25-11-2020, 07:15 PM
25-11-2020, 07:39 PM
Do tego ZG Trec są tańsze o 150-200 zł
Na temat Marmolad nie znalazłem żadnych opinii, tak jakby żaden sklep ich nie sprzedał, są mało popuralne, ale kurcze podobają mi się
Na temat Marmolad nie znalazłem żadnych opinii, tak jakby żaden sklep ich nie sprzedał, są mało popuralne, ale kurcze podobają mi się

25-11-2020, 08:10 PM
Jedno mi u oboje przeszkadza. Nie są dostosowane do raków półautomatów.
25-11-2020, 08:20 PM
szewczyczek, jak ktoś ma drugą perę to ok, ja bazuje na jednej zimą bez membrany w śniegu będzie lipa.
Opis wskazuje że ta membrana jest lepsza od Gore-tex
https://www.weld.pl/scarpa-marmolada-trek-od/
Sasiu:
Bo mam nowe koszykowe
Miałem na nogach 6 modeli scarpy, były też do półautomatów, ale pięta mi latała
Opis wskazuje że ta membrana jest lepsza od Gore-tex
https://www.weld.pl/scarpa-marmolada-trek-od/
Sasiu:
Bo mam nowe koszykowe

Miałem na nogach 6 modeli scarpy, były też do półautomatów, ale pięta mi latała

25-11-2020, 08:25 PM
OTTO, już czas, żebyś coś kupił i podzielił się z nami doświadczeniem. 

25-11-2020, 08:26 PM
Na dniach 

25-11-2020, 08:30 PM
OTTO napisał(a):
Scarpy te co mi się podobają to kosztują koło tysiąca i nie nadają się do trekingu.
Ale Salewa bardzo przypadła mi do gustu, zwłaszcza te modele, pytanie czy nie są za delikatne na Tatry, bo tak właśnie wyglądają ?
Ale Salewa bardzo przypadła mi do gustu, zwłaszcza te modele, pytanie czy nie są za delikatne na Tatry, bo tak właśnie wyglądają ?
Nie wiem jak nowy, ale stary model Salewy Mountain Trainer był praktycznie nie do zajechania. Można zedrzeć podeszwę do zera, ale szwy i otok były niezniszczalne, natomiast jest to but raczej na węższą stopę.
OTTO napisał(a):
Najbardziej niewiadomą są dla mnie membrany, która będzie lepsza- dłużej niezawodna, bo każda kiedyś w końcu przepuści wilgoć.
W ZG jest znany Goratex
A w Marmoladach QutDry o której niewiele znalazłem w necie.
Może ktoś z Was coś wie i podpowie czym się charakteryzuje, albo czy jest w czymś gorsza-lepsza od starej Goratex ?
W ZG jest znany Goratex
A w Marmoladach QutDry o której niewiele znalazłem w necie.
Może ktoś z Was coś wie i podpowie czym się charakteryzuje, albo czy jest w czymś gorsza-lepsza od starej Goratex ?
Jeżeli chcesz mieć buty, które dłużej nie będą przepuszczały wilgoci, to najlepiej kup skórzane. Łatwo zaimpregnować, a membrana, tak jak pisał Stasiu w każdych puści raczej szybciej niż później.
W Tatrach i Alpach od kilku lat chodzę głównie w AKU Superalp. Są trochę tańsze od Scarp Marmolada, mają gore, są w 2 wersjach (skórzana i z cienkim zamszem) i co najważniejsze pomimo szurania po skałach nic się w nich nie rozwala
25-11-2020, 08:38 PM
Na obecne Salewy bardzo narzekają , śliska podeszwa, lubi się kruszyć, przy zginaniu przodu buta, robi się fałda i ugniata w paluchy. Aku mierzyłem i lata mi pięta.
Na Scarpy nie znalazłem ani jednej negatywnej opinii, choć to najbrzydsze z wszystkich butów, ale one mają być wygodne i niezawodne.
Na Scarpy nie znalazłem ani jednej negatywnej opinii, choć to najbrzydsze z wszystkich butów, ale one mają być wygodne i niezawodne.
25-11-2020, 09:32 PM
Scarpy wyglądają spoko, pytanie czy to nie są za cienkie buty na zimę.
25-11-2020, 10:08 PM
26-11-2020, 07:52 AM
Prędzej te :
https://taternik-sklep.pl/buty-scarpa-re...n-gtx.html
Pablo te zo Ty wrzuciłeś mają z boku cieńkie lufciki wycięcia, śmierdzi mi to awarią.
Sklepy inrenetowe się wycwaniły, dają mega niską cenę i że towar niedostępny, dodatkowo ja potrzebuję rozmiar 44,5 nie zawsze i wszędzie dostępny.
Tego modelu nie mierzyłem, a muszę spradzić czy nie będzie mi pięta latać, niektóre modele Scarpy mają ostającą-wyprofilowaną pięte i but mi ma luz, pięta mi lata.
A w czy według Ciebie Revolution są leosze od ZG ?
Zimą to ja w góry idę max 1-2 , zim już ostrych nie ma, a latem 6-7 razy, więc nie muszą być zbyt ciepłe.
https://taternik-sklep.pl/buty-scarpa-re...n-gtx.html
Pablo te zo Ty wrzuciłeś mają z boku cieńkie lufciki wycięcia, śmierdzi mi to awarią.
Sklepy inrenetowe się wycwaniły, dają mega niską cenę i że towar niedostępny, dodatkowo ja potrzebuję rozmiar 44,5 nie zawsze i wszędzie dostępny.
Tego modelu nie mierzyłem, a muszę spradzić czy nie będzie mi pięta latać, niektóre modele Scarpy mają ostającą-wyprofilowaną pięte i but mi ma luz, pięta mi lata.
A w czy według Ciebie Revolution są leosze od ZG ?
Zimą to ja w góry idę max 1-2 , zim już ostrych nie ma, a latem 6-7 razy, więc nie muszą być zbyt ciepłe.
26-11-2020, 08:17 AM
Otto, jak zaczynałem przygodę z górami, poszedłem do sklepu, wybrałem jedne buty (AKU), jakie mi pasowały i kupiłem za ponad pięćset zł.
Było to w 2008 roku, chodziłem w nich trochę po górach latem, zimą i bardzo dużo w normalnym użytkowaniu zimą i jesienią. Długotrwałe użytkowanie na asfalcie zdarło bieżnik, ale trzymają się rewelacyjnie, można zakładać i wędrować. Za dużo rozwodzeń nie potrzeba
Było to w 2008 roku, chodziłem w nich trochę po górach latem, zimą i bardzo dużo w normalnym użytkowaniu zimą i jesienią. Długotrwałe użytkowanie na asfalcie zdarło bieżnik, ale trzymają się rewelacyjnie, można zakładać i wędrować. Za dużo rozwodzeń nie potrzeba

26-11-2020, 08:23 AM
Wiem że jestem upierdliwy, raki też długo kupowałem, taki mam charakter że muszę więc 100 % pewność że dokonam dobrego wyboru. 

26-11-2020, 08:27 AM
A raki ostatecznie które?
26-11-2020, 08:30 AM
CT Nuptse