Odpowiedz  Napisz temat 
Zimowo... czyli pomiędzy zaspami i lawinami
Autor Wiadomość
mieciur
- - user - -

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
RE: Zimowo... czyli pomiędzy zaspami i lawinami

A oto zapowiedziana relacja z "wyprawy na Halę Łabowską i Wierch nad Kamieniem"
Cała trasa to aż 14 km. Z racji, że znamy z gosia3kiem rejon Beskidu Sądeckiego jak własną kieszeń a szlaki mamy tam schodzone do bólu o wszystkich porach roku i dnia potraktowaliśmy więc naszą wycieczkę jako spacerek. Wyjechaliśmy z Nowego Sącza o 10 rano. Po drodze zabraliśy jeszcze naszego kolege Macka i przed 11 byliśmy pod szlabanem w Łabowej. Tutaj koniec jazdy, wchodzimy na obszar Popradzkiego Parku Krajobrazowego. Wychodzimy oczywiście niebieskim szlakiem. Na dole śniegu oczywiście brak ale błotka pod dostatkiem. Szlak początkowo biegnie wyasfaltowaną leśną drogą by po jakiś 41 minutach marszu odbić w leśną ścieżkę. Od 900 - 1000 m.n.p.m zaczyna się śnieg. Nawet nie był aż tak bardzo mokry i nie zapadaliśmy się za głęboko. Szło się całkiem całkiem. Hala Łabowska powitała nas piękną mgłą co na mnie nie zrobiło większego wrażenia - ważne, że jestem w górach Smile Schronisko na Łabowskiej od paru lat systematycznie pod upada, zmieniają się dzierżawcy ale jakoś nikt nie potrafi odtworzyć "klimatu" jaki dawniej tam panował (stali bywalcy schronisk górskich wiedzą jak ważna to jest rzecz). Moim zdaniem obecnie to schronisko działa jakby z urzędu - jest bo musi być i tyle. W schronisku gosia3ek z Mackiem ładują po piwku - grrr a ja sie musze obejść smakiem - kierowcą byłem... podczas odpoczynku po trudach zdobycia Hali Łabowskiej - zaczyna przebijać się słońce. Więc wyruszamy dalej - nasz cel Wierch nad Kamieniem 1083 m.n.p.m. Docieramy tam idąc czerwonym szlakiem po jakiś 20 minutach. Po drodze mijamy "kochanych" quadowców. Na sam szczyt a następnie na punkt widokowy prowadzi ścieżka przyrodnicza. Jak się domyślacie oczywiście nie przetarta. Ale co tam, w tamtym roku zapadłem sie tam po pas w śniegu, a teraz ledwo po kostki Sad Sam szczyt góry jest zalesiony (las bukowy) więc schodzimy niecu w dół na Diabelski Kamień który jest wielką skałą która wyraźnie góruje nad lasem. Nawiasem bardzo przyjemne i mało znane miejsce które każdemu polecam odwiedzić. Z tego miejsca podziwialiśy piękną panoramę na Beskid Niski, Beskid Wyspowy i Kotlinę Sądecką. Pogoda była ok - świeciło słoneczko, widoczność całkiem całkiem jeśli porównamy to czym nas przywitała H. Łabowska. Chwila odpoczynku, parę fotek i wracamy do schroniska. W schronisku spotkaliśmy dwójkę naszych znajomych (nie chodza po górach) którzy wybrali się na niedzielny spacer. Aż mi się zimno zrobiło jak ich zobaczyłem - adidaski (rzecz jasna przemoczone) a kumpel nie zabrał kurtki z samochodu - bo na dole "ciepło" było... A tak wogóle to wcześniej do nas dzwonili bo sie zgubili na szlaku. Razem z gosia3kiem i Maćkiem robiliśmy za coś w stylu GOPRu na telefon Smile Ok 16 wyszliśmy ze schroniska a że razem z Gośka mamy fajne ciuchy górskie z membramą troszkę pochasaliśmy sobie po śniegu - parę wywrotek i zasp i człowiek cieszy się jak dziecko Smile Dalej poszło już z górki - w 5 osobowym składzie zeszliśmy sobie do samochodów i wioo do domów.
Podsumowując - wycieczka mało ambitna krótka ale zawsze coś, ważne, że po raz kolejny byliśmy w górach i to razem Smile
A zdjęc to niestety nie zamieszcze - posiadam tylko lustrzanke analogową więc zanim fotki wywołam niewspominając o skanowaniu. Ale możecie męczyć gosia3ka o fotki - ona coś tam porobiła ta swoją cyfrówka Smile
A no i na koniec, gdyby ktoś chciał się wybrać na Wierch nad Kamieniem to chętnie pomogę. A szczyt ten ciezko jest znaleść ( na każdej mapie w innym miejscu jest zaznaczony) sami go znaleźliśmy dopiero po 2 latach chodzenia po Beskidzie Sądeckim....

10-03-2008 11:21 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz  Napisz temat 

Wiadomości w tym temacie
RE: Zimowo... czyli pomiędzy zaspami i lawinami - mieciur - 10-03-2008 11:21 PM
Tatry marcowe - amos - 29-03-2008, 08:43 AM
RE: Tatry marcowe - maciek - 29-03-2008, 08:01 PM
RE: Zimowo... czyli pomiędzy zaspami i lawinami - magda.s.77 - 15-03-2009, 11:04 PM
RE: Zimowo... czyli pomiędzy zaspami i lawinami - Sokół - 17-10-2009, 10:23 AM
RE: Zimowo... czyli pomiędzy zaspami i lawinami - magda.s.77 - 25-01-2010, 10:23 PM
RE: Zimowo... czyli pomiędzy zaspami i lawinami - magda.s.77 - 01-02-2010, 07:11 PM
[split] Wieści z gór - Pedro - 16-02-2009, 11:37 PM
RE: Wieści z gór - margit - 17-02-2009, 06:12 AM
RE: Wieści z gór - Pablo - 17-02-2009, 08:59 AM
RE: Wieści z gór - Agnieszka.S - 17-02-2009, 02:56 PM
RE: Wieści z gór - dzienciol313 - 17-02-2009, 04:14 PM
RE: Wieści z gór - bober37 - 18-02-2009, 08:05 AM
RE: Wieści z gór - KasiaA - 18-02-2009, 08:53 AM
RE: Wieści z gór - dzienciol313 - 18-02-2009, 01:25 PM
RE: Wieści z gór - Agnieszka.S - 18-02-2009, 03:47 PM

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych