No i ten od razu lepiej wygląda. Taki śliczny, mały, zgrabny. Plecaków mam sporo, ale chciałbym kiedyś spróbować jak leży taki Deuter.
A wczoraj dowiedziałem się, że moja szwagierka chce pożyczyć ode mnie "setkę" Karrimora, bo wybiera się za dwa tygodnie do Peru - okazyjnie, więc tanio. Głównie trekking, ale jedzie z ludźmi, którzy będą wchodzić na Huascaran oraz Alpamayo... ona też spróbuje. Marzenia!! Plecak mój się przejedzie, może i ja też kiedyś dam radę.
no to mnie przekonaliście
http://www.8a.pl/page,produkt,id,4750.html
baaaardzo mi się podoba... i mam zamiar go nabyć tylko się zastanawiam czy nie będzie za duży na jednodniowe wypady...
ale apetyt rośnie w miarę jedzenia i na dłuższe wyprawy będzie ok
No Carola. I od razu lepiej. 35 na 1 dzień idealna. Ten dddatkowy + to na dwu-trzydniowe wycieczki. Doradzam 
Carola, ja używam takiego:
http://www.8a.pl/page,produkt,id,4402.html
I to co okazało sie rewelacyjne to mozliwość rozpinania plecaka z boku: cokolwiek chcesz wyciągnąć to nie musisz szukać, kląć itd. Polecam zamek z boku. Również takie mocowanie dziab: nie pętle tylko paski, bardzo mi sie podoba. Dziaba jest całkowicie unieruchomiona i o nic nie zahacza.
Dodatkowo mają super sposób mocowania nart
Czy za duży na wypady jednodniowe? Hmm, myślę że jest stosunkowo lekki i nie bedziesz tego odczuwała. A co do kilku dni to ja sie spakowałam do mojego na tydzień a Alpy Julijskie, nocleg w schronisku, wynosiliśmy jedzenie i odzież zimowa. Więc uważam ze jest super uniwersalny. Tylko Deuter

... A co do kilku dni to ja sie spakowałam do mojego na tydzień a Alpy Julijskie, nocleg w schronisku, wynosiliśmy jedzenie i odzież zimowa. ...
Taaaaa, a połowa rzeczy była przytroczona na zewnątrz
(ładne fotki) no ale to tylko dojście do schronu z takim bagażem, myślę, że do jakiegoś trekingu kilkudniowego z pełnym plecakiem każdego dnia, to lepiej pochować wiecej w środku i taka 50tka by sie przydała, ale na któtko to 30 spox 
No nie zupełnie Pablo

Widzisz, do 50 l i tak nart nie zmieszczę więc muszą być na zewnątrz...
Hmm, miałam kask swój i Pawła na zewnatrz oraz raki, łopatę i dziabę. Jesli uwazasz ze to połowa moich rzeczy to chyba mnie przeceniasz

Każdy widzi co chce

No nie zupełnie Pablo

Widzisz, do 50 l i tak nart nie zmieszczę więc muszą być na zewnątrz...
Hmm, miałam kask swój i Pawła na zewnatrz oraz raki, łopatę i dziabę. Jesli uwazasz ze to połowa moich rzeczy to chyba mnie przeceniasz

Każdy widzi co chce

nio jeszcze jakieś "akwalungi", mata x 2 czy śpiwór
ale mi nie o to chodzi... im więcej się zmieści w środku tym lepiej 
Wszystko zależy od potrzeb delikwenta. W Julijskich potrzebowaliśmy wygodnych plecaków na jednodniowe wyjścia. Do środka wpakowaliśmy całe jedzenie na tydzień, stąd śpiworek & reszta na zewnątrz. Wygodniej nam było przemęczyć się jeden dzień z gratami na zewnątrz.
Radość ze zdjęcia takiego plecaka przy schronie - bezcenna.

Nie miałem do czynienia z plecakami Vaude, ale patrząc na ich inne produkty np. Alpinist Jacket, plecaki powinny być bardzo ok.
Świetnym patentem jest boczny zamek przebiegający wzdłuż głównej komory. Bardzo ułatwia dostęp. Widziałem to w plecakach Deutera, pewnie inni producenci też to mają. Warto zwrócić na to uwagę.
właśnie sobie zamówiłam plecak Deutera

teraz czekam z niecierpliwością na niego a później na wyjzad, zresztą który sie zbliża wielkimi krokami

Tak kupiłem sobie dzisiaj plecor K2 70 HIMOUNTAINA moze ktos taki ma ,prosze opiscie cos na jego temat,głównym kryterium zakupu w moim przypadku była cena 229 zł.
Tak kupiłem sobie dzisiaj plecor K2 70 HIMOUNTAINA moze ktos taki ma ,prosze opiscie cos na jego temat,głównym kryterium zakupu w moim przypadku była cena 229 zł.
To na przyszłą wyprawę
??
Pablo może się mi uda ,jak nie to zamiast na zime skitury

Tomtur, ja mam taki plecak, tylko 50 tke, zresztą całą ekipą sądecką je mamy.
mój jest jeszcze nierozdziewiczony (tzn nie był na żadnej wyprawie

, po raz pierwszy go będę miala na Fatrze
ale Mieciur swój już używa dośc długo, to pewnie CI coś napisze

Cześć ! Więc Tomturze tak:
plecak jak najbardziej udany

moim zdaniem ma super system nośny - jest bardzo wygodny, napewno jest pojemny - nigdy nie zabrakło mi w nim miejsca. Jakość materiałów też ok - nic mi sie nie przeciera itd. Jedyne co mi sie zepsuło to urwał mi sie ściągacz do ściągania głównej komory pod kominem, ale sam w sumie to naprawiłem przeszyłem - nie chciało mi sie z gwarancją bawić i wszystko działa. Myśle, że stosunek ceny do jakości jest jak najbrdziej na plus. JA osobiście jestem z niego bardzo zadowolony. Zresztą na M. Fatrze go bede miał to powymieniamy jeszcze opinie