Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat
ubezpieczenia - Wersja do druku

+- Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat (http://www.gorskiswiat.pl/forum)
+-- Forum: Górskie tematy (/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Forum: Pytania i porady przed wyjściem w góry (/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Temat: ubezpieczenia (/showthread.php?tid=424)

ubezpieczenia - Adam_August - 15-04-2007 07:04 PM

Serdecznie Was witam.Mozecie cos podrzucić w temacie ubezpieczeń , czy tak jak nap. w spadochroniarstwie jest OC i NW (OC przymus) czy jakos to inaczej wyglada? Jakie są koszty polisy np. rocznej?Bo jak zadałem to pytanie "lokalnemu" ubezpieczycielowi to sie gosc nie umiał wypowiedziec. I jak to jest po stronie naszych sąsiadów ?

RE: ubezpieczenia - dr.Etker - 16-04-2007 12:06 PM

adam.augustowski@wp.pl napisał(a):
Serdecznie Was witam.Mozecie cos podrzucić w temacie ubezpieczeń , czy tak jak nap. w spadochroniarstwie jest OC i NW (OC przymus) czy jakos to inaczej wyglada? Jakie są koszty polisy np. rocznej?Bo jak zadałem to pytanie "lokalnemu" ubezpieczycielowi to sie gosc nie umiał wypowiedziec. I jak to jest po stronie naszych sąsiadów ?

Witaj Adamie
Temat ubezpieczeń związanych z aktywnością górską-to temat morze(i taki sam biznes zapewne).
Polisa powinna gwarantować zwrot kosztów akcji ratunkowej lub poszukiwawczej wraz z kosztami użycia śmigłowca.Polisy które można wykupić na Słowacji nie zawsze obejmują wszystkie rodzaje górskiej aktywności.Polisa w cenie 10-20 SK przewiduje jedynie refundację kosztów akcji podczas wypadków na szlakach turystycznych.Ubezpieczenie można wykupić w punktach informacji turystycznej,biurach podróży,siedzibie Horskiej Służby w Starym Smokowcu etc...
Dla bardziej wymagających i często bywających w górach jest opcja ubezpieczenia w OeAV(ponoć od 60 EUR za rok) czy w DAV.
pozdrawiam

RE: ubezpieczenia - brat - 16-04-2007 04:52 PM

oeav 57,5 euro i do 6000 żadne koszty akcji ratunkowej cię nie interesują
plus 7 euro - dodatkowe ubezpieczenie od wypadku
i w krajach Unii obowiązkowo karte EKUZ z NFZ

RE:  ubezpieczenia - Olka - 16-04-2007 06:52 PM

brat napisał(a):
oeav 57,5 euro i do 6000 żadne koszty akcji ratunkowej cię nie interesują
plus 7 euro - dodatkowe ubezpieczenie od wypadku
i w krajach Unii obowiązkowo karte EKUZ z NFZ

I chyba z tym ubezpieczeniem są zniżki w schronach (niektórych) w Alpach.

RE: ubezpieczenia - brat - 16-04-2007 08:16 PM

Są zniżki. Czasami nawet 50 %.
Podobno można dostać też 10 % zniżkę na Słowacji

RE: ubezpieczenia - Adam_August - 16-04-2007 09:11 PM

Dzieki Doktorze , tobie Bracie również i Ciebie Olu serdecznie pozdrawiam.

RE: ubezpieczenia - dr.Etker - 16-04-2007 09:38 PM

Oczywiście ubezpieczenie turystyczne na terenie Słowacji to koszt 10-20 Sk(raczej bliżej 20SK)-na jeden dzień.Tym niemniej jest to i tak taniej i bez zbytnich formalności niż załatwienie tej sprawy w Polsce.
pozdrawiam

RE: ubezpieczenia - paaulo - 25-08-2008 04:19 PM

Temat dawno nie poruszany, myślę że warto go wygrzebać.

Oesterreichischer Alpenverein zwane popularnie OEAV

Ubezpieczenie atrakcyjne dla osób często jeżdżących w góry - ubezpieczenie ważne rok.

Wbrew pozorom bardzo prosto można załatwić formalności.
1. Wypełnienie formularza http://www.oeav-events.at/austria/Polen/Polen-Beitritt.php3?zv=102
2. Po jakimś czasie (tydzień, może trochę dłużej) otrzymuje się pocztą kartę członkowską i wszystkie dane potrzebne do zrealizowania płatności.
3. W bankach, w których pytałem, przelew na konto austriackie kosztował 50-70zł. To dużo. Znacznym ułatwieniem jest kontakt z prowadzącą Grupę Polską Alpenverein - p. Zofią Chruściel - alpenverein.poland@gmail.com
Przelew za Jej pośrednictwem jest tańszy.

Warto skorzystać z ubezpieczenia partnerskiego. "Partnerem" może być dowolna osoba np. z którą jeździmy w góry. Każda osoba dostaje osobną kartę, korespondencja przychodzi na jeden adres. Koszt - dla drugiej osoby 38,00 E (normanie 57,50 E). Czyli łączny koszt - 95,50 E zamiast 115,00 E.

Warunki ubezpieczenia - http://www.oeav-events.at/service/polen/avwwsNEU_24%203%2006_PL.pdf
Oprócz tego uprawnia nas ono do zniżek, chociażby wcześniej wspomniane noclegi w Słowackich schroniskach -10%.

Z jakich ubezpieczeń Wy korzystacie?

edit: literówka

RE: ubezpieczenia - Pablo - 25-08-2008 06:02 PM

Dla zainteresowanych, jak ktoś teraz zdecyduje się (tz we wrześniu) na takie ubezpieczenie Alpenverein, to do końca roku będzie je miał ze free, a płaci dopiero w styczniu na następny rok Wink

Ja ostatnio korzystałem z PZU vojager, z rozszerzeniem na sporty wysokiego ryzyka, czy jakoś tak Smile

RE: ubezpieczenia - paaulo - 25-08-2008 06:05 PM

Pablo, gdzie znalazłeś informację o darmowym IX-XII ?

RE: ubezpieczenia - Malgorzata_Wa - 25-08-2008 07:19 PM

Pablo, ja też jestem zainteresowana tym Alpenverein za darmo do końca tego roku. Podaj proszę namiary. Co?

RE: ubezpieczenia - Łukasz - 25-08-2008 07:45 PM

paaulo napisał(a):
Oprócz tego uprawnia nas ono do zniżek, chociażby wcześniej wspomniane noclegi w Słowackich schroniskach -10%.

Przykład - w Triglavskim Domie z kartą płaciłem 12 euro. Bez jest 18 euro.

RE: ubezpieczenia - Pablo - 26-08-2008 11:04 AM

paaulo napisał(a):
Pablo, gdzie znalazłeś informację o darmowym IX-XII ?

Malgorzata_Wa napisał(a):
Pablo, ja też jestem zainteresowana tym Alpenverein za darmo do końca tego roku. Podaj proszę namiary. Co?

Ano rozmawiałem przez telefon z w/w panią Wink

RE: ubezpieczenia - Malgorzata_Wa - 26-08-2008 12:23 PM

Tez rozmwaiałam z tą panią. Pani jest bardzo miła nazywa się Zofia Chruściel i telefon do niej: 602 49 43 18.

Teraz jest na urlopie ale wystarczy wysłać maila na adres alpenverein.poland@gmail.com z prośbą o objęcie ubezpieczeniem od 01.09.2008 z danym (imię i nazwisko, data urodzenia, adres do korespondencji) i już.

No. To ja już załatwiłam sprawę... aż wstyd, że dopiero teraz Shy

RE: ubezpieczenia - paaulo - 08-11-2009 08:00 PM

Mail z OEAV:

OEAV napisał(a):
Drogi czlonku Alpenverein!
Szanowni Panstwo!

Chcielibysmy Panstwa dzis poinformowac, ze wszystkie osoby, ktore obecnie przystapia do Alpenverein, automatycznie sa ubezpieczone przez caly rok 2010, a na pozostale miesiace roku 2009 otrzymuja ubezpiecznie gratis.

Przystapic do Alpenverein mozna w kazdej chwili przez nasza strone internetowa:

http://www.alpenverein-austria.at/austria/Polen/index.php

Bardzo cieszymy sie na powitanie nowych czlonkow Alpenverein!

Serdecznie pozdrawiamy!
Alpenverein Austria/Servicestelle

RE: ubezpieczenia - zyraf - 08-11-2009 11:16 PM

Ja nie będę się rozpisywał Smile

Odsyłam do październikowego wydania NPM tam czarno na białym pisze co gdzie jak? Jak to się ma zagranicą, jakie organizacje alpinistyczne (międzynarodowe też) mają ubezpieczenia itd itp.

Warto przeczytać i szystko staje się jasne Smile

RE: ubezpieczenia - KasiaA - 09-11-2009 10:24 AM

panie zyraf, a moze nie każdy ma październikowe wydanie NPM Wink

My ubezpieczenie załatwiamy na KFG, nie ma problemu z przelewem itp.

RE: ubezpieczenia - zyraf - 09-11-2009 04:01 PM

KasiaA napisał(a):
panie zyraf, a moze nie każdy ma październikowe wydanie NPM Wink

My ubezpieczenie załatwiamy na KFG, nie ma problemu z przelewem itp.

Pani Kasiu ale żaden problem kupić taki numer Toungue

RE: ubezpieczenia - paaulo - 09-11-2009 07:24 PM

Mimo wszystko, nie każdy kupuje NPM. Napisz chociaż jakieś podsumowanie artykułu.

RE: ubezpieczenia - Hella - 10-11-2009 07:47 AM

zyraf napisał(a):
Odsyłam do październikowego wydania NPM tam czarno na białym pisze co gdzie jak?

Ja wiem, czy tak czarne na białym?
Nie jestem pewna, czy idąc pierwszy raz ubezpieczyć się (a mając za przewodnik tylko n.p.m.) wszystko byłoby takie oczywiste.
Wszystko trzeba przetestować na własnej skórze, ale prawdą jest, że im więcej informacji tym lepiej. Nadal świadomość faktu, iż jadąc np. na Słowację trzeba doliczyć koszty ubezpieczenia jest marna. No bo w Polsce nie trzeba Sad

RE: ubezpieczenia - KasiaA - 10-11-2009 09:19 AM

Cóż, ja mam sprawdzone i mogę polecić OEAV Alpenverein. Nigdy jak dotąd nie korzystałam w razie wypadku. Ale jesli chodzi o zniźki w schroniskach w części Słowackiej Tatr są, w Alpach do 50%, jadąc na Słowację nigdy się nie zastanawiam czy mam ubezpieczenie bo jest na rok.
Informacja tylko zasłyszana w towarzystwie wspinaczy, ale OEAV jako jedyne wypłaca jeśli nie były dopełnione wszystkie wymogi wyjścia na wspin: nie było wpisu w księgę wyjść, wypadek był w łatwym terenie (III i poniżej).
To ubezpieczenie mogę polecić. Smile

RE: ubezpieczenia - Pablo - 10-11-2009 01:09 PM

Musicie pamietac że OEAV Alpenverein nie pokrywa kosztów leczenia szpitalnego na terenie Unii, wychodząc z wnioskiem, że kazdy członek unii musi byc ubezpieczony "zdrowotnie" w swoim kraju a te ubezpieczenie jest ważne w innych czlonkowskich krajach. U nas to się nazywa EKUZ Wink

RE: ubezpieczenia - KasiaA - 10-11-2009 01:36 PM

Wszyscy jeżdąc za granice wczesniej się przecież w takie zaopatrzaja itd. A dodatkow mozna się ubezpieczyć dla tych bardziej zapobiegliwych.

OEAV nie działa w kraju z którego sie pochodzi Smile

RE: ubezpieczenia - paaulo - 10-11-2009 02:04 PM

Niestety w sprzedaży jest już listopadowy NPM, cała październikowa wiedza przepadła bezpowrotnie. Sad

Pablo napisał(a):
Musicie pamietac że OEAV Alpenverein nie pokrywa kosztów leczenia szpitalnego na terenie Unii, wychodząc z wnioskiem, że kazdy członek unii musi byc ubezpieczony "zdrowotnie" w swoim kraju a te ubezpieczenie jest ważne w innych czlonkowskich krajach. U nas to się nazywa EKUZ Wink

Przeglądałem warunki ubezpieczenia i znalazłem tylko tyle:

oeav napisał(a):
Wylaczenia z zakresu pokrycia kosztów transportu i leczenia:

Ochrona ubezpieczeniowa nie obejmuje:

* Leczenia, które rozpoczelo sie przed rozpoczeciem podrózy zagranicznej.
* Leczenia chorób chronicznych za wyjatkiem skutków naglych ataków.
* Leczenia, którego celem jest pobyt zagranica.
* Leczenia zebów, które nie jest zwiazane z udzieleniem pierwszej pomocy celem usmierzenia bólu.
* Aborcji oraz badan zwiazanych z ciaza i rozwiazania za wyjatkiem tych przedwczesnych porodów, które nastapia co najmniej na dwa miesiace przed terminem naturalnego porodu.
* Leczenia w wyniku nadmiernego spozycia alkoholu oraz naduzywania narkotyków i lekarstw.
* Operacji kosmetycznych, kuracji i rehabilitacji.
* Szczepien profilaktycznych.
* Leczenia chorób i skutków wypadków, które powstaly w wyniku wydarzen wojennych wszelkiego rodzaju oraz w wyniku aktywnego uczestnictwa w niepokojach lub innych umyslnie popelnionych czynach karalnych.
* Leczenia chorób i skutków wypadków wynikajacych z czynnego udzialu za wynagrodzeniem w publicznie organizowanych imprezach sportowych i treningu oraz leczenia chorób i skutków wypadków wynikajacych z udzialu w imprezach sportowych i treningu, które sa wymienione jako ?wylaczenia z zakresu pokrycia kosztów ratowania?.
* Leczenia chorób i skutków wypadków, które sa skutkiem szkodliwego dzialania energii atomowej.
* Leczenia chorób i skutków wypadków przy uprawianiu dyscyplin sportów lotniczych ( patrz ?Wylaczenia z zakresu pokrycia kosztów ratowania?).
* Leczenia chorób i skutków wypadków czlonków organizacji ratowniczych, które powstaly podczas zorganizowanych akcji ratowniczych oraz innych dzialan na zlecenie organizacji ratowniczych.
Uwaga: Wypadki samochodowe zagranica sa ubezpieczone generalnie w ramach swiadczen wymienionych w pkt. 2 o ile nie powstaja w wyniku udzialu w imprezach sportowych silnikowych (dotyczy takze rajdów samochodowych i rally) i zwiazanych z nimi treningami.

RE: ubezpieczenia - Pablo - 10-11-2009 02:30 PM

Niech lepiej nie dane bedzie nikomu z nas na własnej skórze przekonac sie jak naprawde jest.
A o tym co wyzej napisałem juz ktos wlasnie z wlasnej autopsji pisał gdzieś kiedyś, teraz nie pamietam gdzie to było, ale tak postepuje wiekszość firm ubezpieczeniowych, inaczej jest poza unią ale i inne (czyt. wyższe) stawki obowiazują wtedy.

Generalnie trzeba zawsze dokladnie czytać ile na co jest przeznaczone, by potem nie okazało się, że jednak np. wysokość stawki ubezpieczenia w danej kwestii pokryje nam np. tylko 20% sumy kosztów akcji, smigłowca, leczenia czy czegokolwiek innego.

RE: ubezpieczenia - paaulo - 10-11-2009 05:59 PM

Pablo napisał(a):
Niech lepiej nie dane bedzie nikomu z nas na własnej skórze przekonac sie jak naprawde jest.

Też mam taką nadzieję, ale jak to mówią "strzeżonego Pan Bóg strzeże".

RE: ubezpieczenia - paaulo - 29-11-2009 06:55 PM

http://www.tygodnikpodhalanski.pl/www/index.php?mod=news&strona=1&kat=&id=&typ=&id=6641

RE: ubezpieczenia - maria80 - 26-03-2014 04:06 PM

witam,

wybieram się w góry w czerwcu. Jestem nowicjuszem, ostatni raz w górach byłam w zakopanym jakieś 4 lata temu. Do tej pory nie zapomnę jak turyści stali w kolejce, aby wejść na Giewont Smile przyznam, że góry mnie fascynują i zarówno przerażają, więc zastanawiam się nad wykupieniem dodatkowego ubezpieczenia.
Znalazłam artykuł na: http://www.fuko.pl/ubezpieczenia/turystyczne/zagranica/slowacja.html
Piszą, że warto, ale jakie są wasze doświadczenia? z czego korzystacie przy wyborze?
Dzięki za radę.

RE: ubezpieczenia - PJack - 26-03-2014 04:22 PM

Witaj,
Ja wykupuję ubezpieczenie obejmujące ewentualną interwencję u naszych południowych sąsiadów. Stawki podobne u różnych ubezpieczycieli. Warto sprawdzić ewentualne wykluczenia np. co w sytuacji jeśli do wypadku dojdzie poza znakowanym szlakiem.

RE: ubezpieczenia - Pablo - 27-03-2014 10:19 AM

Wojażer jest uniwersalnym ubezp. na wyjazd, w wersji rozszerzonej o uprawianie sportów wysokiego ryzyka lub uprawianie sportu wyczynowo. Jak działa, na szczęście nie miałem jeszcze okazji sprawdzać Wink

RE: ubezpieczenia - maria80 - 27-03-2014 12:17 PM

hej,

dzięki bardzo za wskazówki. Sprawdzę tego wojażera.

RE: ubezpieczenia - weeka - 06-11-2014 10:48 AM

PJack napisał(a):
Witaj,
Ja wykupuję ubezpieczenie obejmujące ewentualną interwencję u naszych południowych sąsiadów. Stawki podobne u różnych ubezpieczycieli. Warto sprawdzić ewentualne wykluczenia np. co w sytuacji jeśli do wypadku dojdzie poza znakowanym szlakiem.

Właśnie stawki się różnią u różnych ubezpieczycieli, nie są to jakieś ogromne różnice, ale jednak. Tak w ogóle przemknęła mi gdzieś informacja o tym, że Polacy muszą płacić wyższe stawki - jako jedyni w Europie. Wiadomo dlaczego tak jest?

RE: ubezpieczenia - olafg - 27-01-2016 12:02 AM

Odświeżam temat, bo chyba warto wiedzieć, że PZU odświeżyło swoja ofertę. Zrobili teraz roczną polisę na wyjazdy zagraniczne już za niewiele ponad 200 zł od osoby. I uwaga - prawdziwa petarda - z NNW! Mają fajne widełki jeśli chodzi o pokrywanie kosztów akcji ratowniczej, pobytu w szpitalu, i ubezpieczają nie tylko alpinistów. Tu jest ciekawy artykuł na ten temat: https://www.mfind.pl/akademia/abc-zakupu/bezpieczny-powrot-pzu-ubezpieczenie-gorskie/

RE: ubezpieczenia - szewczyczek - 27-01-2016 07:02 AM

To jest to ubezpieczenie, które przedstawia lepsze warunki niż słynne Alpen?

RE: ubezpieczenia - Pablo - 27-01-2016 10:05 AM

Te niewiele ponad 200 to jest 253 zł, Alpen 61 euro
warunki podobne, na te drugie są znizki w schroniskach w Europie, więc jak ktos się szykuje np w Alpy i zamierza spać w takich to nie trudno o wybór.

RE: ubezpieczenia - hemlighet - 27-01-2016 02:53 PM

Z czego wiem to w PZU w przypadku wykupowania polisy dla dwóch osób można wykupić za 200 zł za osobę. Jak ktoś nie planuję wypadu w Alpy to z kolei może być lepsza opcja Wink

RE: ubezpieczenia - Reinhold - 29-01-2016 09:46 PM

Ubezpieczenie z PZU wydaje się nie być złe, ale zawsze warto dokładnie sprawdzić taką umowę. Gdyby, odpukać, ktoś poleciał poruszając się poza szlakiem i nie był zrzeszony w klubie wspinaczkowym, zapewne mogłoby to stanowić jakąś podstawę dla ubezpieczyciela do nie wypłacenia odszkodowania. W każdym razie w takiej sytuacji chyba jednak wolałbym posiadać ubezpieczenie OEAV.

RE: ubezpieczenia - hemlighet - 30-01-2016 03:07 PM

Reinhold, dzięki za wskazówkę. Ciągle się waham, ale może faktycznie zdecyduję się na AV...

RE: ubezpieczenia - Pablo - 30-01-2016 05:02 PM

Nie ma nic w OWU czy ktoś jest zrzeszony czy nie (tu przysługuje zniżka za składkę dla zrzeszonych), jest to klasyczna polisa Wojażer plus zwyżka w składce za wybranie dodatkowo sportów wysokiego ryzyka i tyle, i określona wysokość npm. Niestety trzeba pamiętać że obojętne jaki zakres wybierzemy, przy kosztach akcji poszukiwawczej i ratowniczej ograniczona jest odpowiedzialność PZU do 50 tyś zł.
Później zobaczę jak jest OEAV

W definicji PZU jest
"wspinaczkę wysokogórską, skalną i skałkową, speleologię
przy użyciu sprzętu zabezpieczającego lub asekuracyjnego
lub wymagającą użycia takiego sprzętu"

może jedynie trzeba tu uważać żeby nie żywcować.

RE: ubezpieczenia - Pablo - 30-01-2016 08:27 PM

Sprawdziłem,
ta podstawowa polisa w Alpenverein również do 6000 m npm. jak PZU,
ale.. koszty ratownictwa pokrywają do 25 000 euro, a więc dwa razy więcej, nie ma co się zastanawiać.

RE: ubezpieczenia - Reinhold - 30-01-2016 11:59 PM

Pablo napisał(a):
W definicji PZU jest
"wspinaczkę wysokogórską, skalną i skałkową, speleologię
przy użyciu sprzętu zabezpieczającego lub asekuracyjnego
lub wymagającą użycia takiego sprzętu"

może jedynie trzeba tu uważać żeby nie żywcować.

... albo żeby nie spaść poza szlakiem, na terenach, które nie są udostępnione dla wspinaczy Smile

Czytając taką umowę, mi też wydaje się że wszystko jest jasne, ale firma ubezpieczeniowa kiedy ma wypłacić 20000 euro za akcję ratunkową potrafi przyjąć tak pokrętną logikę, że nigdy nie wiesz czego można się ostatecznie spodziewać.

Z linka, który podawał olafg wynika, że kwota za akcję ratunkową w wariancie podstawowym jest teraz podniesiona do 100 000 zł.

RE: ubezpieczenia - Pablo - 31-01-2016 08:00 AM

No właśnie w warunkach tego nie ma (w owu) tego o 100 000 zł, być może na polisie gdzieś jest ten zapis.

RE: ubezpieczenia - olafg - 02-02-2016 09:28 PM

Pablo napisał(a):
No właśnie w warunkach tego nie ma (w owu) tego o 100 000 zł, być może na polisie gdzieś jest ten zapis.

Tu masz szczegółowy link to tej zaktualizowanej oferty, bo chyba masz stare dane https://sport.iexpert.pl/amatorzy/ubezpieczenie-gorskie-pza/

Według mnie prezentuje się dużo ciekawiej niż Alpena, zwłaszcza pakiet rozszerzony. Ja zainwestowałem - póki co nie było (na szczęście) okazji sprawdzić, jak działa to wszystko w praktyce, ale wygląda obiecująco, musisz przyznać Smile

RE: ubezpieczenia - Red-Angel - 03-02-2016 11:02 AM

Tak, oferta PZU dla osób, które chcą mieć ubezpieczenie, a nie jeżdżą za dużo w Alpy, jest bardzo dobra. Sam będę je wykupywał w tym roku, gdy tylko skończy mi się moje obecne ubezpieczenie.

RE: ubezpieczenia - szewczyczek - 03-02-2016 12:31 PM

Chyba mnie zaraz namówiszSmile

RE: ubezpieczenia - kommentator - 13-06-2016 11:29 AM

Polecam jakieś rankingi, może porównywarki. Artykuły też są spoko, ale szybko tracą "ważność". Kalkulatory mają ciągle aktualne ceny.

RE: ubezpieczenia - inga91 - 22-06-2017 10:11 AM

Autor wątku pytał o ubezpieczenie roczne. Jeśli chodzi o takie to polisa Bezpieczny Powrót powinna spełnić oczekiwania. Działa 365 dni od podpisania, a umowę można zawrzeć online nawet w dniu wyjazdu. Koszt w mojej ocenie niewielki - 252 zł - szczególnie opłaca się jeśli ktoś kilka razy w roku wyjeżdża. Co do zakresu ochrony to bardzo duży - nawet jeśli chodzi o wspomniane sporty ekstremalne. Obejmuje ok. 40 dyscyplin. Bezpieczny Powrót działa na całym świecie (ale nie w Polsce!) więc wspomniana Słowacja też się załapie.

RE: ubezpieczenia - Kamyczek - 22-06-2017 11:10 AM

Witam, w temacie ubezpieczeń polecam kartę PLANETA MŁODYCH i PLANETA MŁODYCH PLUS. Karta ważna cały rok.
[attachment=78040]
[attachment=78041]