|
ubezpieczenia
|
| Autor |
Wiadomość |
zyraf
NaPoLeon

Grupa: Zarejestrowani
Status:
|
RE: ubezpieczenia
Ja nie będę się rozpisywał
Odsyłam do październikowego wydania NPM tam czarno na białym pisze co gdzie jak? Jak to się ma zagranicą, jakie organizacje alpinistyczne (międzynarodowe też) mają ubezpieczenia itd itp.
Warto przeczytać i szystko staje się jasne
Jeśli góra idzie do Ciebie, a nie jesteś Mahometem... uciekaj, bo to lawina.
...bez względu na porę roku, dnia i stan pogody - stawię się w oznaczonym miejscu i godzinie i udam się w góry celem niesienia pomocy ludziom jej potrzebującym...
|
|
| 08-11-2009 11:16 PM |
|
 |
KasiaA
KrakowiankA

Status:
|
panie zyraf, a moze nie każdy ma październikowe wydanie NPM 
My ubezpieczenie załatwiamy na KFG, nie ma problemu z przelewem itp.
"[Tatry]...Przeto stałyście się marzeniem, tęsknotą ludzi spragnionych modlitwy bezsłownej i słońca"
|
|
| 09-11-2009 10:24 AM |
|
 |
zyraf
NaPoLeon

Status:
|
panie zyraf, a moze nie każdy ma październikowe wydanie NPM
My ubezpieczenie załatwiamy na KFG, nie ma problemu z przelewem itp.
Pani Kasiu ale żaden problem kupić taki numer
Jeśli góra idzie do Ciebie, a nie jesteś Mahometem... uciekaj, bo to lawina.
...bez względu na porę roku, dnia i stan pogody - stawię się w oznaczonym miejscu i godzinie i udam się w góry celem niesienia pomocy ludziom jej potrzebującym...
|
|
| 09-11-2009 04:01 PM |
|
 |
paaulo
snow addict

Status:
|
Mimo wszystko, nie każdy kupuje NPM. Napisz chociaż jakieś podsumowanie artykułu.
|
|
| 09-11-2009 07:24 PM |
|
 |
Hella

Status:
|
Odsyłam do październikowego wydania NPM tam czarno na białym pisze co gdzie jak?
Ja wiem, czy tak czarne na białym?
Nie jestem pewna, czy idąc pierwszy raz ubezpieczyć się (a mając za przewodnik tylko n.p.m.) wszystko byłoby takie oczywiste.
Wszystko trzeba przetestować na własnej skórze, ale prawdą jest, że im więcej informacji tym lepiej. Nadal świadomość faktu, iż jadąc np. na Słowację trzeba doliczyć koszty ubezpieczenia jest marna. No bo w Polsce nie trzeba
"... Snuj marzenia tak, jakbyś miał żyć wiecznie;
żyj tak, jakbyś miał umrzeć dziś..."
|
|
| 10-11-2009 07:47 AM |
|
 |
KasiaA
KrakowiankA

Status:
|
Cóż, ja mam sprawdzone i mogę polecić OEAV Alpenverein. Nigdy jak dotąd nie korzystałam w razie wypadku. Ale jesli chodzi o zniźki w schroniskach w części Słowackiej Tatr są, w Alpach do 50%, jadąc na Słowację nigdy się nie zastanawiam czy mam ubezpieczenie bo jest na rok.
Informacja tylko zasłyszana w towarzystwie wspinaczy, ale OEAV jako jedyne wypłaca jeśli nie były dopełnione wszystkie wymogi wyjścia na wspin: nie było wpisu w księgę wyjść, wypadek był w łatwym terenie (III i poniżej).
To ubezpieczenie mogę polecić.
"[Tatry]...Przeto stałyście się marzeniem, tęsknotą ludzi spragnionych modlitwy bezsłownej i słońca"
|
|
| 10-11-2009 09:19 AM |
|
 |
Pablo
pablo

Status:
|
Musicie pamietac że OEAV Alpenverein nie pokrywa kosztów leczenia szpitalnego na terenie Unii, wychodząc z wnioskiem, że kazdy członek unii musi byc ubezpieczony "zdrowotnie" w swoim kraju a te ubezpieczenie jest ważne w innych czlonkowskich krajach. U nas to się nazywa EKUZ
Zaprzyjaźnij się z człowiekiem, który chodzi po górach
|
|
| 10-11-2009 01:09 PM |
|
 |
KasiaA
KrakowiankA

Status:
|
Wszyscy jeżdąc za granice wczesniej się przecież w takie zaopatrzaja itd. A dodatkow mozna się ubezpieczyć dla tych bardziej zapobiegliwych.
OEAV nie działa w kraju z którego sie pochodzi
|
|
| 10-11-2009 01:36 PM |
|
 |
paaulo
snow addict

Status:
|
Niestety w sprzedaży jest już listopadowy NPM, cała październikowa wiedza przepadła bezpowrotnie. 
Musicie pamietac że OEAV Alpenverein nie pokrywa kosztów leczenia szpitalnego na terenie Unii, wychodząc z wnioskiem, że kazdy członek unii musi byc ubezpieczony "zdrowotnie" w swoim kraju a te ubezpieczenie jest ważne w innych czlonkowskich krajach. U nas to się nazywa EKUZ 
Przeglądałem warunki ubezpieczenia i znalazłem tylko tyle:
Wylaczenia z zakresu pokrycia kosztów transportu i leczenia:
Ochrona ubezpieczeniowa nie obejmuje:
* Leczenia, które rozpoczelo sie przed rozpoczeciem podrózy zagranicznej.
* Leczenia chorób chronicznych za wyjatkiem skutków naglych ataków.
* Leczenia, którego celem jest pobyt zagranica.
* Leczenia zebów, które nie jest zwiazane z udzieleniem pierwszej pomocy celem usmierzenia bólu.
* Aborcji oraz badan zwiazanych z ciaza i rozwiazania za wyjatkiem tych przedwczesnych porodów, które nastapia co najmniej na dwa miesiace przed terminem naturalnego porodu.
* Leczenia w wyniku nadmiernego spozycia alkoholu oraz naduzywania narkotyków i lekarstw.
* Operacji kosmetycznych, kuracji i rehabilitacji.
* Szczepien profilaktycznych.
* Leczenia chorób i skutków wypadków, które powstaly w wyniku wydarzen wojennych wszelkiego rodzaju oraz w wyniku aktywnego uczestnictwa w niepokojach lub innych umyslnie popelnionych czynach karalnych.
* Leczenia chorób i skutków wypadków wynikajacych z czynnego udzialu za wynagrodzeniem w publicznie organizowanych imprezach sportowych i treningu oraz leczenia chorób i skutków wypadków wynikajacych z udzialu w imprezach sportowych i treningu, które sa wymienione jako ?wylaczenia z zakresu pokrycia kosztów ratowania?.
* Leczenia chorób i skutków wypadków, które sa skutkiem szkodliwego dzialania energii atomowej.
* Leczenia chorób i skutków wypadków przy uprawianiu dyscyplin sportów lotniczych ( patrz ?Wylaczenia z zakresu pokrycia kosztów ratowania?).
* Leczenia chorób i skutków wypadków czlonków organizacji ratowniczych, które powstaly podczas zorganizowanych akcji ratowniczych oraz innych dzialan na zlecenie organizacji ratowniczych.
Uwaga: Wypadki samochodowe zagranica sa ubezpieczone generalnie w ramach swiadczen wymienionych w pkt. 2 o ile nie powstaja w wyniku udzialu w imprezach sportowych silnikowych (dotyczy takze rajdów samochodowych i rally) i zwiazanych z nimi treningami.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-11-2009 02:10 PM przez paaulo.
|
|
| 10-11-2009 02:04 PM |
|
 |
Pablo
pablo

Status:
|
Niech lepiej nie dane bedzie nikomu z nas na własnej skórze przekonac sie jak naprawde jest.
A o tym co wyzej napisałem juz ktos wlasnie z wlasnej autopsji pisał gdzieś kiedyś, teraz nie pamietam gdzie to było, ale tak postepuje wiekszość firm ubezpieczeniowych, inaczej jest poza unią ale i inne (czyt. wyższe) stawki obowiazują wtedy.
Generalnie trzeba zawsze dokladnie czytać ile na co jest przeznaczone, by potem nie okazało się, że jednak np. wysokość stawki ubezpieczenia w danej kwestii pokryje nam np. tylko 20% sumy kosztów akcji, smigłowca, leczenia czy czegokolwiek innego.
|
|
| 10-11-2009 02:30 PM |
|
 |
paaulo
snow addict

Status:
|
Niech lepiej nie dane bedzie nikomu z nas na własnej skórze przekonac sie jak naprawde jest.
Też mam taką nadzieję, ale jak to mówią "strzeżonego Pan Bóg strzeże".
|
|
| 10-11-2009 05:59 PM |
|
 |
paaulo
snow addict

Status:
|
|
| 29-11-2009 06:55 PM |
|
 |
maria80

Status:
|
witam,
wybieram się w góry w czerwcu. Jestem nowicjuszem, ostatni raz w górach byłam w zakopanym jakieś 4 lata temu. Do tej pory nie zapomnę jak turyści stali w kolejce, aby wejść na Giewont przyznam, że góry mnie fascynują i zarówno przerażają, więc zastanawiam się nad wykupieniem dodatkowego ubezpieczenia.
Znalazłam artykuł na: http://www.fuko.pl/ubezpieczenia/turysty...wacja.html
Piszą, że warto, ale jakie są wasze doświadczenia? z czego korzystacie przy wyborze?
Dzięki za radę.
|
|
| 26-03-2014 04:06 PM |
|
 |
PJack
Jacek

Status:
|
Witaj,
Ja wykupuję ubezpieczenie obejmujące ewentualną interwencję u naszych południowych sąsiadów. Stawki podobne u różnych ubezpieczycieli. Warto sprawdzić ewentualne wykluczenia np. co w sytuacji jeśli do wypadku dojdzie poza znakowanym szlakiem.
|
|
| 26-03-2014 04:22 PM |
|
 |
Pablo
pablo

Status:
|
Wojażer jest uniwersalnym ubezp. na wyjazd, w wersji rozszerzonej o uprawianie sportów wysokiego ryzyka lub uprawianie sportu wyczynowo. Jak działa, na szczęście nie miałem jeszcze okazji sprawdzać
|
|
| 27-03-2014 10:19 AM |
|
 |
|
|