|
Canyony USA
|
| Autor |
Wiadomość |
grizzly

Grupa: Zarejestrowani
Status:
|
|
| 06-05-2015 03:51 AM |
|
 |
grizzly

Status:
|
|
| 06-05-2015 04:21 AM |
|
 |
Pablo
pablo

Status:
|
RE: Canyony USA
To już druga relacja na GŚ z tego miejsca, Pedro kiedyś nam to pokazał na zdjęciach... niesamowicie wyglądają te formy czerwonego piaskowca 
To http://www.gorskiswiat.pl/forum/attachme...?aid=68707 jakby naturalny amfiteatr. A znasz historie tych drewnianych chat z pierwszego posta? Widać po waszych ubraniach, że wcale nie było gorąco.
Zaprzyjaźnij się z człowiekiem, który chodzi po górach
|
|
| 06-05-2015 08:16 AM |
|
 |
grizzly

Status:
|
To już druga relacja na GŚ z tego miejsca, Pedro kiedyś nam to pokazał na zdjęciach... niesamowicie wyglądają te formy czerwonego piaskowca 
To http://www.gorskiswiat.pl/forum/attachme...?aid=68707 jakby naturalny amfiteatr. A znasz historie tych drewnianych chat z pierwszego posta? Widać po waszych ubraniach, że wcale nie było gorąco.
Przegladalem dawniej opis przez Pedro na temat Alaski i Canyonow w USA opis swietny 20 lat temu optarlem sie o Canyony. Bylo to lato i bylo bardzo goraco. Tym razem postanowilem zagladnac do srodka canyonow. Zwiedzilem ,, Arches , Canyonland north and south The Needles south. Bylem w Antylope Slot Canyon. Grand Canyon South Rim i zjechalem na mule do srodka Canyonu. Zagladnelem do Mesa Verde. Po Grand Canyon pojechalem do Zion Canyon gdzie przeszedlem duzo tras. Z Zion Canyon do Bryce Canyon. Z Bryce Canyon do Capital Reef. Z Capital Reef z powrotem do Canyonlands polnocna czesc. Kiedy dojechalem do Arches bylo chlodno, noca +2 stopnie i wdzien + 10 stopni W Canyonlands Needle noca - 2 a wdzien + 15. W Grand Canyon bylo cieplej noca +3 a w dzien w plus 15. Kiedy wracalem do domu to Zion Canyon temperatury dochodzily do +35 stopni. Obecnie na dzisiaj w Grand Canyon zapowiadaja temperature noca do -5 stopni. Takie duze uskoki i wahania tej temperatyury. W sumie przeszedlem na swoich nogach ponad 150 km w canionach. i porobilem duzo zdjec Pogode mialem sloneczna, tylko w Bryce canyon musialem chodzic w poncho poniewaz caly dzien padal deszcz.
|
|
| 06-05-2015 02:25 PM |
|
 |
grizzly

Status:
|
|
| 06-05-2015 02:44 PM |
|
 |
grizzly

Status:
|
|
| 06-05-2015 03:15 PM |
|
 |
grizzly

Status:
|
|
| 06-05-2015 03:45 PM |
|
 |
grizzly

Status:
|
|
| 06-05-2015 04:16 PM |
|
 |
Pedro
Administrator

Grupa: Administratorzy
Status:
|
|
| 06-05-2015 05:26 PM |
|
 |
grizzly

Status:
|
Grizzly - zdjęcia masz naprawdę rewelacyjne
Nie ma żadnego porównania w ilości odwiedzonych przez Ciebie miejsc a tego co widziałem ja. Ja byłem jedynie w Red Rock Canyon National Conservation Area koło Las Vegas, następnie pojechaliśmy do Kingman (oczywiście przez Hoover Dam), drogą Historic Route 66 z odbiciem w bok w stronę dna Wielkiego Kanionu Kolorado (dokładnie nie pamiętam gdzie)  Tylko nasze autko z wypożyczalni nie było przeznaczone na off-road
Odwiedziliśmy też Grand Canyon Village, Monument Valley oraz National Bridges National Monument.
Osobiście uważam, że zachodnie Stany Zjednoczone to jest region po którym mógłbym jeździć latami. Nigdzie nie widziałem tylu różnych cudów natury w takim nagromadzeniu jak tam. Piękna sprawa 
Sa bardzo piekne miejsca tamtym terenie. Planowalem ta podroz w zeszlym roku ale uszkodzilem sobie stope w Mexyku. Musialem 2014 roku w styczniu zarezerwowac miejsce na mule i zjazd do Grand Canyon. I to udalo mi sie na 20 i 21 lipca tego roku. Moj plan byl zrobic sobie takie koleczko aby nie tracic duzo czasu. Zaczac od Arches, Canyon Land ,poludnie,do Mesa Verde, Grand Canyon. Slot Canyon. Zion Canyon, Bryce Canyon ,Capital Reef,i na polnocna czesc Canyonlands. Udalo mi sie to wrzystko zrobic 22 dniach. Bylem sam wiec nie mialem klopotow ze wstawaniem wczesniej z rana o 6 i ruszac w podroz samochodem na trasach zaczynalem 8,30 lub 9 rano. Z rana zawsze bylo chlodno i nawet trzeba bylo zakladac rekawiczki. czasami snieg pruszyl. Najzimniej bylo w Bryce canyon. Noca do -5 stopni. Uwazalem ze ten czas od 13 kwietnia jest najlepszy , jest mniej ludzi na trasach i jest chlodniej. Ale w glebi Grand Canyon temperatura o 1,30 po poludniu dochodzila do 34 stopnie w plusie. Tylko w tym czasie na poczatku kwietnia dobrze jest zabrac spiwor do -8 stopni. ja osobicie mialem 2 jeden do minus 5 a drugi do plus 5 stopni. Staralem sie spedzic kilka dni w canyonach i przejsc co najmniej 80% tras. Oznakowanie tras jest bardzo zle tylko stozki kamieni ukladaja na trasach i musi sie bardzo dobrze rozgladac za nimi aby sie niezgubic i nie pomylic trasy. Duzo niemcow bylo wtym czasie. W tych Canyonach. Pedro fajnie ze zobaczyles czesc tej pieknej natury. Mysle ze wprzyszlosci wyskoczysz do tych canyonow. Tutaj troche opisze i podam niektorym a plan i planowanie jak to wrzystko mozna zobaczyc w krotkim czasie. Moza zawsze podleciec samolotem do Salt Lake City albo Vegas. Colorado Denver i tam wypozyczyc sie samochod. I z tych miast rozpoczac wedrowke do Canionow. Zycze ci w przyszlosci wiecej mozliwosci zobaczenia tego pieknego miejsca. Uwazam tez ze sa to miejsca bardzo niebezpieczne. Canyony sa niebezpieczne i mozna zagubic sie wnich. Canyony daja niesamowite wrazania, wrzystko to jest bajkowo stworzone przez nature..
|
|
| 06-05-2015 05:57 PM |
|
 |
conti

Status:
|
Ja zaniemówiłem oglądając te zdjęcia. Nigdy tam nie byłem i pewnie nie będę. Ale to co pokazałeś na zdjęciach zapiera dech. Naprawdę piękna sprawa.
|
|
| 06-05-2015 06:20 PM |
|
 |
grizzly

Status:
|
Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-05-2015 08:14 PM przez grizzly.
|
|
| 06-05-2015 07:20 PM |
|
 |
grizzly

Status:
|
|
| 06-05-2015 07:56 PM |
|
 |
watażka

Status:
|
WOW!!!!
zatyka dech i nie wiem czy zazdrościć czy po prostu pojechać tam zobaczyć i przeżyć to ????
|
|
| 06-05-2015 08:53 PM |
|
 |
conti

Status:
|
Oglądam zdjęcia i zastanawiam się nad tym, jak bardzo nierealnie piękne widoki tam miałeś. Nie da się zapomnieć tych tras.
|
|
| 06-05-2015 09:04 PM |
|
 |
|
|