Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat

Pełna wersja: ból kolan, kije trekkingowe
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
A czym się różnią kije do nordic walkingu od tych trekingowych?

I czy normalne w kijach z dodatkiem jakiś włókien węglowych jest to, że one się lekko wyginają?
Najszybciej to do nordic w. są delikatniejsze (cieńsze) mają inne uchwyty (też cieńsze) i paski inne - bardziej rozbudowane, do trzymania nadgarstka, taka jakby rękawiczka bez palców. Inne końcówki - na groty wymiennie zakłada się gumowe końcówki (na asfalt)
Witam, cos na temat bolu kolan wiec: nie skaczcie schodząc w dol z gory, trzeba jak najdelikatniej stąpac, wiem cos na teamt bolu kolan bo 6 lat temu do lekarza nie moglem dojsc, w dol lepiej wolniej a przy tym oszczedzamy kolana , wyleczylem je wtedy po trzech tyg chodzenia po Warszawskich klinikach, do tej pory mam spokoj, jest takie Szwedzkie lekarstwo ale to na receptę nazywa się OLFEN bardzo mi pomoglo ale kolanka oszczędzam jak tylko zachodzi potrzebaSmile))

bober37 napisał(a):
.. jest takie Szwedzkie lekarstwo ale to na receptę nazywa się OLFEN bardzo mi pomoglo..

Potwierdzam-Olfen jest bardzo dobry, nie tylko na kolana, ale i na różne bóle kręgosłupaok, ale najważniejsza jest chyba profilaktyka i nie forsowanie zbytnie kolaninnocent

Witam Cie Agnieszko, ten bol kolan u mnie pojawil sie znow jak schodzilem z Rysow, w pewnym momencie zwolnilem mocno tepo i tak jak napisalem wczesniej wolniejsze tempo i przeszlo mi, wiec z doswiadczenia wiem ze nie mozna zbytnio skakac na naszych nozkach i bedzie okSmile))

bober37 napisał(a):
nie mozna zbytnio skakac na naszych nozkach i bedzie okSmile))

hmm pewnie masz rację.
W sumie to nigdy nie miałem problemów z kolanami a lubię czasem pobrykać przy schodzeniu, także może ciut się zacznę oszczędzać. Tak na wszelki wypadek... giggle a bez kijów ani rusz ok

Mnie kolanka ostatnio bardzo dawały w kośćkwasny
(zużycie chrząstek, kontuzje)
ale odkąd podpieram się kijkami jest zdecydowanie lepiej.

Tylko w dół dalej nie nauczyłem się schodzić powoli Wink
No, niestety raz zchrzanione kolana nigdy nie będą juz jak dawniej Sad

Sama się o tym przekonałam.....po euforycznym poście kilka stron wcześniej, chciałam wrócić do jakiej-takiej formy i zaaplikowałam sobie kilka takich bynajmniej nie forsownych treningów....w efekcie znów czuję kolana....Sad

Dosia napisał(a):
...w efekcie znów czuję kolana....

Dosia, to znaczy, że je masz Wink

A tak serio to skoro padają tu juz konkretne nazyw maści/żeli pomocnych po przeciążeniu stawów kolanowych, to i ja dorzucę coś, co noszę zawsze w góry ze sobą w apteczce - tak prewencyjnie, a mianowicie - Norofen żel.
Na szczęście korzystam z tego bardzo sporadycznie (jedna tubka na 3 lataSmile ). Ale jak już muszę to pomaga.

Eeee tam, jakieś maści albo żele. Moja babka używała śliwowicę giggle

Stasiu napisał(a):
Eeee tam, jakieś maści albo żele. Moja babka używała śliwowicę giggle

Jeśli taką dobrą jaką serwowałeś w Chatce Górzystów to ni ma lepszego lekarstwa!

U mojego Krzyśka też problem rozwiązały kije i uwaga... możecie się śmiać - Arthrostop Smile
Ja, odpukać nie narzekam, czasem bolały kolana, ale to tak samo jak mięśnie po dużym wysiłku, następnego dnia już było ok. A teraz odkąd używam kijaszków to czuję się jak młody bóg, czy raczej boginka Wink

margit napisał(a):
...Arthrostop Smile

Czyli nic innego jak chlorowodorek wspominanej już w tym temacie glukozaminy odbudowującej chrząstkę stawowąSmile

Gdyby top było takie proste że chrząstka się odbudowywuje... Niestety, ona ma znikome zdolności do regeneracji. Preparaty oparte na glukozaminie czy chondroitynie mają za zadanie raczej sztucznie-naprawcze, powodują zmniejszanie tarcia (tak po krótce).
Lepiej jest złamać nogę niż uszkodzić staw. Wink

KasiaA napisał(a):
Lepiej jest złamać nogę niż uszkodzić staw. Wink

no niestety stawy mają to do siebie że raz uszkodzone nigdy nie wracają do poprzedniego stanu, a co gorsza już do końca życia będą o sobie regularnie prypominać (w jednych orzypadkach mniej w drugich bardziej dotkliwie)

Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Przekierowanie