Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat

Pełna wersja: jaki PLECAK na wyprawę
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Indor!

Ten plecak może być dobrym rozwiązaniem pod warunkiem, że w pełni zdołasz wykorzystać jego możliwości i będziesz go używał zgodnie z przeznaczeniem. Innymi słowy mówiąc, musisz mieć jasno sprecyzowane cele, w których osiągnięciu ten plecak ma być Ci przydatnym. Potem skalkuluj swój budżet i w jego granicach szukaj dokładnie takiego sprzętu, który będzie odpowiadał Twoim wymaganiom. Nie warto wydawać pieniędzy na takie modele, których funkcjonalności nie będziesz w stanie wykorzystać. Za to warto zainwestować w wygodę, funkcjonalność oraz praktyczność. Jeżeli potrzebujesz plecaka do krótkich wędrówek po niewymagających specjalistycznego sprzętu trasach, to nie ma sensu kupować plecaka wspinaczkowego. To samo działa w odwrotną stronę. Tak więc, najpierw sprecyzuj swoje potrzeby, potem rachunek ekonomiczny, a na końcu wizyta w sklepie i dokonanie odpowiedniego wyboru. W jego ramach już za bardzo nie oszczędzaj, bo to się może zemścić w najbardziej nieoczekiwanym momencie.

Sokół

Karrimor to raczej dupiaty plecak. Mam małego karrimorka - 15 - i pruje się, słuzy w sumie tylko do pracy. Trzydziestka którą bym polecał to deuter. http://bakosport.pl/katalog/deuter/produkt/guide-35

fakt, że troszkę drogi, ale mnie sie udało swego czasu kupić go na Słowacji jeszcze za korony. Mam dwa lata i jest nie do zdarcia. A wygoda.... Miód.
witam. chce kupić plecak na paro miesięczną wyprawę w góry.
plecak musi być wygodny, dobry system nośny, taki żeby nawet przy duzej wadze nie było to tak odczuwalne, musi być takiej wielkości żeby do środka zmieścił sie namiot 45x30, śpiwór i ubrania. przydałby się też zamocowany pokrowiec przciwdeczowy. moje fundusze to około 300zł.zastanawiałem się nad hi-tec'ami albo jakimś Milo. słuszałem też o fjordzie.
prosze o pomoc
Polecił bym Ci Woodpeckera (Alpinus/Hi Mountain) ale chyba jest droższy niż 300zł.

W każdym razie mój- pierwszy model- praktycznie nie do zdarcia i wygodny. Jak z kolejnymi modelami nie wiem ale przypuszczam, że gorsze nie są.
Prosze uścislij - paromiesięczną. Chodzi o to, że przez kilka miechów bez przerwy chcesz drałować z plecakiem po kopczykach, czy przez kilka miesiecy bedziesz wyjeżdżał sobie na pare dni w górki.
Odpowiem w sprawie pierwszego wariantu:
Po pierwsze chcesz tam zapakować namiot, ubrania i śpiwór - jedzenie też czy stołował sie będziesz w schroniskach?. A gdzie karimata, mata czy materac? Przez pare miesięcy to przynajmniej 2 pory roku - jakże różny ubiór! Jeśli masz wszystko tam nosić to musi to być dość duży (min. 70l) i dość mocny, o wygodzie nawet nie wspominam.
Po drugie za 300 zł to raczej nie licz na nic z powyższymi cechami.
Po trzecie jak wygodny system nosny to np Karrimor (oni go stworzyli i dalej rozwijają) ale może tez być i Berghaus (sam posiadam i polecam), Deuter, Milet itd....
Poszukaj na tym forum, bo juz był temat plecaków i zastanów się czy czasem lepiej nie dołożyć i być pewnym tego co się ma.
Pozdrawiam

swiru napisał(a):
Prosze uścislij - paromiesięczną. Chodzi o to, że przez kilka miechów bez przerwy chcesz drałować z plecakiem po kopczykach, czy przez kilka miesiecy bedziesz wyjeżdżał sobie na pare dni w górki.
Odpowiem w sprawie pierwszego wariantu:
Po pierwsze chcesz tam zapakować namiot, ubrania i śpiwór - jedzenie też czy stołował sie będziesz w schroniskach?. A gdzie karimata, mata czy materac? Przez pare miesięcy to przynajmniej 2 pory roku - jakże różny ubiór! Jeśli masz wszystko tam nosić to musi to być dość duży (min. 70l) i dość mocny, o wygodzie nawet nie wspominam.
Po drugie za 300 zł to raczej nie licz na nic z powyższymi cechami.
Po trzecie jak wygodny system nosny to np Karrimor (oni go stworzyli i dalej rozwijają) ale może tez być i Berghaus (sam posiadam i polecam), Deuter, Milet itd....
Poszukaj na tym forum, bo juz był temat plecaków i zastanów się czy czasem lepiej nie dołożyć i być pewnym tego co się ma.
Pozdrawiam

wyjeżdzam stopem na ponad 2 miesiące w karpaty. od Polski przez Rumunie aż do Serbii a potem jeszcze do Grecji. tak więc zdecydowanie chodzi mi o wariant pierwszy - długiej wyprawy. jedzenia bede zabierał tyle co uda mi sie kupić gdzieś po drodze. oczywiście karimatę też zabieram ale nie liczyłem że będę wkładał ją do środka. to chyba bez sensu. raczej zamontować gdzieś na zewnątrz ale tak aby nie przeszkadzała w wędrówce. jeśli chodzi o te 300zł to tyle mam na tą chwile ale rozpatrze wszystkie propozycje i jeśli bedzie sens wydać wiecej to pewnie cos sie wyskrobie. ja musze miec duży plecak a moja kobieta tyle o ile jakies ciuchy wsadzić
pozdrawiam

Serbia i Grecja, to nie Karpaty.
Chif przecież TY z reguły się nie czepiasz nowych forumowiczów

Karpaty aż do granicy z Serbią, a potem jeszcze + Grecja

chief napisał(a):
Serbia i Grecja, to nie Karpaty.

Cel nie był złośliwy, jeno info dla grzy_bka, że przez te 2 miesiące, wykroczy poza Karpaty. Warto zerkąć:
http://geografia.nstrefa.pl/opracowania/...ropie.html
Wink

http://sklep.popina.pl/deuter-eclipse-6010-p-4188.html

Z mojego doświadczenia wynika że Deutery sa bardziej pakowane niż plecaki innych producentów o tym samym litrażu. 70 l powinno Ci starczyć a cena extra. Problem trwałości, jakości i pasa byś miał z glowy.

http://sklep.popina.pl/karrimor-bobcat-65-p-1251.html

No i Karrimor... z tego co pamiętam dożywotnia gwarancja, ale nic poza tym nie powiem - na plecach Karrimora żadnego nie taszczyłam. Jest lżejszy i z innego materiału. Ale w tym przedziale cenowym nie szukaj cordury... chyba ze na jakiejś niesamowitej promocji.

http://www.e-horyzont.pl/promocja-dobre-..._806a.html

Lekka przecena na Fjorda Nansena. Z relacji znajomych (2 osoby) wynika że to naprawdę niezłe plecaki. Z szeregiem udogodnień, o dużym litrazu ale nie o kosmicznych systemach nośnych (Deuter, Berghaus).

To tyle na tą chwilę, trzeba pogrzebać w dobrych firmach i szukać ładnych promocji. Coś o Berghausie mi sie ostatnio obiło o oczy ale teraz nie poszukam, czas wracać do nauki (sesja)...
Witam.Proszę o opinie. Nejbardziej interesują mnie opinie użytkowników Deuter Aircontact 50+10 SL i Deuter Quantum 70+10+ 18
Pozdrawiam Smile

Sokół

Mam 35 guide jest to najlepszy plecak, jaki miałem w życiu, mam go już cztery lata, trwały jak diabli. Bardzo wygodny. Innej firmy już nie kupię.
Ja tez posiadam plecak Deuter 45+ zgadzam sie z sokołem ,ale w moim modelu brakuje mi zintegrowanego pokrowca przeciw deszczowego Big Grin

Mody napisał(a):
Nejbardziej interesują mnie opinie użytkowników Deuter Aircontact 50+10 SL i Deuter Quantum 70+10+ 18

Duże deutery są ciężkie stad mimo, że są trwałe raczej bym ich nie polecała. Mam Aircontacta pro 55+15 SL, który ma mnóstwo przydatnych rozwiązań ale i wagę, która sprawia że rzadko go wykorzystuje (dochodzi blisko 3kg "darmowego" noszenia). Wolę vaude, który jest lekki i łatwo się kompresuje, co pozwala na wykorzystanie go do celów typowo transportowych, jak i szturmowych.

użytkuję 2:

Guide 45+ najlepszy plecak jaki miałem, pancerny, niezajebliwy, pakowny i wygodny w użyciu..

Freerider Pro 30 również pancernie wykonany, wyposażony w wiele na prawdę użytecznych patentów, zwłaszcza w skitouringu..

oba są wyposażone w VariFlex, wahliwy pas biodrowy, który przy noszeniu plecaka zgodnie ze sztuką*, rzeczywiście się sprawdza..

oba są dość ciężkie, ~1,8kg, ale to cena za wspomnianą 'pancerność'..

podsumowując, szczerze polecam Deutera, mimo że do tanich nie należą, to przynajmniej w moim przypadku jedne z najlepiej wydanych pieniędzy w kategorii sprzętu w góry
ok

@tomtur, ja rzeczy wrażliwe na wodę pakuję do woreczków strunowych
Wink

*ciężar spoczywa na pasie biodrowym, a pasy naramienne służą do utrzymywania plecaka w pionie..
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Przekierowanie