Odpowiedz  Napisz temat 
Pytanie o dobre nosidło
Autor Wiadomość
Agnieszka.S
Aga

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Pytanie o dobre nosidło

Od jakiegoś czasu rozglądam się za dobrym nosidłem, które pozwoliłoby mi wygodnie przenosić córeczkę na plecach i wyjść z domu bez wózka-tym bardziej,że jak wiadomo wózek nie wjedzie wszędzie gdzie chciałoby się wejśćSmile
Być może macie jakieś doświadczenie z nosidłami, zależy mi,aby samo nosidło nie było zbyt ciężkie, ale jednocześnie wygodne dla mnie i córki i oczywiście bezpieczne. Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje i wskazówki! Serdecznie pozdrawiamy-Aga i JuliaWink

"Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował, tego czego nie zrobiłeś niż tego co zrobiłeś. Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślny wiatr.
Podróżuj. Śnij. Odkrywaj. "
25-01-2008 02:38 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Pablo
pablo

RE: Pytanie o dobre nosidło

pewnie jest mało doswiadczonych w tym temacie, ale ja sie nie znam Wink ...
myslę, że musisz w sklepie poprzymierzać (tak jak z plecakiem) no i oczywiscie z Julią (musi być obciążenie) a co ważniejsze zobaczysz jak reaguje, czy jej sie podoba Big Grin bo to przecież najważniejszy pasażer będzie , ważniejszy od noszacza. Musisz też zwrócić uwagę na zabezpieczenia przed wypadnięciem, szczególnie przy wiekszym przechylaniu się, dobra jest mozliwość zamontowania daszka, plecy nosidełka musza być wyższe od dziecka głowy, mają chronic przed ewentualnym upadkiem...
jak sobie cos jeszcze wymyśle to napiszę Wink
pozdrawiam

Zaprzyjaźnij się z człowiekiem, który chodzi po górach
25-01-2008 03:54 PM
Pablo
pablo

NOSIDEłKO i TEST

możesz tez tam wypożyczyć takowe a potem jak Ci się spodoba kupić Smile

jeszcze inne nosidełka

i jeszcze inne Smile

Zaprzyjaźnij się z człowiekiem, który chodzi po górach

Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-01-2008 04:06 PM przez Pablo.

25-01-2008 03:59 PM
Sylwester

Pablo napisał(a):
ja sie nie znam Wink

Paweł zaimponowałeś mi, nie wiedziałem, że z Ciebie taki spec od nosidełek, pozdrawiam

25-01-2008 04:38 PM
tomtur

Nosidełko dobra rzecz dla aktywnych rodziców ,ale ja spotkałem pewną parę która z małym dzieckiem w nosidle i z worem wielkości szafy trzydzwiowej własnie schodziła z śWINICY .Szafę niósł dumny tato ,a dziecko oczywiście w nosidle mama która sie słaniała na nogach ,było widac że jest wyczerpana .Pewnie pamietacie że przy wejściu na świnicę powyżej rozwidlenia szlaku na zawrat jest taki mały łańcuch i w tym miejscu ta kobieta schodząc tak się pochyliła do przodu że jakby Bożena nie chwyciła tego śpiacego dzieciaka to by spadło do Gąsienicowej .Na moją uwagę o tym stanie rzeczy do taty tu przemilknę jego odpowiedż .Chciałem przez to tylko powiedziec że jak słyszę hasło nosidełko to widzę tą sytuacje .Dlatego rodzice miłość do dziecka jedno a miłośc do gór to inna historia .

"Bo właśnie tam wiem po co żyję."
25-01-2008 04:40 PM
dr.Etker

RE:  Pytanie o dobre nosidło

tomtur napisał(a):
.Dlatego rodzice miłość do dziecka jedno a miłośc do gór to inna historia .

Nio tomtur-w zupełności się z Tobą zgadzam.
Niektórzy rodzice wykazują się odpowiedzialnością wziętą chyba z epoki dzieci-kwiatówRolleyes - bodaj w ubiegłym roku taka para rodzicielska z latoroślą była ściągana ze szlaku na Rysy przez TOPR.
A jeśli wziąść pod uwagę wzrastający poziom agresji i totalny brak asertywności gdy takiemu zwróci się uwagę....
Dlatego bezpieczniej jest wychodzić na szlak z rana i nie spotykać...

Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-01-2008 04:53 PM przez dr.Etker.

25-01-2008 04:52 PM
Sylwester

Agnieszka.S napisał(a):
Od jakiegoś czasu rozglądam się za dobrym nosidłem, które pozwoliłoby mi wygodnie przenosić córeczkę na plecach i wyjść z domu bez wózka-tym bardziej,że jak wiadomo wózek nie wjedzie wszędzie gdzie chciałoby się wejśćSmile
Być może macie jakieś doświadczenie z nosidłami, zależy mi,aby samo nosidło nie było zbyt ciężkie, ale jednocześnie wygodne dla mnie i córki i oczywiście bezpieczne. Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje i wskazówki! Serdecznie pozdrawiamy-Aga i JuliaWink

Panowie - dziewczyna pyta o nosidła i z tego co widzę to nie radzi się /przynajmniej na razie/ gdzie po górach chodzić z dzieckiem w nosidełku, ale jakie kupić ... hej góry to nie cały świat, to tylko fobie co poniektórych na tym forum /choć ja z pewnością należę do tych naznaczonych/ Smile

Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-01-2008 05:01 PM przez Sylwester.

25-01-2008 05:00 PM
dr.Etker

Prawda, że przy okazji tematu zrobił się mały odjazd(czytaj off-top).Samo w sobie nosidełko to fajna i przydatna rzecz-zresztą sami w Bieszczadach widzieliśmy takich co czynili zeń właściwy użytek.
Pozdrawiamy Agnieszkę i dzieciątkoSmile

25-01-2008 05:05 PM
tomtur

Toungue  RE: Pytanie o dobre nosidło

Sory ,sory ale nawet jak w mieście widzę kogoś z nosidłem to widzę tą sytuacje ,trudno tak mam i muszę z tym żyć.Toungue
Nosidełko wspaniała rzecz sam kiedyś używałem .

"Bo właśnie tam wiem po co żyję."
25-01-2008 05:28 PM
Sylwester

Nosidło dobra rzecz, człowiek ma ręce wolne i nie trzeba korkociągu do kieszeni chować, a tak na poważnie to w przypadku innego niż miejskie /uliczno-chodnikowe/ użycie nosidełka, to mnie osobiście przekonuje jedynie ten model "przedni".

25-01-2008 05:35 PM
Agnieszka.S
Aga

Ale temat rozpoczęłam, hoho zrobiło się gorąco..Smile Całkowicie zgadzam się z tym co piszesz Tomtur odnośnie głupoty rodziców, którzy narażają swoje dzieci . Sama również byłam świadkiem sytuacji, gdzie gość wnosił dziecko (ok. 2 lat) na Kasprowy Wierch. Był taki upał,że pot lał się z czoła, na nosidle nie było daszku, twarz dziecka była bardzo czerwona, główka zwisała bezwładnie i majtała się na wszystkie strony. Oczywiście ojciec w ogóle nie zaglądał co dzieje się z pociechą. Nie wytrzymałam i zwróciłam mu uwagę, że już nie wspomnę co mi odpowiedział..
Kochani osobiście jestem wielkim przeciwnikiem ciągania dzieci na szczyty w nosidłach! Miłość do gór to jedno-bezpieczeństwo dziecka to drugie. Trzeba być odpowiedzialnym i mieć zdrowy rozsądek, niestety wielu rodzicom tego brakuje..
Jeżeli chodzi o mnie, to póki co (niestety..Sad w góry nie wybieram się, ale chciałabym wykorzystać nosidło do leśnych dróżek, naszej pięknej plaży, jak i innych nieforsujących dziecka wycieczek-np. na Kaszuby. Mała mogłaby zobaczyć świat z trochę innej perspektywy. Latem używałam nosidła dla mniejszych dzieci, które nosi się z przodu i mój 5 miesięczny wówczas szkrab był zachwycony, że wszystko mógł zobaczyć, więc myślę,że i teraz spodobałoby sięSmile
Jeśli pewnego dnia udałoby się jechać w góry, choć na 2,3 dni-to nosidło służyłoby mi tylko w dolinkach, nie odważyłabym się z tak małym dzieckiem wchodzić wyżej-jej bezpieczeństwo na pierwszym miejscu.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi w tym wątku!!!

"Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował, tego czego nie zrobiłeś niż tego co zrobiłeś. Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślny wiatr.
25-01-2008 06:21 PM
Agnieszka.S
Aga

Pablo napisał(a):
NOSIDEłKO i TEST

możesz tez tam wypożyczyć takowe a potem jak Ci się spodoba kupić Smile

jeszcze inne nosidełka

i jeszcze inne Smile

Pablo, bardzo Ci dziękuję za przykłady nosidełek. Zastanawiam się nad Tatonką, albo Deuterem, na innych stronach oglądałam takowe i testy oraz zdjęcia nawet mnie przekonują (cena niestety trochę mniej..).
Myślałam,że może ktoś z Was używał jakiegoś konkretnego modelu i mógłby coś o nim napisać. Mam plecak Tatonka i jestem z niego bardzo zadowolona, więc może i nosidło z tej serii byłoby niczego sobie..
Pomysł z wypożyczeniem i wypróbowaniem jest bardzo dobrySmile
Pozdrawiam serdecznie!!!!

25-01-2008 06:29 PM
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: