Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat

Pełna wersja: Warunki turystyczne i pogoda w górach
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
mam pytanie:
gdzie można zasięgnąć informacji o pogodzie i warunkach na szlaku??
chodzi mi teraz konkretnie o rejon Babiej Góry.
Stacja BABIA GÓRA
data: 2009-04-01
Temperatura: -2 C
Grubość pokrywy śnienej: 190 cm -mokry
Widoczność: ograniczona do 500 m
Opad: brak
Wiatr: bezwietrznie
Warunki narciarskie: nie występują
Warunki turystyczne: trudne
Uwagi: III stopień zagrożenia lawinowego! Szlak żółty-Perć Akademicka zamknięty od 01.11.2008 na okres zimy przez BPN

http://www.gopr.pl/index.php?action=pogoda&grupa=1
5ty stopień zagrożenia lawinowego w Tatrach
[attachment=20465]

magda.s.77

Zawalił się krzyż na Giewoncie! Pod wpływem długotrwałych mrozów i obfitych opadów śniegu,a także pod ciężarem zalegającej zlodowaciałej warstwy, szczytowe skały zaczęły pękać, uwalniając żelazne mocowania. W związku z ustanowieniem dziś ostatniego w skali, 5 stopnia zagrożenia lawinowego, szlaki opustoszały i strat w ludziach nie odnotowano.
Magda, masz może jakieś zdjęcia tej przejmującej tragedii??
Znalazłem świeżą fotkę w necie - to z kamerki internetowej więc straszna jakość, ale widać jak krzyż ułamał się w połowie konstrukcji i leży na ziemi...tragedia...Sad

[attachment=20469]
To chyba jakiś żart prima aprilisowy..Przeglądałam wszystkie chyba możliwe kamerki i w miejscu krzyża jest jakieś zamazanie, jakby mucha siedziała na kamerzeWink
faktycznie - tylko kikut stoi kwasny
Ja bym tego typu informacje dzisiaj nie brał zbyt poważnie. Toungue Wiadomo 1.4.giggle
ja tam w to nie wierze
Piękne pierwszo-kwietniowe żarty giggle:hihi:
Zaczyna dzwonić na lepsze czasy Big Grin. Po nocnych przymrózkach na głównych kopczykach do południa jest dwójeczka ok, ale po południu słoneczko nam to dźwiga na trójkę Sad Mało, ale coś już jest. Toungue
kurcze szkoda że tej 2 lub 3 nie było na kursie, my napieraliśmy przy 4,dlatego z wielu rzeczy trzeba było zrezygnować

Edyta85 napisał(a):
kurcze szkoda że tej 2 lub 3 nie było na kursie, my napieraliśmy przy 4,dlatego z wielu rzeczy trzeba było zrezygnować

A dokładnie co Wam okroili ?

np. wyhamowywanie obsunięć w stromym śniegu, lotnej też zrobiliśmy bardzo mało, nie mieliśmy asekuracji w trawkach.
Ogólnie to najbardziej mi szkoda ostatniego dnia, kiedy to wróciliśmy spod liliowej przełęczy
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43
Przekierowanie