Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat

Pełna wersja: Warunki turystyczne i pogoda w górach
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Szuru buru. Tak ogólnie pisząc o szlakach to wg: http://www.tatry.tpn.pl/pdf/biuletyn/biu...2010-3.pdf ( szukajcie , a znajdziecie ) na szlakowskazach ( tudzież nowych ustrojstwach ) w Polskich Tatarach pojawią się tabliczki z nazwami topograficznymi i wysokością npm. Złodzieje tabliczek czuwajcie, a w kur***** mordy dostaniecie.
Jakby ktoś był ciekaw jak to na dziś wygląda sytuacja z wiosną w Tatrach innocent

W Dolinie Roztoki -> na odcinku leśnym (szczególnie w wyższej części) miejscami zalegający na ścieżce lód. Przy obecnych temperaturach w szczególnie godzinach nocnych i przedpołudniowych może nie niezbędne ale na pewno bardzo wskazane raki. Siklawa jeszcze w większości pod śniegiem i lodem, podejście do Piątki choć śniegu mało to też lepiej raki mieć (zarówno na czarnym jak i zielonym szlaku).

[attachment=37255][attachment=37256]

W Dolinie Pięciu Stawów -> południowe zbocza mocno odsłonięte, choć we wszelkich zagłębieniach i żlebach śnieg dalej zalega, w tych drugich jeszcze na pewno trochę zejdzie zanim zniknie. Na pólnocnych stokach jeszcze zima, choć na pewno nie adekwatna do pory roku. Ze Szpiglasowej na pewno jeszcze na nartach można zjechać (oczywiście w stronę Piątki).

[attachment=37257][attachment=37258]

W Dolinie Rybiego Potoku -> na drodze dojściowej do schroniska w zdecydowanej większości bez śniegu lub z resztkami, przy schronisku śnieg w płatach, Morskie Oko jeszcze skute lodem choć już wzdłuż linii brzegowej pojawiła się woda. Widać było parę osób przechodzących środkiem, choć na mój gust jest to już bardzo mocno ryzykowne. Wyżej jak na zdjęciach, przy czym śnieg w wyższych partiach w większości nieprzyjemny mokry i przepadający.

[attachment=37259][attachment=37260][attachment=37261][attachment=37262]

W Dolinie Jaworowej -> do Polany pod Muraniem bez śniegu. A reszta jak na zdjęciach:

[attachment=37263][attachment=37264]

Dane z dni 2-3 kwiecień 2011

Zima bardzo niezimowa - na moje oko w Tatrach Wysokich tak jak jest dzisiaj to z reguły jest około połowy maja. Choć na dzisiejszy wieczór oraz na najbliższy weekend są zapowiadane opady śniegu.
Sezon letni jednak chyba co by się już nie wydarzyło, myślę że rozpocznie się wcześniej niż zwykle.
i TO MA BYĆ RELACJA Z WYPADU W TATRY
Tomtur -> nie wiem czy to aprobata czy dezaprobata innocent Big Grin

Ale jakby co to relacji typowej raczej nie planuję pisać z wyjścia do Pięciu Stawów, Morskiego Oka i Polany pod Muraniem Smile
Z Polany możesz. Reszta WON.
Przypomniałem sobie po czasie giggle
Biuletyn śniegowy dla Tatr na stronie http://www.pogodynka.pl/biuroprasowe/biuletyn-sniegowy/

Do poczytania dla wielbicieli.
pięknie dzisiaj...
Jak jest ze śniegiem w Tatrach w górnych partiach, raki się przydadzą czy będą zbędnym balastem?

Krzysiek napisał(a):
Jak jest ze śniegiem w Tatrach w górnych partiach, raki się przydadzą czy będą zbędnym balastem?

Jeśli wyższe partie Tatr Wysokich-dopakowałbym tak na wszelki przypadek.Chociaż lód cienki, śniegu nie za dużo-i ogólnie zapewne nienajlepiej się korzysta z raków.
Kilka dni temu otoczenie Zielonego Stawu Kieżmarskiego prezentowało się tak:[attachment=42055]

Krzysiek napisał(a):

Krzychu, widzę, że nie czytasz moich relacji unsure Od 1500-1600 m są resztki zlodowaciałego śniegu. Od 2000 m jest go trochę więcej i jeżeli pójdziesz nad tą granicę, to dopakuj szpilki. Taki turysta jak Ty, nie stara się czy ma zbędny balast w plecaku. Na Filipkę na razie nie trzeba. giggle

Stasiu napisał(a):
Krzychu, widzę, że nie czytasz moich relacji unsure Od 1500-1600 m są resztki zlodowaciałego śniegu. Od 2000 m jest go trochę więcej i jeżeli pójdziesz nad tą granicę, to dopakuj szpilki. Taki turysta jak Ty, nie stara się czy ma zbędny balast w plecaku. Na Filipkę na razie nie trzeba. giggle

Dzięki Etker i Stasiu. Nie miałem pewności co się dzieje tam ostatnio bo brak świeżych zdjęć i wychodzi na to że znowu jest jesień...
Pójdę na "lekko" i zobaczę czy mi to wyjdzie na dobreuhm
Stasiu czytam relacje ale przy ostatniej pogodzie to chyba w górach cieplej i dużo się zmienia w kilka dni.

Na Słowacji już wszędzie "4" :shock:

http://www.laviny.sk/
W Polskich Tatrach-też 4 z tendencją rosnącą..
http://www.topr.pl/
Dorzucę swoje pytanie, z tym, że odnośnie Karkonoszy. Wie ktoś jak wygląda szlak ze Szklarskiej przez Szrenicę do Schroniska pod Łabskim Szczytem i dalej czerwonym szlakiem aż do Równi pod Śnieżką?
Wiem jak wygląda zimą szlak ze Szklarskiej przez Łabski do Równi.
Wiesz, może poczytaj trochę na temat. Popytaj. Zorientuj się co do warunków zimowych w Karkonoszach. Sprawdź czy w ogóle jest ciągłość czerwonego szlaku ze schronu pod Łabskim do samej Równi pod Śnieżką. Które odcinki szlaku, w tym rejonie są zamknięte zimą, a które zamykane okresowo ze względu na pogodę. Zastanów się dokładnie jeszcze raz, czy to jest tura na jeden dzień.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43
Przekierowanie