Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat

Pełna wersja: Buty Aku Trekker Lite III GTX - ktoś używał ?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Buty bez membrany też są dobreok
Do tego ZG Trec są tańsze o 150-200 zł
Na temat Marmolad nie znalazłem żadnych opinii, tak jakby żaden sklep ich nie sprzedał, są mało popuralne, ale kurcze podobają mi się Wink
Jedno mi u oboje przeszkadza. Nie są dostosowane do raków półautomatów.
szewczyczek, jak ktoś ma drugą perę to ok, ja bazuje na jednej zimą bez membrany w śniegu będzie lipa.
Opis wskazuje że ta membrana jest lepsza od Gore-tex

https://www.weld.pl/scarpa-marmolada-trek-od/

Sasiu:
Bo mam nowe koszykowe Smile
Miałem na nogach 6 modeli scarpy, były też do półautomatów, ale pięta mi latała Sad
OTTO, już czas, żebyś coś kupił i podzielił się z nami doświadczeniem. ok
Na dniach Smile

OTTO napisał(a):
Scarpy te co mi się podobają to kosztują koło tysiąca i nie nadają się do trekingu.

Ale Salewa bardzo przypadła mi do gustu, zwłaszcza te modele, pytanie czy nie są za delikatne na Tatry, bo tak właśnie wyglądają ?

Nie wiem jak nowy, ale stary model Salewy Mountain Trainer był praktycznie nie do zajechania. Można zedrzeć podeszwę do zera, ale szwy i otok były niezniszczalne, natomiast jest to but raczej na węższą stopę.

OTTO napisał(a):
Najbardziej niewiadomą są dla mnie membrany, która będzie lepsza- dłużej niezawodna, bo każda kiedyś w końcu przepuści wilgoć.
W ZG jest znany Goratex
A w Marmoladach QutDry o której niewiele znalazłem w necie.

Może ktoś z Was coś wie i podpowie czym się charakteryzuje, albo czy jest w czymś gorsza-lepsza od starej Goratex ?

Jeżeli chcesz mieć buty, które dłużej nie będą przepuszczały wilgoci, to najlepiej kup skórzane. Łatwo zaimpregnować, a membrana, tak jak pisał Stasiu w każdych puści raczej szybciej niż później.
W Tatrach i Alpach od kilku lat chodzę głównie w AKU Superalp. Są trochę tańsze od Scarp Marmolada, mają gore, są w 2 wersjach (skórzana i z cienkim zamszem) i co najważniejsze pomimo szurania po skałach nic się w nich nie rozwala Smile

Na obecne Salewy bardzo narzekają , śliska podeszwa, lubi się kruszyć, przy zginaniu przodu buta, robi się fałda i ugniata w paluchy. Aku mierzyłem i lata mi pięta.
Na Scarpy nie znalazłem ani jednej negatywnej opinii, choć to najbrzydsze z wszystkich butów, ale one mają być wygodne i niezawodne.
Scarpy wyglądają spoko, pytanie czy to nie są za cienkie buty na zimę.
Prędzej te :
https://taternik-sklep.pl/buty-scarpa-re...n-gtx.html
Pablo te zo Ty wrzuciłeś mają z boku cieńkie lufciki wycięcia, śmierdzi mi to awarią.
Sklepy inrenetowe się wycwaniły, dają mega niską cenę i że towar niedostępny, dodatkowo ja potrzebuję rozmiar 44,5 nie zawsze i wszędzie dostępny.
Tego modelu nie mierzyłem, a muszę spradzić czy nie będzie mi pięta latać, niektóre modele Scarpy mają ostającą-wyprofilowaną pięte i but mi ma luz, pięta mi lata.
A w czy według Ciebie Revolution są leosze od ZG ?
Zimą to ja w góry idę max 1-2 , zim już ostrych nie ma, a latem 6-7 razy, więc nie muszą być zbyt ciepłe.
Otto, jak zaczynałem przygodę z górami, poszedłem do sklepu, wybrałem jedne buty (AKU), jakie mi pasowały i kupiłem za ponad pięćset zł.
Było to w 2008 roku, chodziłem w nich trochę po górach latem, zimą i bardzo dużo w normalnym użytkowaniu zimą i jesienią. Długotrwałe użytkowanie na asfalcie zdarło bieżnik, ale trzymają się rewelacyjnie, można zakładać i wędrować. Za dużo rozwodzeń nie potrzebaok
Wiem że jestem upierdliwy, raki też długo kupowałem, taki mam charakter że muszę więc 100 % pewność że dokonam dobrego wyboru. Smile
A raki ostatecznie które?
CT Nuptse
Stron: 1 2 3 4 5
Przekierowanie