Odpowiedz  Napisz temat 
Strony (2): « Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
Przełęcz Krzyżne
Autor Wiadomość
Piotr A.

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Cool  Przełęcz Krzyżne

Czy trasa wycieczki z Kuźnic przez schr. Murowaniec -Przełęcz Krzyżne
do Doliny Pięciu Stawów Polskich i potem Palenicy Białczańskiej jest ciężką  i trudną .

17-06-2007 01:58 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Hub

RE: Przełęcz Krzyżne

Ja mogę jedynie o ostatnim odcinku coś napisac... z "piątki" możesz iść szlakiem czarnym, tuż obok schroniska, i tutaj oszczędzasz troche czasu, troche stromiej niż drugim ale generalnie ok, drugi szlak to koło Siklawy, niby ładny widok na wodospad ale schodzi sie dłużej, do tego strasznie śliskie te kamienie na wysokości wodospadu... ponieważ będziesz mial troche w nogach i bedzie późnawo to proponuje czarny szlak. Póxniej po połączeniu szlaków to juz spacer, lasem do Wodogrzmotów no i deptak...

Szczęśliwie zakochany... w górach Wink
17-06-2007 02:48 PM
Pablo
pablo

Proponuję w odwrotną stronę wcześniej rano do Palenicy (z powrotem byłby straszny tłok) zielonym odpoczynek przy Siklawie, a potem zółtym na Krzyżne, słoneczko, piękne widoki, odpoczynek/posiłek na przełęczy (czy na Małym Wołoszynie Rolleyes ) , Dolina Pańszczyca, małe piwko czy kwaśnica w Murowańcu i przez Boczań do Kuźnic
Pozdrawiam Smile

Zaprzyjaźnij się z człowiekiem, który chodzi po górach
17-06-2007 03:10 PM
heathen

*

onurb napisał(a):
Czy trasa wycieczki z Kuźnic przez schr. Murowaniec -Przełęcz Krzyżne do Doliny Pięciu Stawów Polskich i potem Palenicy Białczańskiej jest ciężką i trudną .

Nie ma ta trasa zadnych trudnosci technicznych, nie ma lancuchow ani ekspozycji. Czy jest ciezka to tylko mozna odpowiedziec znajac swoja kondycje fizyczna. Z punktu widzenia tego 50-latka nie jest, ale da sie przyjemnie zmeczyc. Trzeba jednak byc rozsadnym. W zeszlym roku zmarl tam jeden mezczyzna podobno na atak serca.

Byla to moja pierwsza trasa w Tatrach Wysokich. Podoba mi sie podejscie od strony Murowanca. Polecam buty na grubej i twardej podeszwie, bo cale zejscie az do deptaku jest kamieniste, ale sa sliczne widoki, i w sumie schodzi sie relaksowo. We wrzesniu schodzilismy spory kawalek od DSP do deptaku po ciemku przy dobrym ksiezycu. Da sie, ale nie polecam, wiec nie zasiedzcie sie zbyt dlugo w schronisku w drodze powrotnej (a milo sie tam siedzi Wink).

Jedyna zaleta dojscia do deptaku w nocy bylo to ze bylo zupelnie pusto. Cool

18-06-2007 03:13 AM
Jacek

**

onurb napisał(a):
Czy trasa wycieczki z Kuźnic przez schr. Murowaniec -Przełęcz Krzyżne
do Doliny Pięciu Stawów Polskich i potem Palenicy Białczańskiej jest ciężką  i trudną .

Nie ma trudnośći. Spokojnie dasz rade.
Jak jestes trochę rozchodzony z Kużnic na Krzyzne jakies 3 godzinki Smile
spokojnym krokiem 4h. Wejscie długie i w końcówce troche mozolne.
Zejscie Do Piątki na początku troche kruche, sypie się tam troche, ale po kilku metrach idziesz juz spokojnie podziwiając juz tylko widoki.
Na koniec zostanie Ci jeszcze przejście asfaltu i jesteś na dole.
Ciekawa trasa, choć ten ostatni odcinek brr nie lubię go po prostu.

18-06-2007 03:53 AM
Piotr A.

Wink  RE: Przełęcz Krzyżne

Bardzo dziękuje wszystkim za wypwiedzi.

18-06-2007 08:22 PM
Piotr A.

Toungue  RE: Przełęcz Krzyżne

Napiszcie jeszcze coś ciekawego .Za dotychczasowe wtypowiedzi bardzo dziękuje wszustkim .Teraz już wiem plus-minus czego mogę się spodziewać na wejsciu na Przełęcz Krzyżne .Dziękuje jeszcze raz .

21-06-2007 07:32 PM
jola

**

a kto wie cos o tych trudnościach
od Dol. Pańszczyca szlak za żlebu wchodzi na taką skałę, żeberko i kawałek trzeba je strawersować?

03-07-2007 01:52 PM
dr.Etker

RE:  Przełęcz Krzyżne

jola napisał(a):
a kto wie cos o tych trudnościach
od Dol. Pańszczyca szlak za żlebu wchodzi na taką skałę, żeberko i kawałek trzeba je strawersować?

Jolu-trudno w tym przypadku mówić o jakichkolwiek większych trudnościach-przypominających te z innych szlaków łączących bezpośrednio Halę Gąsienicową z Doliną Pięciu Stawów Polskich.Zarówno niebiesko znakowana trasa przez Zawrat(podejście na przełęcz od Zmarzłego Stawu),jak i tym bardziej żółty szlak przez Kozią Przełęcz-realnie są trasami o większym stopniu zagrożeń obiektywnych w lecie.
Przejście przez Przełęcz Krzyżne jest zatem najbardziej dostępne z w/w tras.
Jest to bardzo piękna trasa-o dużej zmienności krajobrazów-np.kosodrzewiny na Dubrawiskach,surowe,kamienne krajobrazy Dol.Pańszczyca,czy w zejściu ukwiecone upłazy po stronie DPSP.
Niektórzy uważają ,że jest to długa trasa i nieco mozolna-ale dla mnie jest jedną z ulubionych.(jest też stosunkowo rzadko uczęszczana jak na Wysokie Tatry Polskie)
pozdrawiam

03-07-2007 02:09 PM
Piotr A.

Toungue  RE: Przełęcz Krzyżne

Dziękuje wszystkim za wypowiedzi . Przeszłem w zeszłym tygodniu Kuźnice-Czarny Staw Gąsienicowy-Skrajny Granat na Przełęcz Krzyżne -Sch.Murowaniec-Kuźnice było rewelacyjnie wspaniała panorama Tatr .Pogoda była wyśmienita .Pozdrawiam wszystkicz i zachęcam do przejscia tej trasy,kto jej jeszcze nie przeszedł .

29-07-2007 10:35 AM
dr.Etker

RE:  Przełęcz Krzyżne

onurb napisał(a):
Dziękuje wszystkim za wypowiedzi . Przeszłem w zeszłym tygodniu Kuźnice-Czarny Staw Gąsienicowy-Skrajny Granat na Przełęcz Krzyżne -Sch.Murowaniec-Kuźnice było rewelacyjnie wspaniała panorama Tatr .Pogoda była wyśmienita .Pozdrawiam wszystkicz i zachęcam do przejscia tej trasy,kto jej jeszcze nie przeszedł .

Miło,że informacje się przydałySmile,jeszcze milej że zostały wykorzystane w praktyceCool.Zachęcam do zamieszczenia fotek z tak pięknej trasy ew.nieco szerszej relacji-gratuluję przygody i pozdrawiam.

29-07-2007 10:46 AM
Piotr A.

Shy  RE: Przełęcz Krzyżne

Niemogę zamieścić rzadnych fotek bo niemiałem ze sobą aparatu. Dysponuję jednie 40-minutowym filmem nakręconym na kamerze.Filmik rewelacja,moim zdaniem.Pozdrawiam wszystkich jeszcze raz i do zobaczenia na szlakach.                                              

29-07-2007 11:31 AM
Agnieszka

Witam

Ja tą trasę przeszłam rok temu, ale od piątki. Miejscami było ciężko, ale uważam, że było warto.

29-07-2007 02:08 PM
tatromaniaczka

**

Pewnie że trasę tą warto przejść.Ja szłam na Krzyżne rok temu od Piątki i nie żałuję.Co prawda były cięzkie momenty i zmęczyłam się troszke( byłam po Zawracie-bo mi sie 2 szlaki jednego dnia zamarzyły Big Grin ) ale naprawdę warto tam wejść dla tych cudownych widoków Smile

"...wystarczy krótka chwila
wystarczy tylko raz
by serce drgnęlo w nas
by kochać cały czas"

http://www.forumgorskie.fora.pl
29-07-2007 02:16 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Pejot

**

Trasa jest śliczna i warto przejść.Nie jest specjalnie trudna ale jak wcześniej napisał Jacek,że spokojnym krokiem z Kuźnic na Krzyżne 4h to nie bardzo się zgadzam.Jak dla mnie to trochę za szybko.Szedłem  tym szlakiem 21 lipca.Pozdrawiam.

02-08-2007 01:25 PM
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: