No to chyba i najbardziej standardowe, dobre
W butach tak łatwo nie jest i nikt nie powie które wziąć, można coś polecić, ale jednak wyboru trzeba dokonać na własnych stopach.
Dziś doszły Scarpa ZG Trec GTX

Dziś doszły Scarpa ZG Trec GTX

No to nie zwlekaj i wal prosto w góry. Czekamy na relację. 
Dziś byłem na Skrzycznym, wypróbować Skarpy.
Miałem je założone w domu z 10 razy po 2-3 h i zawsze czułem ucisk w prawym bucie na pięcie. Dlatego wprzymierzałem w kilku rodzajach skarpet a nawet kupiłem specjalnie nowe.
No i tak jak ten ucisk odczuwałem w domu tak i teraz do trochę dopiekło, but nie obciera ale uciska, zrobił się mały pęcherz, ale nic nie pękło. Problem był najbardziej odczuwalny przy podchodzeniu, przy schodzeniu jest ok.
Ciekawe czy noga zrobi sobie miejsce w newralgicznym miejscu czy już zawsze będzie uciskać, co jest oczywiście niedopuszczalne.
Może kupiłeś za małe? Dobre buty nie robią pęcherzów od początku.

Jeśli możesz to oddaj lub wymień, wyrobić to się mogą mokasyny a nie buty górskie. Przez 7 lat się męczyłem w uciskającym bucie /Asolo/ i się nie wyrobiły, aż kupiłem buty które od razu po założeniu były OK.
Stasiu, widze też byłeś dziś w Szczyrku

Nie kupiłem za małych, gdyby tak było to by przy schodzeniu bolały mnie palce, a dziś nawet końcówki palców nie dotknęły czubków butów.
Jak można oddać używane buty ?
Nie takie w których chodziłem po mieszkaniu ale byłem w nich w górach, Ty byś jako sprzedawca przyjął taki zwrot ?
Jeszcze mogą być na długość ok, a za wąskie. Gdzie uciskają, na pięcie?

Zdjęcie do góry nogami.
Ucisk jest na zewnętrznej stronie pięty.
Tam gdzie w bucie jest przefałdowanie, przejście z szerokiego miejsa na wąskie, gdzie kończy się pięta zaczyna achilles.
Odczekam kilka dni i znów podeptam, jeśli się powtórzy to pójdę do szewca, może coś poradzi, rozbije ?
Spróbuję też dać cieńszą wkładkę, noga będzie niżej i więcej miejsca przy tym przefałdowaniu.
Może faktycznie za krótkie te buty? Niby głoszą, że nie powinna pięta "podskakiwać" w bucie, ale z drugiej strony będzie ściskać.
Może też być coś z kształtem stopy, jeżeli problem jest tylko z jedną nogą. Te podobno zawsze są inne.
Przy kupowaniu przymierzałeś na "rozchodzonych" stopach?
Tak przymierzałem popołudniu, po pracy, w której dużo chodzę , przy 45 latała mi noga dlatego wziąłem 44,5
Na chwilę obecną mam w tym miejscu bardzie odstającą kość, ścięgno czy co tam jest, niż w drugiej nodze, może to efekt ucisku ?
Z drugiej strony czułem to od początku, również w innych przymierzanych butach, więc może mam anatomicznie taką wadę ?
Dwie stopy na pewno są inne, jeżeli miałeś problem w różnych butach z tą prawą, to niemal pewna przyczyna problemu. Tylko jak to wyeliminować...

Tak, tylko to pierwsze buty w moim życiu, które mnie obtarły.
W miejscu w którym mnie to uciska a potem obciera , szewc musi zrobić więcej miejsca , tak by stracić gwaracji.
Spróbuję jeszcze w innych wkładkach.
Czytałem też że są żelowe wkładki na odciski, ale nie wiem czy bardziej nie sprawdzają się dla pań na imprez w szpilkach niż na 20 km marsz po górach.
20 km w górach w stosunku do imprezy w szpilkach to jak odpoczynek
No powalcz coś. Może to szycie z tyłu mają w jakimś dziwnym miejscu i ciśnie. W ostateczności można butom pomóc się rozpaść i reklamacja.