sobotę było podobnie to proponuję spacer jaskiniowy. Tam będzie cieplej.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43
Przekierowanie