|
Warunki turystyczne i pogoda w górach
|
| Autor |
Wiadomość |
margit
Putinowa

Grupa: Zarejestrowani
Status:
|
RE: Warunki turystyczne i pogoda w górach
niech już będzie ten śnieg, byle ładne widoczki i słoneczka trochę
I feel every mountain
I hear every tree
I know every ocean
I taste every sea (...)
|
|
| 23-09-2008 01:34 PM |
|
 |
marekm

Status:
|
|
| 07-10-2008 07:39 PM |
|
 |
Stasiu

Status:
|
Te! Marekm, a ki czort Cię tam gnał? Jest taki ekwipunek, nazywa się - rakiety śnieżne. Wtedy 4 litery się nie zmoczą i męska chluba się nie odmrozi.
Góry się nie zdobywa, góry nas wpuszczają.
|
|
| 07-10-2008 08:15 PM |
|
 |
marekm

Status:
|
Te! Marekm, a ki czort Cię tam gnał?  Jest taki ekwipunek, nazywa się - rakiety śnieżne. Wtedy 4 litery się nie zmoczą i męska chluba się nie odmrozi. 
rakiet nie mam, mam takie 2 deski co się na nich chodzi, ale jakby mnie żona przyuważyła, że na początku października biorę narty i pakuje do auta, to by zaczęła podejrzewać siakieś oszustwo a skiturowców spotkaliśmy - zaraz za Siklawami odeszli w lewo (my na Baranie szliśmy prosto)
że niby blog | troszkę zdjęć
|
|
| 07-10-2008 08:36 PM |
|
 |
Stasiu

Status:
|
 rakiet nie mam, mam takie 2 deski co się na nich chodzi, ale jakby mnie żona przyuważyła, że na początku października biorę narty i pakuje do auta, to by zaczęła podejrzewać siakieś oszustwo  a skiturowców spotkaliśmy - zaraz za Siklawami odeszli w lewo (my na Baranie szliśmy prosto) 
Wiesz MarkuM, każdy się musi umieć wytłumaczyć przed żoną. Jeśli bierzesz 2 deski w lecie a Twoja żoncia podejrzewa jakieś oszustwo, to może się stać tylko nieforumowiczowi. My, Forumowicze z wyższą górską, umiemy z takiej sytuacji wybrnąć .
|
|
| 07-10-2008 08:51 PM |
|
 |
margit
Putinowa

Status:
|
Marek ekstra foty, ale jak zobaczyłam ile tam śniegu to mnie zatkało.
I feel every mountain
I hear every tree
I know every ocean
I taste every sea (...)
|
|
| 08-10-2008 05:08 AM |
|
 |
Mordimer
Madderdin

Status:
|
na chwilę obecną warunki do wędrówki w Tatry Idealne 
miejscami śnieg, ale to pryszcz.
|
|
| 13-10-2008 05:48 PM |
|
 |
kasat

Status:
|
W niedzielę tj.12 pażdziernika byłem na Lodowej Przełęczy , warunki super , w Tatrach sucho , dużo śniegu się straciło ale od ok. 2000 m. jeszcze trochę jest , ale niestety miękki i noga wlatuje do środka (raków nie trzeba).
Oczywiście mówię o stokach nasłonecznionych , te w cieniu jeszcze jako tako ale i tak cudów nie ma.Trzeba trochę jeszcze poczekać na wejścia zimowe
|
|
| 13-10-2008 07:12 PM |
|
 |
Stasiu

Status:
|
Kasacie, ja wogóle jeszcze nie muszę się cieszyć na wejścia zimowe. Raczki i cepinek mogą jeszcze spokojnie poleżeć w szafie
|
|
| 13-10-2008 07:22 PM |
|
 |
Łukasz

Status:
|
W niedzielę byłem na Beskidzie, Świnicy i Pośredniej Turni. Pogoda idealna. Cytuję : "widać dziś wszystko co może być widać".
"I będziesz źle spał dopóki nie zapłacisz podatku"
|
|
| 14-10-2008 06:31 AM |
|
 |
Sokół
Brak aktywacji konta
|
Prognoza pogody dla Tatr na najbliższe dni nie jest najlepsza...
Załamanie pogody w górach, w Zakopanem śnieg
W Zakopanem śnieg sypie coraz mocniej, a wyżej w tatrach widoczność jest praktycznie zerowa - pisze "Tygodnik Podhalański" na swoich stronach internetrowych.
Jeszcze rano w Zakopanem było około sześciu stopni Celsjusza. Jednak już po godzinie 13 słupki rtęci niewiele przekraczały zero. W górnej części miasta padał deszcz ze śniegiem, a później sam śnieg. Na trawnikach pokazała się biała pokrywa. Z każdą minutą śnieg sypie coraz mocniej.
Wysoko w górach zima praktycznie w pełni. Na Kasprowym Wierchu pada śnieg, znowu zrobiło się biało, chwycił mróz. Na razie lepiej w ogóle nie wychodzić na szlaki. W piątek pogoda powinna się poprawić. Przestanie padać i zza chmur może wyglądać słońce
|
|
| 23-10-2008 05:29 PM |
|
 |
Pablo
pablo

Status:
|
Działa od pewnego czasu nowy model prognozy pogody na ICM http://new.meteo.pl/ po otwarciu strony trzeba teraz kliknąć na meteorogramy, gdzie nastepnie wybieramy dane miasto, lub bardziej szczegółowo wprowadzamy namiary (szerokość i długość geograficzną), np. wpisujemy 49°10'40,8'' 20°04'55,2'' i mamy prognozę dla Rysów
Zaprzyjaźnij się z człowiekiem, który chodzi po górach
|
|
| 29-10-2008 01:03 PM |
|
 |
mar.an

Status:
|
Dzisiejsze info z Onetu:
Tatry: wichura wyrywa drzewa
Do 80 km na godz. dochodzą podmuchy wiatru halnego. Wichura wyrywa drzewa i powala znaki drogowe - donosi internetowa strona "Tygodnika Podhalańskiego".
Od rana strażacy w Zakopanem i w okolicach interweniowali już kilka razy. Na ulice spadają drzewa powalone przez wichurę.
- W tej chwili najmocniejszy zanotowany przez nas podmuch wiatru wynosił 83 km na godz. - powiedział "TP" o godz. 8 dyżurny obserwator z Instytutu Meteo na zakopiańskiej Równi Krupowej.
http://www.youtube.com/watch?v=syTcL8OIP7A
|
|
| 30-10-2008 01:56 PM |
|
 |
Pablo
pablo

Status:
|
Już ponoć stówa, strażacy boją się że jakieś drzewa poprzewraca na drodze do Palenicy i chyba ja zamknęli.
Zaprzyjaźnij się z człowiekiem, który chodzi po górach
|
|
| 30-10-2008 03:10 PM |
|
 |
dr.Etker

Status:
|
Za onetem:
Nad słowackimi Tatrami wieje huraganowy wiatr. Zablokowane są drogi, setki gospodarstw domowych nie ma prądu, straty materialne są duże.
Przewracajace się drzewa zerwały linie energetyczne w miejscowościach Zdziar, Tatrańska Javorina, Tatrańska Kotlina i Spiska Bela. Konary drzew zatarasowały drogi. Nieprzejezdna jest droga między Tatrańską Javoriną i Łysą Polaną.
Leśnicy oceniają, że ofiarą huraganu padło 10 tysięcy metrów sześciennych lasów. Najbardziej dotknięte zostały rejony ścisłego rezerwatu w pobliżu Tatrańskiej Javoriny. Rzeczywisty rozmiar szkód nie jest znany, bo w Tatrach zapadła ciemność, a drogi są zatarasowane setkami pni i konarów.
Wiatr nadal wieje. Słowackie Pogotowie Ratunkowe ostrzega turystów, by nie wyruszali w góry. Policja prosi o zachowanie szczególnej ostrozności na podtatrzańskich drogach.
|
|
| 30-10-2008 08:07 PM |
|
 |
|
|