Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat

Pełna wersja: Narty :-)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Hej!
Widzę na forum kilku narciarzySmile Mam więc prośbę. Mam zamiar kupić sprzęt na zimowe szaleństwo na stoku. Właściwie niewiele wiem na ten temat. Pomocy!! Jakie narty, buty, wiązania??? Na co trzeba zwrócić uwagę przy wyborze sprzętu? Jestem początkująca, wiem że długość nart ma jakiś związek ze wzrostem. Ale jaki nie wiem :-) Pomożecie??? Smile
Pozdrawiam.
wszystko, moja droga, zależy od tego co chcesz na stoku wyczyniać Smile
jeżeli jesteś początkująca i chcesz nauczyć się jeździć carwingowo to kup se niedrogie narty na początek (Dynastar, Blizzard) najlepiej używane. nigdy nie wiadomo, czy złapiesz bakcyla, więc po co wydawać fortunę? pamiętaj ,ze narty carvingowe to te z takim lekkim wycięciem na bokach. Na początek kup se dechy z niewielkim promieniem skrętu. rozpoznać takie możesz po szerokości czuba. jeżeli jest rzeczywiście jak łopata to je odpuść, jeśli natomiast jest smukły to będąw sam raz. długość dech winna być jakieś 10 cm. krótsza od twojej wysokości. Powinny sięgaćci kawałek ponad brodę. tańsze narty to te lżejsze. im cięższe narty tym lepiej się trzymają podłoża i trudniej się wyglebać, ale to też trzeba umieć opanować. ale im cieższe tym trudniej na nich zaczynac. jak kto lubi sięw śniegu tażac to polecam lżejsze Smile ja uwielbiam Big Grin

wiązania: wiązania (okucia) najlepiej kupić od razu z platformą (takie zgrubienie pod okucie). Wówczas są one wyżej i łątwiej sięnauczyć skręcać, a jak już opanujesz podstawy to mozesz fajnie się bawić Smile
pamiętaj, że jak kupisz sobie wiązania (najlepiej razem z nartami) to poroś sprzedawcę aby ustawił ci ciężar nacisku. To podstawa bezpieczeństwa!!! od ciężaru zależy czy i kiedy narta wypnie się podczas upadku. upadki na nartach nawet te drobne mogą mieć powazne konsekwencję a większość z nich ma swe podstawy w złych ustawieniach nacisku.

buty:
powinny być przedewszystkim wygodne! najlepiej kup sobie nowe, ponieważ wówczas twoja stopa dostosuje wnętrze buta i nie będziesz musiała ty się dostosowywać. buty są przeróżne w zależności od twardości. buty twarde to te do bardziej sportowych wyczynów. możesz sobie kupić buciki średnio miękkie, bo za miękkie to też źle. chodzi o trzymanie sztywności. na carving powinny być troszkę twardsze. buty powinny mieć conajmniej 3 zaczepy (conajmniej!!!) jak są dwie to ich nie kupuj. jeżeli na początku poczujesz że buty są ciasne to sięnie przejmuj. takie mają być.jeśli będą za ciasne to na pewno poczujesz. pamiętaj przy wyborze o łatwości zapinania. jeżeli w sklepie sieciężko zapinają to ich nie kupuj! trzeba sietroche wysilićzapinając buciory, ale bez przesady.

kije:
kije powinny być sztywne z gwiazdką (gumową końcówką). długość kija ocenia siętak:
jeżeli testujesz kij na śniegu to po wbiciu szpica powinien być kąt prosty w twoim łokciu. na podłodze musisz wziać niewielkąpoprawkęna to ponieważ końcóka sięnie ma gdzie wbić. Pamiętaj, aby rączka miałą paski.

wracająć do nart: kup dechy z naostrzinymi krawędziami. jazda a tempych krawędziach to nie jazda. popatrz też na spody nart. powinny być gładkie i z niewielką ilością rys. jak nie ma wogóle rys to jest cacy. jeżeli narty są pocharatane to omijaj takiego sprzedawcę z daleka.

koniecznie kup se gogle narciarskie albo dobre okulary sportowe. najlepiej przy goglach kupić sobie te z podwóją szybką i systemem antyfog - nie parują, a jak zaparują to szybko odparowywują. kolor szkłą polecam pomarańczowy - rozjaśnia obraqz przez co śnieg a właściwie nierówności na śniegu są lepiej widoczne i świetnie siejeździ w nich nocą Smile

to chyba tyle Smile
Hmm...czyli jakby to wszystko tak ładnie podsumować to takie białe szaleństwo w wersji podstawowej dla początkujących będzie kosztować..... ile PLN??
Dla Halskiej i Karoliny ( w związku z zainteresowaniami) mały prezencik
[attachment=662]
1000 zł. niestety, ale to drogi sport. z resztą ... mało który sport jest tani. bieganie... ale komu by się chciało?
żartuję, bieganie to tez fajny sport. zwłaszcza po górach.
chce se kupić ski toury to też licze się z 1000...powinienem bynajmniej. jak zejdę poniżej to będę zadowolony.
Zapewniam Cię że od doboru sprzętu dużo zależy, im trafniej dobierzesz tym lepsza zabawa.Dobór nart zależy od wielu cznników wagi wzrostu stylu jazdy, najlepiej wejdz na jakieś forum narciarskie sezon robi się gorący ,poczytaj postów a temat ci się przyblizy.Narty to też góry. Udanych szusów.
Dzięki za odpowiedzi. Pierwszy wypad na narty w tym roku- Sylwester:-)
Jeszcze miesiąc niestety Sad

Pozdrowionka Smile
radzę ci pożyczyc od kogoś narty i kupic sobie w styczniu
albo wogóle pod koniec zimy już na przyszły sezon - grunt to oszczędność Smile
hej Halska to skoro my dwa krakusy jesteśmy to może skoczymy na giełdę bo tez bym się za czymś rozejrzał?
Jasne jasne:-) Bardzo przyda mi się pomoc przy wyborze sprzętu :-) Napisz, w które weekendy jestes w Krakowie, to jakoś się dostosuję:-)
ja to następny weekend mam wolny i wybieram się na giełdę.
Następny, czyli 9 grudnia? Jesli tak to fajnie. Idziemy po sprzęt Smile
fajnie. może ktoś jeszcze chętny?
Ja wyciągam jeszcze admina Smile
hoho to się szykuje widzę kiomisja narciarska z Górskiego świata. będziemy lustrować giełdę. bileciki do kontroli....
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8
Przekierowanie