Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat

Pełna wersja: Kolosy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Nowy temat, ponieważ postanowilem, że będę go odświerzał co roku. To nie pierwsza edycja, a już jubileuszowa 10ta, o poprzednich też pisałem ale gdzieś mi umknęły.

W ten sposób będę Wam przypominał co jakiś czas, zachęcając do odwiedzin Wink

Prawie 60 prelegentów, ponad 50 godzin programu, wielka sala mieszcząca 1500 osób i seminaria dla doświadczonych podróżników ? tak w skrócie zapowiada się dziesiąta, jubileuszowa edycja Kolosów, która odbędzie się 20-22 marca 2009 roku w Gdyni. Tradycyjnie połączona z Ogólnopolskimi Spotkaniami Podróżników, Żeglarzy i Alpinistów, jak zawsze z bezpłatnym wstępem.

Rocznicowy charakter wydarzenia to z kolei okazją do przypomnienia osiągnięć i prelekcji, które na przestrzeni ostatnich dziesięciu lat tworzyły charakter i historię Kolosów. Gościem imprezy będzie m.in. Janusz Gołąb, laureat Kolosa?99 w kategorii Alpinizm, za zdobycie ? wraz z Jackiem Fluderem i Stanisławem Piecuchem ? wschodniej ściany Kedar Dome, należącej do najtrudniejszych w Himalajach. W Gdyni raz jeszcze opowie o tej jednej z najważniejszych i największych polskich wspinaczek wielkościanowych w historii.

http://www.wspinanie.pl/serwis/200610/20kedar_dome.php

wpomnienia z archiwum http://www.goryonline.com/Swiety_Kamien_(HIMALAJE),3215,146,0,0,F,news.html
program w skrócie:
Piątek, 20 marca 2009 r.
9.30-24.00 Fotoplastykon i Dzień Wody

Sobota, 21 marca 2009 r.
9.30.00-24.00 Dzień Podróży

Niedziela, 22 marca 2009 r.
10.00-22.00 Dzień Gór i Finał Nagrody Kolosy

Bardzo mi odpowiada (góry - niedziela) bo w końcu będe mógł cały dzień tam spędzić Wink

Link do strony oficjalnej http://www.kolosy.pl/index.php
i jak już wcześniej wspominałam może uda się oficjalną delegację z warszawy zorganizować Big Grin chociaż na niedzielę Big Grin
Propozycja moja jest tak, żeby EXpedycja przyjechała dzień wcześniej tz w sobotę Wink
następna zachęta
Sezon na ośmiotysięczniki
Kinga Baranowska

Nie dość, że w 2008 roku zdobyła dwa ośmiotysięczniki to staneła na nich jako pierwsza Polka. Najpierw 1 maja, po 19 dniach wspinaczki w bardzo trudnych, wietrznych warunkach, stanęła na szczycie Dhaulagiri (8167 m n.p.m.). Szczególnie dramatyczne było zejście z wierzchołka, Baranowska pomagała bowiem schodzić wyczerpanym himalaistom z Hiszpanii. Zaledwie kilka miesięcy później, 5 października, zdobyła Manaslu (8163 m n.p.m.) - ósmy pod względem wysokości szczyt Ziemi.
To czwarty i piąty ośmiotysięcznik w dorobku znakomitej młodej himalaistki pochodzącej z Kaszub ok (Wejcherowo). Na swoim koncie ma ponadto Cho Oyu (w roku 2003), Broad Peak (w roku 2006) i Nanga Parbat (w roku 2007).
Poza tym Dhaulagiri 2007 - wycof 100 metrów prze szczytem,
Alpy i Matterhorn, Mt Kenia (Batian 5199 m), Chan Tengri (6995 m) i Pik Pobiedy (7439 m) (wycof, zle warunki pogodowe) w górach Tien Shan, Mount McKinley (6194 m) Alaska ...
Jednym zdaniem - bedzie czego posłuchać i poogladać Smile
Jest już program dzienny Kolosów http://www.kolosy.pl/kolosy2008.php
Wychodzi na to, że od 10 do 22 będę miał co ogladać Wink trzeba będzie w jakiś suchy prowiant sie zaopatrzyć heheh

Ktoś sie szykujeuhm ??
Rewelacja! Baardzo ciekawy i różnorodny program. Szkoda, że tak daleko. Zazdroszczę.
I co?... będą chętni?
Można by się powoli umawiać na spotkanko Wink
O żesz w mordę! Toć to coś dla mnieWink Świetny program-gdybym mogła, to siedziałabym tam od rana do wieczora przez 2 dni!Smile Paweł-postaramy się przyjechać z Rafałem..
To 4 osoby (trzy z forum) Wink moze bedzie sposobnosc spotkac sie z Kolegami z Gdańska, niedawno poznanymi w Murowańcu.

Pablo napisał(a):
Propozycja moja jest tak, żeby EXpedycja przyjechała dzień wcześniej tz w sobotę Wink

Dobra, jest duże prawdopodobieństwo że uda mi się pojawić

Pablo napisał(a):
To 4 osoby (trzy z forum) moze bedzie sposobnosc spotkac sie z Kolegami z Gdańska

hehe dobry pomysł. W sobotę zorganizować jakieś spotkanie a w niedzielę wspólnie uderzyć na kolosy Big Grin

Ktoś z Warszawy się pisze?? W sobotę rano w nad morze a w niedzielę nocnym powrót. Co wy na to??

Brawo pierwsza kandydatka ok jak coś to pisz na prv Smile
...to Anieszka musisz być koniecznie, sobotnie piwko bedzie na pewno Wink

magda.s.77

Druga! Że też mi to umknęło... Shy
Przecież to tuż pode mną. Nakręcę chłopa i obecność zaliczymy Smile
no widzisz Madzia i masz już małe spotkanie forumowe Big Grin
Propozycja na sobotę wieczór, to Irish Pub albo Kontrast na plaży albo obie cuzamen Wink Edyta, jak Ty przejezdżasz?
Stron: 1 2 3 4 5 6 7
Przekierowanie