ja to na 24 lutego planuję najblizszy wypad. Niestety komunikacja
Kraków - Jasna uległa zmianie na bardzo niekożystną, więc raczej w tym roku tam nie zawitam

Ale w Bieszczadach też mozna na szczęście pojeździć

jupiii
[attachment=1460][attachment=1459][attachment=1458][attachment=1457][attachment=1456]No i udał się kolejny wyjazd na narty.Mimo ogromnego parcia narciarzy na Słowację , ja odkrywam stoki w Czechach.Kolejnym ośrodkiem narciarskim jest miejscowośc Bila.Ośrodek położony w Beskidzie morawsko śląskim 50 km od przejścia granicznego w Zebrzydowicach.Skipark z 4 osobowa ławką ,trzy trasy po 1000 m,po drugiej stronie doliny 2 orczyki z 2 trasami.Karnet całodniowy od 9 do 16,400koron[56zł]+100koron kaucji za magnetyczny karnet,bogata infrastruktura [bary,restauracje]parking 50 m od stoku [bezpłatny].Sami widzicie że czesi i słowacy standartami obsługi są bliżej europy.Mimo że Skrzyczne widzę z okna to omijam Szczyrk,wiem że stoki obronią się krytyki ,ale cała reszta szkoda słów. Polecam zatem wszystkim Bilę.
kto wie? może i keidyś tam zawitam.
Ja , podobnie jak ty, nie polecam polskich wyciągów. U mnie w Ustrzykach górka jest fajna, ale ... właśnie to ale jest najgorsze.
jak bedziecie tam kiedyś nie zamawiajcie niczego co na oleju smażone. Ten olej jest stary i wszystko w nim już było. nie zamawiajcie grzańca bo to nic innego jak gotowane wino z kartonu za 3,50. lepiej weźcie drobne bo jak babka nie bedzie miała wydac to was za to opierprzy. Jak bedziecie jeździć z dziećmi to zadbjcie by miały kask - trasa beznadziejnie zabezpieczona. W zeszłym roku kask uratował chłopca - walnął głową o śróbę przy platformie która powinna być zakryta materacem. noi ceny. potencjalnie jest to droższy wyciąg nawet od tych alpejskich, gdzie karnet od 9 - 17 kosztuje 60 zł. Na słowacji w Niżnych Tatrach płącę 80 zł za cały dizeń na ponad 14 km tras. noi jakośc zupełnie inna.
[
attachment=1821]Mimo że ,już szukamy wiosny zima jest nadal i się jeszcze nie poddała .Dzisiaj na stożku były takie ładne widoczki w tle skrzyczne,a oprucz podziwiania jeszcze pojeżdziłem 2w1.
Trochę zapomiałem o tym wątku ,wiem że powinn się tu pisać o sprzęcie ,ale jakos tak mi wyszło że opisuję tu wyjazdy narciarskie.Już miałem narty chowac na następny sezon a tu trafiła się okazja wyjazdu na kasprowy ,było to moje 1 narciarski spotkanie z Kasprowym i już wiem że nie ostatnie . Marcowe narty bardzo polecam na nizinach wiosna w pełni a wysoko w górach warunki wspaniałe.
Parę fotek 24/25.03.07
W Beskidach sypneło i temp.trzyma się w minusie więc informuję tych co jeżdzą i tych co chodza że ZIMA w gorach . Wyciagam sprzet .
Chcę kupić narty biegowe. Proszę o info jak i gdzie.
O jej nikt nic nie wie o nartach biegowych?!
O jej nikt nic nie wie o nartach biegowych?!
Cierpliwości Gandzia .zapewne wiedzący nie są ostatnio on line
Cierpliwości Gandzia .zapewne wiedzący nie są ostatnio on line

Potwierdzam, na pewno bardzo dużo w tym temacie wie Danusia, no a Jej jak wiadomo ostatnio nie ma, moja przygoda z biegówkami a raczej plastikowymi nartami do wszystkiego (czyt. do niczego
) skończyła się w podstawówce 
pozdrawiam
p
Przykro mi Gandzia, ja też Ci nie pomogę co do biegówek. Myślę, że
Danusia ci pomoze.
Tak tak Danusia właśnie mnie zachęciła- więc czekam na nią.

No i 1 wypad na narty w tym sezonie wczoraj zaliczony ,jak narazie śniegu w górach nie ma owszem na trasach śnieg sztuczny jest i trasy są przygotowane ale to jeszcze nie to jednak przy 40cm kamienie wychodza . Ale musze przyznac fajnie było ,ceny w Bili na poziomie zeszłego roku mimo ogromnej ilości narciarzy ławka dawała rade ale co poradzić niedziela i przed sylwestrem .
Tak trzymać Tomtur! zima ,zima, narty,narty
Tak tak Danusia właśnie mnie zachęciła- więc czekam na nią.

Przepraszam Gandziu, że tak długo to trwało. Wszystko zależy od tego w jakim celu chcesz używać tych biegówek. Jeśli chcesz tylko pohasać po najbliższej okolicy bez górskich wyjazdów to w sumie warto pokusić sie na sprzęt używany nawet w starszego typu, a wtedy jak już go dobrze zjeździsz i będziesz wiedziała czego chcesz wymienić. Sporo tego na allegro i można czasem kupić od razu cały komplet (czyli narty z wiązaniami + buty+kijki). O ile dobrze sie zorientowałam w Twoich upodobaniach to wybrałabym na Twoim miejscu narty troszkę szersze od typowych biegówek, czyli około 5 cm, co daje Ci możliwość używania ich nie tylko na założonym śladzie ale również w dziewiczym śniegu. Ja mam Fischery, i spora kolekcja stara i nowa to właśnei narty tego typu. Do tego polecam narty z łuską (nacięci na środkowej części ślizgu zapobiegające cofaniu sie nart w tył) dzięki temu unikniesz ciągłego nakładania klistru przed każdym wyjściem na śnieg. Powiem szczerze ze zwolenników łuski jest tyleż samo co i przyciwników. Ja bym tam jednak nigdy gładkich ślizgów nie wybrałą bo czasu poświęcany na smarowanie wolę poświęcać na jazdę, a moje dreptanie traktuję tylko i wyłacznie amatorsko a nie sportowo. Mam nadzieję że ten wywód pomoż eCi podjąc decyzję co do typu ślizgów. Kolejnym problemem to wybór wiązań i co za tym idzie profilu obuwia. Ja mam sns-y bardzo popularny i że tak powiem na czasie. Wygląda to tak że koniec buta wygląda jak ścięty czubek z zatopionym WEWNĄTRZ bolcem który wpina sie w wiązanie. Są tez systemy mające ten bolec na zewnątrz, trochę starsze, no i różne inne, które myślę ze tak samo dobrze sie spisują, jest tylko jedna zasada że but musi być w tym samym systemie co wiązanie. Podobne do systemu jakiego ja używam jest jeszcze nnn ale pomimo że sie but wepnie i wygląda podobnie to nijak nie pasuje. Kijki muszą byc dużo dłuższe niż przy nartach zjazdowych. Podsyłam linka do forum gdzie dużo można wyczytać na temat sprzętu i jego doboru, ja tam sie nie znam za bardzo wiem tylko co mam i co bym mieć chciała
. http://biegowki.pl/forum/viewforum.php?f...6f65e4791d
i tabela doboru wysokości nart i kijków
http://www.sigges.com/sizing/sizebody.htm
http://www.skimag.pl/archiwum.php?art=39
pozdrawiam i życzę dobrego wyboru