Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat

Pełna wersja: jaki PLECAK na wyprawę
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

magda.s.77

Plecaki Deutera to mercedesy wśród plecków. Żadnych niepochlebnych opinii jeszcze nie odnotowałam. Ale cena niestety, jak na rzecz dobrą, jest odpowiednia. Jakby tak jaką promocję wyszukać... To zmieściłbyś się w granicach, tych powyżej.
przemo a co sądzisz o tych plecakach? Cena zbliżona do tych z Twoich propozycji:
http://www.8a.pl/index.php?str=prod_big&...19&subkat=

http://www.fjordnansen.com.pl/site/?mod=...2&prod=425

Ze swojej strony powiem tylko tyle, że o TNF słyszałem raczej dobrze. Salewę, WolfGang, The Fjord Nansen mi również polecano.
Stanowczo odradzano Bergsona. No ale ile ludzi, tyle opinii.
Niedługo, a nawet już u niektórych producentów widać akcenty nowych kolekcji. Więc napewno można coś wyszperać. A widzę, że raczej nie mało kasy chcesz wyłożyć na sprzęt
Zastanów sie czy na pewno potrzebujesz tak duży plecak. 70 l to plecak wyprawowy.
Do czego chcesz go uzywać, na jakie wyjazdy itd. Co ma sie w nim zmieścić.
Zwróć uwagę żeby klapa miała dwa paski do zapięcia.
Powinien mieć jak najmniej troczków na zewnątrz, te zawsze maja tendencję do zaczepiania się.
Nie chciałabym kieszeni na zewnątrz.

Ja tez polecam Deutera. Nie znam lepszych.
Załadować plecak na ciężko przymierzyc wyregulować, i tak z kilkoma i bedziecie wiedzieć który dobrze pasuje, niech bedzie najlepiej z kordury czy czegos podobnego (wytrzymalego) Tak, bergsona bym unikał że tak powiem z tytułu, fiorda miałem na grzbiecie, nie byl za wygodny po pewnym czasie chodzenia. TNF nieeee, tylko dlatego że amerykańsko/chiński płacic? Dobrze z tych linków wyglada Trek Sport Tatran.
- jeśli chodzi o litraż to max. 60+10, ma się tam np. zmiesćić sprzęt zimowy lub też typowo biwakowy, czy też wspinaczkowy, może być też 50+10
- TNF i Salewa mi nie podchodzi-cena!!
- z kieszeni zewn. wystarcza jedna, ale duża koniecznie

dzięki za radę co do berghausa, deuter za drogi, nad trekami też już myślałem
znalazłem jeszcze karimor panter ok. 60l. w przecenie za 319 zł.
Karrimor Panther podobno dobry również, chociaż dla wielu minusem są krótkie troczenia boczne, i o ile się nie mylę brak możliwości ich całkowitego rozpinania.
przemo poczytaj jeszcze na NGT opinie. Ale z powyższej Twojej wypowiedzi wynika TrekSport kontra Karrimor
NGT to już mam przeczytane od dechy do dechy
z linków które podałem to tylko nad się zastanawiam:
http://www.alpinsklep.pl/product_info.ph...ts_id/1616
lub ten Karrimor czy wolfgang
TrekSport- porządny materiał, ale brakuje np. zewn. siatkowych kieszeni np. na butelkę z wodą, jednak nie jest to chyba aż tak poważna wada, lecz uciążliwa po prostu
To ja zostanę czepialska Wink w górach zwłaszcza przy wysiłku nie powinno sie pic wody, były juz o tym dyskusje na GS, wiec ta kieszeń z siatką odpada Wink a poważnie, to całkiem nieźle spisują się camelbagi,
Jeśli myślisz o wspinaczce z plecakiem 60 l to zapomnij. 70 litrów kupiłabym gdybym się wybierała na 2 tygodnie w góry bez schodzenia w dół. Do 60+10 zapakowałam się planując 2 tygodnie w Tatrach, łącznie ze sprzętem wspinaczkowym. Jeśli to maja być kilkudniowe wycieczki to trzymaj się czegoś mniejszego.
Jeśli kieszenie muszą byc, to symetryczne.

KasiaA napisał(a):
w górach zwłaszcza przy wysiłku nie powinno sie pic wody, były juz o tym dyskusje na GS

to w szoku jestem, pierwsze słyszę o czymś takimblink, odwodnić się można

KasiaA napisał(a):
Jeśli myślisz o wspinaczce z plecakiem 60 l to zapomnij. 70 litrów kupiłabym gdybym się wybierała na 2 tygodnie w góry bez schodzenia w dół.

chodziło mi o transport sprzętu wspinaczkowego np. jak w skałki, a nie samą wspinaczkę - na tą się nie daje
ma to być plecak transportowy przedewszystkim
pojutrze jadę w górki, zobaczę jak będzie z pakowaniem, plecak mam pożyczony - 75l., ale jest sporo za duży

a i tak kiedyś kupie mniejszy np. na wspinaczke
takie mam założenie od razu z góry

przemo napisał(a):

KasiaA napisał(a):
w górach zwłaszcza przy wysiłku nie powinno sie pic wody, były juz o tym dyskusje na GS

to w szoku jestem, pierwsze słyszę o czymś takimblink, odwodnić się można

Właśnie pijąc sama wodę można sie odwodnić.
Należy pić wodę z "czymś" plusz, napoje izotoniczne itd.

Przemo, przeczytaj cały ten temat i napewno będziesz mądrzejszy. Ja myślę, że było tego tutaj już dużo powiedziane i nie wyjdzie już nic nowego. ok

Stasiu napisał(a):
Przemo, przeczytaj cały ten temat i napewno będziesz mądrzejszy. Ja myślę, że było tego tutaj już dużo powiedziane i nie wyjdzie już nic nowego. ok

wiem Stasiu przeczytałem temat już dawno, chciałem poradzić się tylko co do konkretnych modeli i firm

jak przytwierdzacie naszywke GŚ do plecaka?
bo przyszywać jej no nie będe, szkoda dziury w materiale robić

przemo napisał(a):
jak przytwierdzacie naszywke GŚ do plecaka?
bo przyszywać jej no nie będe, szkoda dziury w materiale robić

Nie musisz przyszywać jej na całej długości i szerokości. Możesz przyszyć tylko na rogach - będzie się trzymała, a plecaka nie podziurkujeszSmile.

A propos plecaków - niezłe cackoRolleyes[attachment=20991]

mar.an napisał(a):
A propos plecaków - niezłe cackoRolleyes

No jasne. Najlepiej z nim do twarzy na promenadzie na Krupkówkach w Zakopanym. Big Grin W innym poście się jednak chwaliłaś o nowych trepkach Asolo. Nie mówiłaś nic o tym ładnym woreczku uhm

Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Przekierowanie