|
ubezpieczenia
|
| Autor |
Wiadomość |
maria80

Grupa: Zarejestrowani
Status:
|
RE: ubezpieczenia
hej,
dzięki bardzo za wskazówki. Sprawdzę tego wojażera.
|
|
| 27-03-2014 12:17 PM |
|
 |
weeka

Status:
|
Witaj,
Ja wykupuję ubezpieczenie obejmujące ewentualną interwencję u naszych południowych sąsiadów. Stawki podobne u różnych ubezpieczycieli. Warto sprawdzić ewentualne wykluczenia np. co w sytuacji jeśli do wypadku dojdzie poza znakowanym szlakiem.
Właśnie stawki się różnią u różnych ubezpieczycieli, nie są to jakieś ogromne różnice, ale jednak. Tak w ogóle przemknęła mi gdzieś informacja o tym, że Polacy muszą płacić wyższe stawki - jako jedyni w Europie. Wiadomo dlaczego tak jest?
|
|
| 06-11-2014 10:48 AM |
|
 |
olafg

Status:
|
Odświeżam temat, bo chyba warto wiedzieć, że PZU odświeżyło swoja ofertę. Zrobili teraz roczną polisę na wyjazdy zagraniczne już za niewiele ponad 200 zł od osoby. I uwaga - prawdziwa petarda - z NNW! Mają fajne widełki jeśli chodzi o pokrywanie kosztów akcji ratowniczej, pobytu w szpitalu, i ubezpieczają nie tylko alpinistów. Tu jest ciekawy artykuł na ten temat: https://www.mfind.pl/akademia/abc-zakupu...e-gorskie/
|
|
| 27-01-2016 12:02 AM |
|
 |
szewczyczek

Status:
|
To jest to ubezpieczenie, które przedstawia lepsze warunki niż słynne Alpen?
Hej ho, zwariowana przygodo!
|
|
| 27-01-2016 07:02 AM |
|
 |
Pablo
pablo

Status:
|
Te niewiele ponad 200 to jest 253 zł, Alpen 61 euro
warunki podobne, na te drugie są znizki w schroniskach w Europie, więc jak ktos się szykuje np w Alpy i zamierza spać w takich to nie trudno o wybór.
Zaprzyjaźnij się z człowiekiem, który chodzi po górach
|
|
| 27-01-2016 10:05 AM |
|
 |
hemlighet
Hemli

Status:
|
Z czego wiem to w PZU w przypadku wykupowania polisy dla dwóch osób można wykupić za 200 zł za osobę. Jak ktoś nie planuję wypadu w Alpy to z kolei może być lepsza opcja
http://hemli-w-gorach.blogspot.com/
|
|
| 27-01-2016 02:53 PM |
|
 |
Reinhold

Status:
|
Ubezpieczenie z PZU wydaje się nie być złe, ale zawsze warto dokładnie sprawdzić taką umowę. Gdyby, odpukać, ktoś poleciał poruszając się poza szlakiem i nie był zrzeszony w klubie wspinaczkowym, zapewne mogłoby to stanowić jakąś podstawę dla ubezpieczyciela do nie wypłacenia odszkodowania. W każdym razie w takiej sytuacji chyba jednak wolałbym posiadać ubezpieczenie OEAV.
|
|
| 29-01-2016 09:46 PM |
|
 |
hemlighet
Hemli

Status:
|
|
| 30-01-2016 03:07 PM |
|
 |
Pablo
pablo

Status:
|
Nie ma nic w OWU czy ktoś jest zrzeszony czy nie (tu przysługuje zniżka za składkę dla zrzeszonych), jest to klasyczna polisa Wojażer plus zwyżka w składce za wybranie dodatkowo sportów wysokiego ryzyka i tyle, i określona wysokość npm. Niestety trzeba pamiętać że obojętne jaki zakres wybierzemy, przy kosztach akcji poszukiwawczej i ratowniczej ograniczona jest odpowiedzialność PZU do 50 tyś zł.
Później zobaczę jak jest OEAV
W definicji PZU jest
"wspinaczkę wysokogórską, skalną i skałkową, speleologię
przy użyciu sprzętu zabezpieczającego lub asekuracyjnego
lub wymagającą użycia takiego sprzętu"
może jedynie trzeba tu uważać żeby nie żywcować.
|
|
| 30-01-2016 05:02 PM |
|
 |
Pablo
pablo

Status:
|
Sprawdziłem,
ta podstawowa polisa w Alpenverein również do 6000 m npm. jak PZU,
ale.. koszty ratownictwa pokrywają do 25 000 euro, a więc dwa razy więcej, nie ma co się zastanawiać.
|
|
| 30-01-2016 08:27 PM |
|
 |
Reinhold

Status:
|
W definicji PZU jest
"wspinaczkę wysokogórską, skalną i skałkową, speleologię
przy użyciu sprzętu zabezpieczającego lub asekuracyjnego
lub wymagającą użycia takiego sprzętu"
może jedynie trzeba tu uważać żeby nie żywcować.
... albo żeby nie spaść poza szlakiem, na terenach, które nie są udostępnione dla wspinaczy 
Czytając taką umowę, mi też wydaje się że wszystko jest jasne, ale firma ubezpieczeniowa kiedy ma wypłacić 20000 euro za akcję ratunkową potrafi przyjąć tak pokrętną logikę, że nigdy nie wiesz czego można się ostatecznie spodziewać.
Z linka, który podawał olafg wynika, że kwota za akcję ratunkową w wariancie podstawowym jest teraz podniesiona do 100 000 zł.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-01-2016 12:04 AM przez Reinhold.
|
|
| 30-01-2016 11:59 PM |
|
 |
Pablo
pablo

Status:
|
No właśnie w warunkach tego nie ma (w owu) tego o 100 000 zł, być może na polisie gdzieś jest ten zapis.
|
|
| 31-01-2016 08:00 AM |
|
 |
olafg

Status:
|
No właśnie w warunkach tego nie ma (w owu) tego o 100 000 zł, być może na polisie gdzieś jest ten zapis.
Tu masz szczegółowy link to tej zaktualizowanej oferty, bo chyba masz stare dane https://sport.iexpert.pl/amatorzy/ubezpi...rskie-pza/
Według mnie prezentuje się dużo ciekawiej niż Alpena, zwłaszcza pakiet rozszerzony. Ja zainwestowałem - póki co nie było (na szczęście) okazji sprawdzić, jak działa to wszystko w praktyce, ale wygląda obiecująco, musisz przyznać
|
|
| 02-02-2016 09:28 PM |
|
 |
Red-Angel

Status:
|
Tak, oferta PZU dla osób, które chcą mieć ubezpieczenie, a nie jeżdżą za dużo w Alpy, jest bardzo dobra. Sam będę je wykupywał w tym roku, gdy tylko skończy mi się moje obecne ubezpieczenie.
http://goryponadchmurami.pl/
|
|
| 03-02-2016 11:02 AM |
|
 |
szewczyczek

Status:
|
Chyba mnie zaraz namówisz