Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat

Pełna wersja: Filipka 2020 25-28 Listopada 2021
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

Snieshka napisał(a):
1. Stasiu
2. Oliwka
3. - 4. Beskidniska, Paweł
5. - 6. Tomtur, Bożenka
7. Tratina (cd mnie, dwa noclegi na pewno, nie wiem jak 3)
8. Jaro
9. 10. RT + 1 (chociaż to +1 to się okaże dopiero, ale przezornie zapisuję)
11.12.gosia3ek Mallaidh
13.14 - Hemli, Szewczyk - prawdopodobnie tylko 1 nocleg
15. 16 Bogusia, Pablo
17. Pedro
18-19. Snieshka + Wojtek (jeden nocleg)

20. Mieciur - raczej sobota - niedziela.
Jeżeli tegoroczna Filipka dojdzie to skutku chętnie dołącze Smile

Pytałem właściciela. Potwierdził, że oni przedają obiekt i dalej się nie starają. To znaczy, źe każdy przyjeżdża jak może. Ja na razie nie widzę problemów. Przedwczoraj i wczoraj przechodziłem w Cieszynie przez granicę i było bez ograniczeń.
Na razie Hájenka trwa.
my sprawdzamy (Paweł) na stronie gov i cóż, wygląda, że dobrze są poinformowani, bo parę kontroli mieliśmy:
https://www.gov.pl/web/dyplomacja/czechy

najważniejsze:
"Osoby podróżujące z Polski do Czech, które ukończyły 12 rok życia, mają obowiązek wypełnienia formularza lokalizacyjnego - https://plf.uzis.cz/, a ponadto:

1) posiadania zaświadczenia o przyjęciu dwóch dawek szczepionki na COVID-19 (upłynęło min. 14 dni od drugiego szczepienia lub min. 14 dni od przyjęcia szczepionki jednodawkowej). Honorowane są tzw. paszporty COVIDowe lub zaświadczenia krajowe przetłumaczone na język czeski/angielski

lub

2) posiadania zaświadczenia o odbyciu choroby wywołanej wirusem SARS-CoV-2 (upłynęło nie więcej niż 180 dni)

lub

3) posiadania negatywnego wyniku testu PCR (ważny 72h) przed wjazdem do Czech, a następnie powtórzenia testu PCR pomiędzy 5 a 7 dniem pobytu w Czechach (od wjazdu do otrzymania wyniku testu nie obowiązuje kwarantanna).

Z obowiązku testowania i wypełnienia formularza lokalizacyjnego zwolnieni są m. in.:

1) pracownicy transgraniczni (pendlerzy), studenci, uczniowie (wymagane zaświadczenie o nauce w RCZ),

2) dzieci do 12 roku życia włącznie,

3) osoby podróżujące do Czech drogą lądową z państw bezpośrednio sąsiadujących do 24h (UWAGA: w przypadku podróży drogą lotniczą, nawet na pobyt do 24h, obowiązują zasady jak powyżej),

4) osoby podróżujące tranzytem przez Czechy do 12h,

5) pracownicy transportu międzynarodowego,

6) zawodowi artyści i sportowcy.

Niezależnie od powyższego, w celu skorzystania w Czechach z infrastruktury hotelowej i restauracyjnej podróżujący z Polski również muszą posiadać: zaświadczenie o zaszczepieniu, przechorowaniu koronawirusa bądź negatywny wynik testu.

Lista wszystkich wyjątków i zasady wjazdu do Czech opublikowane zostały na stronie Ministerstwa Zdrowia Republiki Czeskiej: https://www.mzcr.cz/ochranne-opatreni-st...7-10-2021/ "
wygląda na to, że formularz rejestracyjny, który jest obowiązkowy przy wjeździe na teren Czech jest lepiej pomyślany niż ten na Słowację, ale tak czy siak wskazywać trzeba adres pobytu.

My szczepiliśmy się i bez problemu się przemieścimy wszędzie, ale biorąc pod uwagę dyskusję powyżej - może łatwiej będzie faktycznie po polskiej stronie.
Mamy doświadczenia ze słowackimi służbami, że faktycznie sprawdzają.
Ja bym jednak nie przeceniał. Kto jest szczepiony, nie ma żadnych problemów. Polityka CZ jest teraz nastawiona tak, że aczkolwiek szczepienie jest dobrowolne, to nieszczepioni są zmuszani restrykcjami do zaszczepienia. SK jest jeszcze więcej restrykcyjna w tym przypadku.
Ja na pewno żadnych formularzy wypełniał nie będę..
Mirek, autobus jeździ tylko w dni robocze. W SO, NE i ŚW jeździ tylko od Setinki. To jest o przystanek bliżej (3 km).
Mówiłem z właścicielem. Jego żadne restrykcje nie interesują. On nam przekazuje cały obiekt.
o to wydaje się, że nie powinno być problemów.
Mirek, Ty się spodziewasz, że ktoś z kierowców będzie w sobotę czysty? Toungue
A co w tym przypadku ma płeć do rzeczy Big Grinuhm

tomtur napisał(a):
A co w tym przypadku ma płeć do rzeczy Big Grinuhm

A to że któraś z płci przeciwnej może być czysta.giggle W najgorszym przypadku te 3 km to nie jest aż tak dużo.ok

Poważnie myślisz, że ktoś po Ciebie w sobotę wyjedzie? 3km?
Tomaszu, Mirek myśli o odwiezeniu. giggle.

Stasiu napisał(a):
Tomaszu, Mirek myśli o odwiezeniu. giggle.

ok Przynajmniej te 3 km do najbliższego przystanku.Przyjść przyjdę piechotą to dam radę.Do przystanku też.Wszak mam dopiero 60 lat.giggle

Stasiu, to widzimy się na Hajence, na tą chwilę z naszej strony nie ma żadnych przeciwskazań ok
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Przekierowanie