![]() |
|
Przełęcz Krzyżne - Wersja do druku +- Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat (http://www.gorskiswiat.pl/forum) +-- Forum: Górskie tematy (/forumdisplay.php?fid=1) +--- Forum: Pytania i porady przed wyjściem w góry (/forumdisplay.php?fid=2) +--- Temat: Przełęcz Krzyżne (/showthread.php?tid=555) |
Przełęcz Krzyżne - Piotr A. - 17-06-2007 01:58 PM Czy trasa wycieczki z Kuźnic przez schr. Murowaniec -Przełęcz Krzyżne do Doliny Pięciu Stawów Polskich i potem Palenicy Białczańskiej jest ciężką i trudną . RE: Przełęcz Krzyżne - Hub - 17-06-2007 02:48 PM Ja mogę jedynie o ostatnim odcinku coś napisac... z "piątki" możesz iść szlakiem czarnym, tuż obok schroniska, i tutaj oszczędzasz troche czasu, troche stromiej niż drugim ale generalnie ok, drugi szlak to koło Siklawy, niby ładny widok na wodospad ale schodzi sie dłużej, do tego strasznie śliskie te kamienie na wysokości wodospadu... ponieważ będziesz mial troche w nogach i bedzie późnawo to proponuje czarny szlak. Póxniej po połączeniu szlaków to juz spacer, lasem do Wodogrzmotów no i deptak... RE: Przełęcz Krzyżne - Pablo - 17-06-2007 03:10 PM Proponuję w odwrotną stronę wcześniej rano do Palenicy (z powrotem byłby straszny tłok) zielonym odpoczynek przy Siklawie, a potem zółtym na Krzyżne, słoneczko, piękne widoki, odpoczynek/posiłek na przełęczy (czy na Małym Wołoszynie ) , Dolina Pańszczyca, małe piwko czy kwaśnica w Murowańcu i przez Boczań do KuźnicPozdrawiam
RE: Przełęcz Krzyżne - heathen - 18-06-2007 03:13 AM onurb napisał(a): Czy trasa wycieczki z Kuźnic przez schr. Murowaniec -Przełęcz Krzyżne do Doliny Pięciu Stawów Polskich i potem Palenicy Białczańskiej jest ciężką i trudną .
Nie ma ta trasa zadnych trudnosci technicznych, nie ma lancuchow ani ekspozycji. Czy jest ciezka to tylko mozna odpowiedziec znajac swoja kondycje fizyczna. Z punktu widzenia tego 50-latka nie jest, ale da sie przyjemnie zmeczyc. Trzeba jednak byc rozsadnym. W zeszlym roku zmarl tam jeden mezczyzna podobno na atak serca. RE: Przełęcz Krzyżne - Jacek - 18-06-2007 03:53 AM onurb napisał(a): Czy trasa wycieczki z Kuźnic przez schr. Murowaniec -Przełęcz Krzyżne
do Doliny Pięciu Stawów Polskich i potem Palenicy Białczańskiej jest ciężką i trudną .
RE: Przełęcz Krzyżne - Piotr A. - 18-06-2007 08:22 PM Bardzo dziękuje wszystkim za wypwiedzi. RE: Przełęcz Krzyżne - Piotr A. - 21-06-2007 07:32 PM Napiszcie jeszcze coś ciekawego .Za dotychczasowe wtypowiedzi bardzo dziękuje wszustkim .Teraz już wiem plus-minus czego mogę się spodziewać na wejsciu na Przełęcz Krzyżne .Dziękuje jeszcze raz . RE: Przełęcz Krzyżne - jola - 03-07-2007 01:52 PM a kto wie cos o tych trudnościach od Dol. Pańszczyca szlak za żlebu wchodzi na taką skałę, żeberko i kawałek trzeba je strawersować? RE: Przełęcz Krzyżne - dr.Etker - 03-07-2007 02:09 PM jola napisał(a): a kto wie cos o tych trudnościach
od Dol. Pańszczyca szlak za żlebu wchodzi na taką skałę, żeberko i kawałek trzeba je strawersować?
Jolu-trudno w tym przypadku mówić o jakichkolwiek większych trudnościach-przypominających te z innych szlaków łączących bezpośrednio Halę Gąsienicową z Doliną Pięciu Stawów Polskich.Zarówno niebiesko znakowana trasa przez Zawrat(podejście na przełęcz od Zmarzłego Stawu),jak i tym bardziej żółty szlak przez Kozią Przełęcz-realnie są trasami o większym stopniu zagrożeń obiektywnych w lecie. RE: Przełęcz Krzyżne - Piotr A. - 29-07-2007 10:35 AM Dziękuje wszystkim za wypowiedzi . Przeszłem w zeszłym tygodniu Kuźnice-Czarny Staw Gąsienicowy-Skrajny Granat na Przełęcz Krzyżne -Sch.Murowaniec-Kuźnice było rewelacyjnie wspaniała panorama Tatr .Pogoda była wyśmienita .Pozdrawiam wszystkicz i zachęcam do przejscia tej trasy,kto jej jeszcze nie przeszedł . RE: Przełęcz Krzyżne - dr.Etker - 29-07-2007 10:46 AM onurb napisał(a): Dziękuje wszystkim za wypowiedzi . Przeszłem w zeszłym tygodniu Kuźnice-Czarny Staw Gąsienicowy-Skrajny Granat na Przełęcz Krzyżne -Sch.Murowaniec-Kuźnice było rewelacyjnie wspaniała panorama Tatr .Pogoda była wyśmienita .Pozdrawiam wszystkicz i zachęcam do przejscia tej trasy,kto jej jeszcze nie przeszedł .
Miło,że informacje się przydały RE: Przełęcz Krzyżne - Piotr A. - 29-07-2007 11:31 AM Niemogę zamieścić rzadnych fotek bo niemiałem ze sobą aparatu. Dysponuję jednie 40-minutowym filmem nakręconym na kamerze.Filmik rewelacja,moim zdaniem.Pozdrawiam wszystkich jeszcze raz i do zobaczenia na szlakach. RE: Przełęcz Krzyżne - Agnieszka - 29-07-2007 02:08 PM Witam Ja tą trasę przeszłam rok temu, ale od piątki. Miejscami było ciężko, ale uważam, że było warto. RE: Przełęcz Krzyżne - tatromaniaczka - 29-07-2007 02:16 PM Pewnie że trasę tą warto przejść.Ja szłam na Krzyżne rok temu od Piątki i nie żałuję.Co prawda były cięzkie momenty i zmęczyłam się troszke( byłam po Zawracie-bo mi sie 2 szlaki jednego dnia zamarzyły ) ale naprawdę warto tam wejść dla tych cudownych widoków
RE: Przełęcz Krzyżne - Pejot - 02-08-2007 01:25 PM Trasa jest śliczna i warto przejść.Nie jest specjalnie trudna ale jak wcześniej napisał Jacek,że spokojnym krokiem z Kuźnic na Krzyżne 4h to nie bardzo się zgadzam.Jak dla mnie to trochę za szybko.Szedłem tym szlakiem 21 lipca.Pozdrawiam. RE: Przełęcz Krzyżne - bialyzibi - 03-08-2007 01:08 PM http://www.turnia.pl/wyprawy/74.php_tatry_-_/_quot-letnie/_quot-_wejscie_na_zawrat Ale wejście na Zawrat ( także na Krzyżne) na przełomie lata i jesieni okazało się nie lada ekstremą. Nikomu tego nie życzę, nigdy nie zapomnę Link do relacji powyżej ale żaden opis nie odda tego co przeżyłem. |