|
Sprzęt ABC lawinowy: detektor, sonda, łopata
|
| Autor |
Wiadomość |
Pedro
Administrator

Grupa: Administratorzy
Status:
|
|
| 26-10-2009 06:33 AM |
|
 |
Pablo
pablo

Grupa: Zarejestrowani
Status:
|
RE: Sprzęt ABC lawinowy: detektor, sonda, łopata
Przyznaje sie bez bicia, że ABC jeszcze nie zakupiłem, niestety ten sezon zimowy będzie u mnie marny, a wydatek spory... no chyba że mi skądś nieoczekiwanie przybędzie w potfelu... więc jeżeli coś poważniejszego się zaplanuje (przypadkiem) to pozostanie Tatra Trade itp.
Zaprzyjaźnij się z człowiekiem, który chodzi po górach
|
|
| 26-10-2009 03:22 PM |
|
 |
paaulo
snow addict

Status:
|
|
|
| 21-11-2009 01:36 PM |
|
 |
Mallaidh

Status:
|
|
|
| 02-12-2009 08:32 AM |
|
 |
paaulo
snow addict

Status:
|
|
|
| 02-12-2009 09:30 AM |
|
 |
KasiaA
KrakowiankA

Status:
|
"[Tatry]...Przeto stałyście się marzeniem, tęsknotą ludzi spragnionych modlitwy bezsłownej i słońca"
|
|
| 04-12-2009 09:41 AM |
|
 |
paaulo
snow addict

Status:
|
W świetle ostatnich wydarzeń, myślę że warto napisać parę słów o stopniach zagrożenia lawinowego.
Często możemy się spotkać z myśleniem:
- "jedynka" - mogę wszystko
- "dwójka" - mogę prawie wszystko
- "trójka" - chyba czas zacząć myśleć
- "czwórka/piątka" - za dużo śniegu żeby wyjść
Powyższy schemat jest oczywiście błędny, bywa katastrofalny w skutkach.
Pierwszy stopień oznaczający najniższe zagrożenie lawinowe, oznacza najmniejsze prawdopodobieństwo wejścia w zagrożone miejsce. Przy jedynce nadal występują miejsca zagrożone zejściem lawiny, wystarczy je obciążyć.
Szczególnie niebezpieczna jest "jedynka" ogłoszona na początku zimy przy niewielkiej ilości śniegu.
Przy każdym stopniu zagrożenia lawinowego należy zwracać uwagę na czynniki atmosferyczne: wiatr, temperaturę, opad. W ciągu dnia mogą one zmienić stopień zagrożenia ogłoszony rano.
Przy każdym stopniu zagrożenia lawinowego należy myśleć którędy iść i czy w ogóle iść.
|
|
| 31-12-2009 02:24 PM |
|
 |
zyraf
NaPoLeon

Status:
|
Wracając do ABC lawinowego....hmm podchodziłem do tego jak do ciekawych gadżetów które warto miec jak mamy kasę ale nie są konieczne...teraz po zimowym szkoleniu nie wyobrażam sobie iśc w teren lawinowy bez ABC...wiadomo że w Beskidach średnio się to przyda (chociaż różne są miejsca) ale Tatry czy Karkonosze a nawet w Bieszczadach zimą jest to podstawowe wyposażenie.
Jeśli góra idzie do Ciebie, a nie jesteś Mahometem... uciekaj, bo to lawina.
...bez względu na porę roku, dnia i stan pogody - stawię się w oznaczonym miejscu i godzinie i udam się w góry celem niesienia pomocy ludziom jej potrzebującym...
|
|
| 03-01-2010 11:07 AM |
|
 |
paaulo
snow addict

Status:
|
Amen.
Napisz coś więcej o szkoleniu zimowym, chętnie przeczytam.
|
|
| 03-01-2010 01:20 PM |
|
 |
zyraf
NaPoLeon

Status:
|
Brałem udział w zimowym szkoleniu I stopnia w GOPRe
Różnego typu zajęcia, wykłady itd itp.
Najbardziej tematu (tu na forum) dotyczyło szkolenie lawinowe a raczej wprowadzenie i skitury.
Wykłady, filmy, zasady zachowania na lawinisku, podział na sekcje itd itp zajęcia w terenie.
Druga częśc szkolenia to m in wyjazd w wyższe kopczyki na skiturach i tam zabawa z sondami itd itp. Teraz bawiliśmy się głównie detektorami z racji tego że śniegu jest niewiele.
Piepsami i ortovoxami szukaliśmy pozostałych detektorów na pozorowanym lawinisku całkiem ciekawe. No i nie takie łatwe jakby się wydawało. Dużo zależy od detektora (model) no i oczywiście od cwiczeń. Jakby nie było wszystko przede mną i największe centralne szkolenia też
...bez względu na porę roku, dnia i stan pogody - stawię się w oznaczonym miejscu i godzinie i udam się w góry celem niesienia pomocy ludziom jej potrzebującym...
|
|
| 03-01-2010 01:46 PM |
|
 |
KasiaA
KrakowiankA

Status:
|
... Dużo zależy od detektora (model) no i oczywiście od cwiczeń. Jakby nie było wszystko przede mną i największe centralne szkolenia też 
Który przypadł Ci najbardziej do gustu?
"[Tatry]...Przeto stałyście się marzeniem, tęsknotą ludzi spragnionych modlitwy bezsłownej i słońca"
|
|
| 03-01-2010 02:19 PM |
|
 |
zyraf
NaPoLeon

Status:
|
... Dużo zależy od detektora (model) no i oczywiście od cwiczeń. Jakby nie było wszystko przede mną i największe centralne szkolenia też 
Który przypadł Ci najbardziej do gustu?
Próbowałem w internecie znaleźc zdjęcie konkretnych modeli ale nie udało mi się.
Ortovoxem trudniej namierzyc (doprecyzowac) miejsce ale z większej odległości łapie sygnał.
Pieps miał tą przewagę że pokazywał "ilu jest zasypanych" i mniej więcej dokładną odległośc - znacznie szybciej odnajdywało się detektory.
Najlepsza kombinacja i najszybsza jak jeden szedł z ortovoxem a inny z piepsem.
Konkretnych modeli nie pamiętam jak uda mi się to ustalic to dam znac
Moje doświadczenie jest zbyt małe żeby dyskutowac na temat która firma jest lepsza.
|
|
| 03-01-2010 02:46 PM |
|
 |
paaulo
snow addict

Status:
|
Wnioskując z opisu pasowałby Pieps DSP i jakiś starszy Ortovox, może F1 lub X1?
http://beaconreviews.com/transceivers/Sp...ations.asp
Na zabawę w terenie faktycznie śniegu za mało jeszcze, my też tylko po krzakach biegaliśmy szukając "ofiar".
Dobre ćwiczenie, bo w stresie tak lekko nie będzie.
Druga częśc szkolenia to m in wyjazd w wyższe kopczyki na skiturach i tam zabawa z sondami itd itp.
Prawidłowo.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-01-2010 03:19 PM przez paaulo.
|
|
| 03-01-2010 03:16 PM |
|
 |
zyraf
NaPoLeon

Status:
|
No to po obrazkach powiem Wam że bawiliśmy się ortovoxem F1 i M1 i chyba Pieps DSP Za tydzień mam dyżur to sprawdzę dokładnie na centrali bo 100% pewności nie mam.
|
|
| 03-01-2010 03:44 PM |
|
 |
KasiaA
KrakowiankA

Status:
|
Zima sie nam rozkręca, ktoś myślał o zakupie ABC? Nadal są promocje że gdy więcej zestawów sie kupuje to jest taniej.
Zachęcam do poczytania więcej o lawinach i jak się zachowywać w zimowych górach.
|
|
| 06-01-2010 09:49 AM |
|
 |
|
|