|
Dziewięć dni w Tatrach
|
| Autor |
Wiadomość |
Sylwester

Grupa: Zarejestrowani
Status:
|
Dziewięć dni w Tatrach
Dziewięć dni w Tatrach, więc dziewięć zdjęć, a zdjęcia które zobaczycie to jedynie ślad na ścieżce wspomnień ...
Wróciłem cały i jak zwykle ze świadomością niespełnienia, ale czyż niedosyt nie jest lepszy od niestrawności po przejedzeniu ... znów tu jestem i znów mam plany na przyszły czas, bo znów przeznaczenie pozwoliło mi wrócić z pięknego, choć mniej przewidywalnego świata i cieszyć się radością przyszłych dni ... 
Dzień pierwszy - wtarganie do schroniska na Chochołowskiej /wspólnie i w porozumieniu z Rafałem/ wszystkich potrzebnych i niepotrzebnych maneli i całego żarła i napitku, który miał dawać energię na kolejne dni
Dzień drugi - mimo, że na lekko, to jednak z uwagi na warunki pogodowe trasa okazała się nie do "zrobienia" gdyż po wejściu na zbocze Wołowca ulegliśmy wichrowi i dziwnie za niskiej /odczuwalnej/ temperaturze, która cholernie wyostrzyła warunki na szlaku, pocieszeniem stał się Bobrowiec ...
Dzień trzeci - zaplanowany i zrobiony Kończysty przez Trzydniowiański, zejście do schroniska wariantem, który do dziś wzbudza we mnie bliżej nieokreślone, aczkolwiek nie za przyjemne odczucia
Dzień czwarty - zmiana schroniska, a więc przejście przez przeł. Iwaniacką do Kościeliska i złożenie gratów w Ornaku, jako uzupełnienie dnia odwiedziny w Mylnej pełnej dziwno-pięknych lodowych tworów i trek do Kir po zaopatrzenie
Dzień piąty - nowy dzień, nowi uczestnicy /Fazik,Pedro/ wleźliśmy na Tomanowy i choć może nie Polski, lecz ten pierwszy i niższy, to przecież impreza i tak była była bardzo akuratna
Dzień szósty - trochę długa trasa, tj. z /z Pedrem/ Ornaku przez Ciemniak i Czerwone Wierchy do Kopy Kondrackiej, a dalej już sam przez cholerne Goryczkowe Czuby do Kasprowego i zejście do Murowańca, dzień ciepło-pogodny, południowe zbocza ciężkie, granie częściowo wytopione ze śniegu, przydało mi się oswojenie ze skałą, bo więcej na graniach miałem niezaasekurowenego wspinu, niż zimowego górołażenia, ale ... warto było, dziś wiem to już na pewno, bo tak się składa, że głównie takie wspomnienia zostają w głowie na zawsze ...
Dzień siódmy - dałem sobie trochę wytchnienia po poprzednim dniu, nieco za późno wstałem i zrobiłem jedynie Zawratową Przełęcz, a że na przełęczy było mi oczywiście za mało, wlazłem graniowo w kierunku na Zawratową Turnię ... wróciłem na przełęcz, zlazłem do dolinki i po głębokim śniegu badając warunki w mniej szlakowych miejscach doczłapałem do schronu
Dzień ósmy - wstałem, zjadłem coś, wyszedłem ze schronu, zacząłem iść i ... doszedłem nieprzetartym szlakiem od strony Zielonego Stawu na Karb, z przełęczy wlazłem na Kościelec, byłem sam więc zjadłem coś, posiedziałem tam niezadługo, podumałem ... po czym wróciłem prawie po swoich śladach do Murowańca cieszyć się z kolejnego udanego dnia ...
Dzień dziewiąty - to pakowanie, żegnanie się z ludźmi z zaprzyjaźnionego schroniska, kilka telefonów, które pozwalały mi nieboleśnie wrócić do codzienności i zejście przez Jaworzynkę do Zakopanego gdzie zaczynał się już oszołomiasty zamęt związany ze skokami ...
Z Zakopanego wyjechałem szybko, bo wracałem do krainy młodości - na trzy dni w Góry Świętokrzyskie, ale, to już całkiem inna bajka ...
Pozdrawiam.
ps. podziękowania dla wszystkich z którymi dobry los pozwolił mi spotkać się na szlaku i cieszyć dobrym czasem
|
|
| 18-01-2009 07:17 PM |
|
 |
Hella

Status:
|
RE: Dziewięć dni w Tatrach
Eeeeeee Panie Smoku - tak krótko to Panu nie pozwolimy pisać...
Chcemy więcej!
"... Snuj marzenia tak, jakbyś miał żyć wiecznie;
żyj tak, jakbyś miał umrzeć dziś..."
|
|
| 18-01-2009 07:25 PM |
|
 |
Pedro
Administrator

Grupa: Administratorzy
Status:
|
Dziewięć dni w Tatrach, więc dziewięć zdjęć (...)
Hehe, no na początek dobre i dziewięć
Górskie Forum Internetowe - Górski Świat (http://www.gorskiswiat.pl)
|
|
| 18-01-2009 07:42 PM |
|
 |
dr.Etker

Status:
|
Dziewięć dni w jednym kawałku w Tatrach -po prostu fartownie.
B.ciekawe ujęcia fotograficzne-mam nadzieję na więcej zdjęć.
|
|
| 18-01-2009 08:33 PM |
|
 |
bober37

Status:
|
Witaj Smoku, pięknych kupe dni pochodziles, zazdroszczę tez bym tak chcial ale czas, czasu brak, moze za jakis czas ))
Życie jest za krótkie....więc po cholerę być przeciętnym człowiekiem.... Kazimierz Kutz
|
|
| 18-01-2009 08:33 PM |
|
 |
mar.an

Status:
|
|
| 18-01-2009 08:48 PM |
|
 |
Stasiu

Status:
|
No co by tu powiedzieć. Smoczysko miał wystrzałowo, tylko pozazdrościć. Taki sobie Smok samotnik. [/i]
Góry się nie zdobywa, góry nas wpuszczają.
|
|
| 18-01-2009 08:53 PM |
|
 |
maciek
Moderator

Grupa: Moderatorzy Forum
Status:
|
Dziewięć dni w Tatrach...
Dziewięć pięknych dni.
Drugie zdjęcie zapiera dech.
|
|
| 18-01-2009 09:10 PM |
|
 |
Sylwester

Status:
|
|
| 18-01-2009 10:07 PM |
|
 |
Lotka
i Antek

Status:
|
Dziewięć dni Niesamowicie dużo czasu, a zarazem jak mało, prawda? Ehhh
Tatry odwiedzimy może dopiero za rok a tutaj już takie pokusy! Bardzo ładne zdjęcia.
"Kto nie idzie ten ginie"
|
|
| 19-01-2009 08:35 AM |
|
 |
Pablo
pablo

Status:
|
Podobało się, sprawia że nie moge sie doczekać, no niektóre foty robią wielkie wrażenie ale wiadomo, że to nie to co widzialeś i czułeś na miejscu, co Ci będe pisał... oby jak najwięcej
Zaprzyjaźnij się z człowiekiem, który chodzi po górach
|
|
| 19-01-2009 10:09 AM |
|
 |
KasiaA
KrakowiankA

Status:
|
Oj, nie ma to jak porządnie zmarznać w tatrach, być przewianym, ściągnąć buty w schronisku po dobrze spędzonym dniu...
Gratuluję wyprawy
"[Tatry]...Przeto stałyście się marzeniem, tęsknotą ludzi spragnionych modlitwy bezsłownej i słońca"
|
|
| 19-01-2009 10:16 AM |
|
 |
dzienciol313
okrzyknięty stukaczem

Status:
|
Pięknie Sylwestrze. Wspaniały wyjazd i na pewno nie zapomniane wrażenia,cudownie
Druga fotka z relacji miażdży, jak dla mnie jest idealna
"Góry są wyzwaniem, prowokują istotę ludzką do wysiłku, do przezwyciężania samych siebie." J.P.II
|
|
| 19-01-2009 10:17 AM |
|
 |
Sylwester

Status:
|
|
| 19-01-2009 10:51 AM |
|