Aku Trekker Lite III GTX
Podobają mi się stylistycznie i są w moim zasięgu finansowych, ale w całym internecie są dwie opinie, jedna na skalniku a druga ceneo.
To trochę za mało, byłem je przymierzyć w sklepie i mam uczucie że pięta w nich mi lata, mam wąską stopę i ten model jest też jest wąski, więc dziwne.
Jest wiele negatywnych opini o AKU - Camana Fitzroy że brak amortyzacji , obcierają właśnie pięty.
Ogólnie buty Aku z tej serii są w porządku. Nie rozsypują się, szwy się nie prują, nic nie odkleja więc jak dopasujesz do stopy i są odpowiednie cenowo to chyba nie wtopisz.
A czy obcierają? Tych tanich nie miałem, mamy obecnie 2 pary Trekker, jedne stare jak ten model, chyba kupione w 2008 roku, mocniej eksploatowane, nóg raczej nie obcierały, choć w końcu wytarł się wibram. Drugie (Hemli) w stanie niemal nowym, kupione jakieś 2-3 lata temu, są to dobre buty na słotę.
Mam jeszcze Aku niskie, ale te już gorsze (choć też kosztowały). Mają słaby układ otoka i szyć, przez co pruły się na zgięciu stopy.
Jeszcze te dobrze wyglądają:
https://www.e-horyzont.pl/buty-gorskie-a...lsrc=aw.ds
Bezwzględnie musisz przymierzyć. Jeżeli będzie Ci pięta się podnosiła w bucie to najpierw obetrze piętę, później z czasem wytrze z tyłu but od środka i już słabo. Ale nie ma się co źle nastawiać
Znajdź dobrą cenę, dopasuj do nogi i możesz kupować, nie powinien być to zły zakup.
But musi leżeć od razu, jak nie pasuje to sobie odpuść, sprawdź inny model.
Mam jedną parę AKU i powiem tak, miałem wygodniejsze buty górskie w życiu, czy to Scarpy, LA Sportivy, Asolo, ale być może akurat taki model mi się trafił, tanie były, w promocji, więc też nie spodziewałem się za wiele.
I dziwne, że piszesz wąskie, moje są raczej szersze niż inne które tu wymieniłem, szczególnie właśnie w tyle i zabudowie kostki.
No właśnie Scarpy też mierzyłem , i one mają dziwnie skonstruowaną piętę, jest mam wręcz miejsce na ostrogi.
Otto, ale pamiętaj, że z tym pochodzisz po Tatrach skalnych. Po Beskidach Ci będzie uciążliwie. I jak mówił Paweł. Buty muszą dobrze siedzieć na nodze już w sklepie.
Po beskidach nie chodzę - nie lubię.
Raz na jakiś czas Babia i tyle
Zwłaszcza system mocowania sznurowadeł jest dla mnie podejrzany, bez żadnych haczyków czy przelotek, tylko dziura w materiale, czy to się nie będzie pruło ?
OTTO, wygląda na to, że będziesz musiał zadecydować sam o właściwym kupnie. Nikt nie weźmie na swoje biodra brzemię zakupu odpowiednich butów.

Oczywiście że sam muszę podjąć decyzję, jednak fajnie jeśli ktoś ma dany model i się wypowie.
Jak dopasujesz do siebie to każde będą dobre, bylebyś używał

Dużo butów przymierzyłem.
No polu walki zostały:
Scarpa ZG Trec GTX
Scarpa Marmolada Pro HD
Najbardziej niewiadomą są dla mnie membrany, która będzie lepsza- dłużej niezawodna, bo każda kiedyś w końcu przepuści wilgoć.
W ZG jest znany Goratex
A w Marmoladach QutDry o której niewiele znalazłem w necie.
Może ktoś z Was coś wie i podpowie czym się charakteryzuje, albo czy jest w czymś gorsza-lepsza od starej Goratex ?
Na mębranę nie patrz. Każda raz przepuści. Podstawa to, w których się będzie lepiej dreptać. Jednak Goretex to Goretex. Nie poznałem lepszej. Były jednakowe lub gorsze.