Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat

Pełna wersja: Warunki turystyczne i pogoda w górach
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Dzięki Wink
W takich warunkach trzeba się już liczyć z lawinami. Na stronach HZS przeczytałem taką oto informację o wczorajszej lawinie w Żiarskiej Dolinie:
http://www.hzs.sk/?lang=sk&site=archivsprav&id=2127
Mam pytanie. Wybieram się na majówkę w Tatry i czy można na spokojnie przejść trasę Grześ- Rakoń i ew. Wołowiec?

DawidTatry napisał(a):
Mam pytanie. Wybieram się na majówkę w Tatry i czy można na spokojnie przejść trasę Grześ- Rakoń i ew. Wołowiec?

Odcinek Grześ -Rakoń (czyli Długi Upłaz)ma stosunkowo mały wznios i jest szeroko. Da radę.
Wyżej na Wołowiec-też bym próbował. Wink

Aktualny widok w stronę Wołowca.

http://kamery.topr.pl/chocholowska/chocholow.jpg

Wygląda zachęcająco. Podobnie jak trzy lata temu, gdy o tej własnie porze tam byłem.

Kilka zdjęć z tamtego dnia. Na moje oko na Wołowcu jest obecnie nieco mniej śniegu, niż wówczas.
http://www.gorskiswiat.pl/forum/showthre...1#pid58861
Ok, wielkie dzięki Smile Jutro zobaczę jak tam jest Big Grin
Dostałem cynk prosto z Jaworzyny Krynickiej, że przy dzisiejszej upalnej pogodzie widać cudnie Tatry. Smile

Ludziom się powodzi.... Big Grin

A ja garaż muszę gruntownie posprzątać po zimie. kwasny
Może komuś się przyda informacja...

Szlak na Przełęcz pod Chłopkiem (z dnia 16.06.2012) - trochę śniegu na:
- podejściu pod Bańdzioch (u podnóża skalistej zerwy z lewej aż po wodospad) - śniegu jeszcze całkiem sporo ja na czerwiec;
- pod drugimi klamrami - niezbyt dużo;
- na trawersie Czarnego Mięgusza - niewielkie płaty nie stanowiące problemu;
- południowe żleby opadające spod Czarnego Mięgusza zaśnieżone;
- widoczne podejście na Rysy - śniegu aż po wejście w skałę powyżej Buli całkiem sporo;

Szlak do Zbójnickiej Chaty (17.06.2012) - praktycznie bez śniegu, ostateczne podejście na Rohatkę w większości w śniegu.

Generalnie na podstawie tych szlaków i obecnych warunków temperaturowych uważam, że większy sens jest mieć ze sobą na wszelki wypadek czekan niż raki.
Piątkowe Rysy

...

pogodnie i tłumnie blink blink blink blink blink blink blink
kamienie lecą i oddychać nie ma czym
NIE POLECAM

[attachment=47405]

lilith

paulina napisał(a):
Piątkowe Rysy

...

pogodnie i tłumnie blink blink blink blink blink blink blink
kamienie lecą i oddychać nie ma czym
NIE POLECAM

Ten tłum...cóż...czyżby czasem nie jesteśmy zbyt egoistyczni?uhm

I czyżby ten tłum był gorszy w jakimś stopniu, uboższy duchowo, zbyt
głupi żeby przybywać w tym samym miejscu co my? - uduchowieni...?

Zdjątko fajne, choć widać , że tłum nie dotarł jeszcze do strefy intymnej - to chyba dobrze.

Dobrze też , że w górach występuje jeszcze coś straszniejszego niż TŁUM - Tłum Vikingów Scary

Cóż konkluzja miała być nieco inna... a mianowicie taka, że w Tatrach jest wiele pięknych szczytów znakowanych i mniej obleganych w pięknej pogodzie niż Rysy, na które w sprzyjających warunkach wybiera się sporo ludzi. Następnym razem wysłowię się "dosłowniej" Smile
Ps. Egoistką jestem , ach przyznaję się bez biciaShy i to "uduchowioną" do granic możliwości jak na malarkę i artystyczną duszę przystało Wink Smile
Ps. Pozdrawiam serdecznie

lilith

paulina napisał(a):
Następnym razem wysłowię się "dosłowniej" Smile

cóż, koniecznie następnym razem się popraw....
równie dobrze czytając potem co autor miał na myśli, ktoś może pomyśleć, ze polecasz plażę - nad Bałtykiem....

Idąc świadomie na Rysy przy dobrej pogodzie chyba zdawałaś sobie sprawę, że tam sama nie będziesz, no chyba, ze poszłaś tam zrobić tłumne zdjęcie- celem publikacji czy konkluzji, czy też celem spełniania marzeń jak pewien miszczu

Teraz zaboli:Cry
Ktoś mądry kiedyś napisał... że,

Cytat:
ktoś kto narzeka na tłum nie umie chodzić po górach

"uduchowienie" gdzieś Ci umknęło gdy wrzucałaś zdjątko z takim podpisem na forum,
Zamiast "błyskotliwie" wyszło Ci "żałosne"

Panno lilith! Nie mam zamiaru wdawać się z Tobą w durne dyskusje, więc odpuść sobie swoje czy też cytowane filozofie ... Smile
Ps. A to po co poszłam na Rysy, z kim i z jakich pobudek, to chyba niewiele się Ciebie tyczy, więc skończ z moralizatorstwem Pani Profesor Wink Smile

lilith

paulina napisał(a):
Panno lilith! Nie mam zamiaru wdawać się z Tobą w durne dyskusje, więc odpuść sobie swoje czy też cytowane filozofie ... Smile
Ps. A to po co poszłam na Rysy, z kim i z jakich pobudek, to chyba niewiele się Ciebie tyczy Smile

wiesz, dyskusja na temat - i nie durna , bo jakoś nie rozumiem, ze uważasz się za tak "uduchowioną" istotę, ze tłum nie jest godzien przebywać z Tobą w jednym miejscu.... pomijając, ze byłaś częścią tego tłumu !!!!

Potrafisz przyjmować słowa uznania, wiec i słowa krytyki przyjmij,

Gdybyś faktycznie miała szacunek to ludzi trochę inaczej by to wygladało...

ps. skoro na forum publicznym- górskim wrzucasz informacje chyba powinnaś zdawać sobie z tego sprawę , ze pojawią się pytania...
Może się tyczy, skąd wiesz, czy na zdjęciu - tłumu ktory Ci powietrze zabierał nie ma mojej osoby?

Twoją krytykę przyjmuję z uśmiechem na twarzy Smile I dodam, że na tym zdjęciu, w tłumie oblegającym polski wierzchołek jest i moja rodzina Smile
Ps. Szalenie dawno nie byłam na Rysach o tej porze roku, bo gdy kiedyś tam bywałam ludzi na szczycie było jednak w sezonie zdecydowanie mniej niż dziś, ale to były zupełnie inne czasy... granica państwa trochę blokowała ten ruch i ludzie nie przemieszczali się tak łatwo jak współcześnie do Polski i na Słowację, czy odwrotnie.
Miło było podyskutować, a teraz wybacz kończę pogaduchy i lecę pakować się w góry żebym miała czym na forum się znów pochwalić Smile
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43
Przekierowanie