Kuchnia
|
Autor |
Wiadomość |
Gandzia1
@@@@@@@@@@@@@@
Postów: 1,762
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Nov 2006
Status:
Offline
|
RE: Kuchnia
Ale smakołyki opisujecie!Mniam.
A że sezon truskawkowy i nie było żadnego ciasta oto przepis na:
SERNIK TRUSKAWKOWY NA ZIMNO
Składniki:
galaretki 5 opak. ( np. dwie żółte i trzy czerwone)
serki homogenizowane 3 szt (np.waniliowe-z lodówki zimne)
truskawki (ok. talerz do zupy)
wafle najlepiej okągłe 1szt. (robimy wymiar w/g wielkości tortownicy- wycinamy)
Przyrządzenie:
Gotujemy wodę rozpuszczamy po dwie galaretki razem tego samego koloru (z połową wody ! wg. przpisu na opakowaniu galaretki tj.ok. 2szkl. wody do 2 galaretek) Jedną pozostałą czerwoną galaretkę rozpuszczamy w całości wody w/g przep. z op. ok.2szl.wody.To sobie stygnie.
A my układamy w tortownicy wycięty wafel ,możemy masłem zasmarować szparę między tortownicą a waflem.
I do dzieła :odlewamy do miseczki 1 szl rozp.żółtej galaretki i wkłdamy tam jeden z serków ,mieszamy na jednolity płyn.Potem delikatnie wlewamy do tortownicy ale na razie tylko na dno trochę tej mieszanki i wstawiamy do lodówki na chwilkę aby się nam tortownica uszczelniła.Za chwilę potem śmiało wlewamy tą resztę i wrzucamy truskawki (ale tylko kilka bo to pierwsza warstwa)i do lodówki.
Druga warstwa to czerwona galaretka (-postępuj jak z zółtą)
- i do lodówki aż stężeje
Trzecia warstwa to żółta galaretka j/w.
- i do lodówki aż stężeje
A na wierzch truskawki poprzecinaj na pół i układaj we wzór delikatnie pokrop czerwoną galaretką i wstaw na chwilę do lodówki aby truskawki sie przylepiły. Potem wlej ostrożnie pozostałe czerwone galaretki i do lodówki.
Dziś robiłam i już nawet jadłam,Smacznego.
|
|
23-06-2007 06:12 PM |
|
|
Ustrik
Postów: 1,182
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Sep 2006
Status:
Offline
|
RE: Kuchnia
-No, ale po co ty tam leziesz?
-No bo tak i już.
|
|
24-06-2007 04:48 PM |
|
|
Ustrik
Postów: 1,182
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Sep 2006
Status:
Offline
|
RE: Kuchnia
zapomniałem o śmietanie. trzeba dodać trochę śmietany przed kurkumą ażeby takie suche to nie było
-No, ale po co ty tam leziesz?
-No bo tak i już.
|
|
25-06-2007 11:28 AM |
|
|
Gandzia1
@@@@@@@@@@@@@@
Postów: 1,762
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Nov 2006
Status:
Offline
|
RE: Kuchnia
A ja właśnie zajadam się resztką farszu do kabaczka mniam (który w tej chwili się piecze).
Kabaczek nadziewany
-pieczarki lub inne grzyby z cebulą i czosnkiem- podsmarzamy i wrzucamy do jakiegoś naczynia w krórym będziemy mieszać farsz
(ja miałam leśne grzybki w zalewie z jesiennego wypadu na Mazury)
-paprykę, pomidory czerwone i zielone (pokrojone) -podsmarzamy i wrzucamy do naczynia z usmarz. wcześn.grzybami
(ja miałam pomidorki prosto z krzaka)
-mięso mielone - podsmarzamy i j.w.
(świnki nie mam-kupione)
-jajo do farszu,wegetę,pieprz sól i kto co lubi - wymieszać farsz
(jajko od naszej ulubienicy gęsi dożywotki)
-kabaczek
(po kabaczek prosto do ogrodu)
umyć ,przeciąć na pół wyjąć pestki ,nadziewać farszem
i do nagrzanego piekarnika
i tylko czekać aż będzie miękki
i smacznego
|
|
04-08-2007 04:07 PM |
|
|
Gandzia1
@@@@@@@@@@@@@@
Postów: 1,762
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Nov 2006
Status:
Offline
|
RE: Kuchnia
Ciekawe co tam regionalnego na święta gotujecie?
|
|
21-12-2007 10:25 PM |
|
|
tomtur
Postów: 7,587
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Oct 2006
Status:
Offline
|
RE: Kuchnia
U mnie na piecu bigosik sie lekko gotuje ,a regionalna potrawa u nas to moczka Bożena jej nie robi ale moja teściowa gar jak na pranie ze 20 litrów .Pewnie nam sie dostanie parę litrów ,ja nie jestem amatorem ale moje "hanyski "jadłby na okrągło .Nie pytajcie mnie o przepis wiem tylko że robi się to z piernika i mnóstwa bakalli .
"Bo właśnie tam wiem po co żyję."
|
|
21-12-2007 11:05 PM |
|
|
margit
Putinowa
Postów: 1,217
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Jan 2008
Status:
Offline
|
RE: Kuchnia
kulinarny temacik Jak miło, to jednak będę miała okazję pisać częściej niż się spodziewałam.
|
|
07-01-2008 09:55 PM |
|
|
Agnieszka.S
Aga
Postów: 1,959
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Nov 2007
Status:
Offline
|
Domowe Bułeczki
Do miseczki wsypać 1 i 1/4 szklanki mąki, oraz po pół łyżeczki soli i cukru. Wlać ok. pół szklanki ciepłego mleka i 3 łyżki stopionego masła. Następnie dodać 1 łyżeczkę suszonych drożdży.
Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i czekamy aż wyrośnie (ja kładę je na kaloryferze..
Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie je wyrabiamy, formujemy bułeczki, układamy na blasze (w odstępach, bo bułeczki jeszcze urosną). Gdy zwiększą objętość pieczemy w piekarniku ok 20 min w temp. 220 stopni, aż bułki będą złociste. Ciasto można wzbogacić dodając różne pestki (słonecznika, czy dyni). Wierz można posypać makiem, albo sezamem.
[Ja wczoraj nie dodawałam ani pestek, ani nie sypałam wierzchu i były bardzo pyszne, mięciutkie)
SMACZNEGO
Jeśli macie ochotę, to następnym razem napiszę przepis na ciasto do pizzy (najlepszy przepis jaki kiedykolwiek miałam na to ciasto).
Robię też na nim super cebularze))
"Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował, tego czego nie zrobiłeś niż tego co zrobiłeś. Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślny wiatr.
Podróżuj. Śnij. Odkrywaj. "
|
|
16-02-2008 01:06 PM |
|
|
dr.Etker
Postów: 8,835
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Nov 2006
Status:
Offline
|
RE: Kuchnia
Jak miło, to jednak będę miała okazję pisać częściej niż się spodziewałam.
Jak miło będzie co poczytać-właśnie wyrabiam ziemniaki(jak kto woli kartofle) do rybki saute !
|
|
16-02-2008 01:34 PM |
|
|
margit
Putinowa
Postów: 1,217
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Jan 2008
Status:
Offline
|
RE: Kuchnia
a ja robię na obiadek makaron penne z sosem śmietanowo - cytrynowym i tuńczykiem - uwielbiam
No i mam pytanko - macie jakiś dobry sprawdzony przepis na schabik - kupiłam wczoraj taki ładny kawałek i kombinuję. Znam schab ze śliwkami, ale może coś innego jest równie smaczne
|
|
16-02-2008 02:18 PM |
|
|
dr.Etker
Postów: 8,835
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Nov 2006
Status:
Offline
|
RE: Kuchnia
Znam schab ze śliwkami, ale może coś innego jest równie smaczne
No to czekam na przepisNa ogródku mamy parę drzewek śliwowych-i tylko oczekują na pomysł:)
|
|
16-02-2008 03:09 PM |
|
|
margit
Putinowa
Postów: 1,217
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Jan 2008
Status:
Offline
|
|
16-02-2008 03:44 PM |
|
|
fasmac
(crazy dancer) i Oleńka
Postów: 738
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Sep 2006
Status:
Offline
|
RE: Kuchnia
Dla mnie schab to jednak najlepszy w tradycyjnej postaci, czyli panierowne kotlety i do tego zasmażana kapysta.
Natomiast ostatnio króluje u mnie łopatka wieprzowa.
Danie nazywa się gulasz paprykowy.
Kupujemy łopoatkę (1-1,5kg), najlepiej ze skórką. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, ziołami i obsmażamy na patelni. Krótko z każdej strony, tak aby pory się zamknęły.
Następnie łopatkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, obsypujemy paskami papryki kolorowej, musi być jej mnóstwo. Do tego papryka w proszku, słodka, ostra, jeśli ktoś ma pastę paprykową to także i czerwoną cebulę pokrojoną w krążki. Polewamy oliwą z oliwek i do piekarnika. Trzy godziny w temp. 180 stopni. Po upieczeniu stawiamy na stół. NIe używamy noża do porcjowania, wystarczy włąściwie włożyć widelec i mięsko pięknie sie rozlatuje na kawałki, pyszny sos paprykowy. Do tego ryż, najlepiej ugotowany na parze.
Aha warto poswięcić trochę czasu i obrać papryke ze skórki.
5 min w piekarniku i skóra sama odchodzi.
Smacznego
|
|
16-02-2008 04:39 PM |
|
|
margit
Putinowa
Postów: 1,217
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Jan 2008
Status:
Offline
|
|
16-02-2008 07:53 PM |
|
|
Gandzia1
@@@@@@@@@@@@@@
Postów: 1,762
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Nov 2006
Status:
Offline
|
RE: Kuchnia
A ja dziś szykuję zalewę do mięsa bo wymyśliłam ,że pierwszy raz uwędzę sobie sama coś na święta. Jak mi się uda to zamieszczę przepis.
|
|
10-03-2008 02:25 PM |
|
|
|