Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat

Pełna wersja: W poszukiwaniu etosu górskiego(chęchy,rzęchy i filance)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

Galleahad napisał(a):
A swoją drogą zastanawiam się od jakiegoś czasu nad zwiedzeniem doliny Cichej, Koprowej, Ciemnosmreczyńskiej, Hlińskiej, przełęczy Zawory itp... Ale z tego co patrzyłem, to albo noc pod krzakiem albo czeka mnie wielki marsz od Podbańskiej aż do Popradzkiego Stawu. Pomiędzy nic a nic, żadnego schroniska. Masz może jakiś pomysł na te rejony (biorąc pod uwagę brak samochodu)?

W samej Podbańskiej są dwa duże hotele -"Permon" dość drogi i "Krivan"-tu ceny do przeżycia (mieszkałem tam kiedyś).
Poza tem , można się rozejrzeć .Osada dość mała i zamieszkała przede wszystkim przez leśników, ale słyszałem że byli tacy co znaleźli tam kwaterę Wink
Można podpytać się np. w barze "pod Svistem" (to taka buda z vareną kolbasą, takimi parkami i piwem-po drugiej stronie budynku-sklep).
Z autobusami tragedia -w stronę Szczyrbskiego Plesa bodaj dwa kursy-jeden rano, drugi o 15.
Na upartego Cichą mozna pozwiedzać wychodząć z Kasprowego(zn.żółte).Z D.Cichej niegdyś był szlak czerwono znakowany na Tomanową Przełęcz.
Można też na Kasprowy kolejką dalej dawną trasą (opisana w relacji) od Lilowego na Zawory, a stąd do wyboru:
a)Koprową lub Cichą do Podbańskiej
b)Koprową i Hlińską do Popradzkiego Stawu
c)Przez Ciemne Smreczyny na Wrota i do M.Oka
d) Gładka--->DPSP

dr.Etker napisał(a):
ale słyszałem że byli tacy co znaleźli tam kwaterę Wink

Ano znaleźli Doktorze Smile
Warunki całkiem przyzwoite, ceny już dokładnie nie pamiętam ale coś mi tak świta że za dwie osoby za dwie noce zapłaciliśmy w sumie 800 SK (pewny nie jestem, to było ponad 2 lata temu). Ogólnie polecam.

W załączniku owa kwatera, a znajduje się ona jadąc w stronę Strbskiego Plesa po przejechaniu Białej Liptowskiej po lewej stronie na górce (na mapie Express-Map, mam zaznaczony mniej więcej właśnie tam znaczek placówki TOPR/HS).

Ze szlaków dość długich ale na pewno realnych do zrobienia w letni dzień jest jeszcze przejście z Chochołowskiej lub Kościeliskiej na Ornak, Błyszcz i dalej:
a) Bystrą i Doliną Bystrą
b) Pyszniańską Przełęcz i Kamienistą Dolinę

Milusia chatka a i cena całkiem Wink - trza będzie kiedyś skorzystać Cool
A tam schroniska - płachta biwakowa , karimata i szukać dziury w skale.
Ludzie nie kiedy "kiblują" (w alpejskim żargonie nieplanowany biwak)na wysokościach 7000 m.n.p.m i żyją (no może nie wszyscykwasny).
Jeden warunek - zostawić po sobie czystość , nie ma być śladu po naszej obecności.
A niedźwiadki no cóż to jest ich teren i przypuszczam że 2000 metrów nie stanowi dla nich problemuBig Grin.
Zawsze można wybrać wiszący biwakuhm:uhm:.
Heja
No ja w ogóle myslałem o wędrownym - wszystko na plecach i wtedy albo ruszam z Popradzkiego na zachód albo, przeszedły z grubsza Tatry Zachodnie, schodzę z Bystrej przez dolinę Kamienistą i nocuję w Podbańskiej. Tylko że wtedy byłby hardcore z 20-25 kg na plecach Smile
Andrzeju, czy przypadkiem rok temu właśnie, wraz z Anią i Grzegorzem obchodziliście Święto Niepodległości w Tatrach Bielskich? Smile

http://www.gorskiswiat.pl/forum/showthre...7#pid43387

maciek napisał(a):
Andrzeju, czy przypadkiem rok temu właśnie, wraz z Anią i Grzegorzem obchodziliście Święto Niepodległości w Tatrach Bielskich? Smile

http://www.gorskiswiat.pl/forum/showthre...7#pid43387

Prawda Smile
Uczciliśmy święto-granią Jatek.Słońce, w miarę ciepło -warunki w listopadzie potrafią być różne w różnych latach uhm

Na spokojnie przeczytałem całą relacje. I rozmarzyłem się. Taki sposó wejścia na Gąsienicową to jest to ok. A Bielskie ... Trza tam koniecznie zrobić Zjazd.
Lucky przypomniałeś mi, że jeszcze mam zaległy plan Shy Chciałem przejść z SPSP na Gładką i potem albo Cichą albo Koprową Smile No i znów mam dalszą trasę w głowie na tegoroczną jesień. Wiesz co Lucky, odpocznij sobie, bo ostatnio co wyciągniesz, to sama nonstalgia. Już nie nadążam. blink

Stasiu napisał(a):
Wiesz co Lucky, odpocznij sobie, bo ostatnio co wyciągniesz, to sama nonstalgia. Już nie nadążam. blink

Nie poddawaj się Wink Po lekturze kolejnej relacji Doktora śniły mi się Żelazne Wrota.

Łukasz napisał(a):
Po lekturze kolejnej relacji Doktora śniły mi się Żelazne Wrota.

Obyś miał prorocze sny, Łukaszu! Smile Wink

Ach, piękne te Twoje Doktorze poszukiwania etosuSmile)
Muszę wybrać się niebawem w Twoje ślady przyjacieluSmile)
Stron: 1 2 3 4 5
Przekierowanie