|
Czerwone Wierchy
|
| Autor |
Wiadomość |
SebastianSłota

Grupa: Zarejestrowani
Status:
|
Czerwone Wierchy
Za co kocham Czerwone Wierchy? Za przestrzeń. Idąc tą bardzo widokową granią, mając po jednej stronie bardzo głęboką Cichą Dolinę, obserwując nakładające na siebie pasma górskie na wschodzie (Tatry Wysokie) i na zachodzie (Tatry Zachodnie), czuje się tą przestrzeń namacalnie.
Relacja z drugiej części wędrówki po grani zakończonej zachodem słońca na Kasprowym Wierchu:
sebastianslota.blogspot.com - Czerwone Wierchy

Sebastian Słota
sebastianslota.blogspot.com
|
|
| 21-10-2017 11:06 AM |
|
 |
Pablo
pablo

Status:
|
RE: Czerwone Wierchy
Goryczkowe to nie Czerwone Wierchy.
Zaprzyjaźnij się z człowiekiem, który chodzi po górach
|
|
| 21-10-2017 01:22 PM |
|
 |
Reinhold

Status:
|
Pablo, czytałeś pierwsze zdanie w tej relacji?
|
|
| 21-10-2017 08:22 PM |
|
 |
Pablo
pablo

Status:
|
Za co kocham Czerwone Wierchy?
To?
No widzę pierwsze zdjęcie, swoja drogą bardzo ładne i wędrówka zakończona na Kasprowym
|
|
| 21-10-2017 10:47 PM |
|
 |
SebastianSłota

Status:
|
Widzę, że wywołałem mały ferment. Trochę wtopa z topografią, ale dla mnie zawsze Czerwone Wierchy tworzyły całość krajobrazową z Czubami Goryczkowymi, traktowałem je łącznie. Tak czy siak, wrażenia z wycieczki mam niezapomniane. Pozdrowienia dla forumowiczów.
sebastianslota.blogspot.com
|
|
| 21-10-2017 10:57 PM |
|
 |
szewczyczek

Status:
|
Topografią tatrzańską łatwo wywołać poruszenie.
Dla mnie tam Orla Perć zaczyna się na Świnicy
Goryczkowa Czuba jest jedna
Hej ho, zwariowana przygodo!
Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-10-2017 07:29 AM przez szewczyczek.
|
|
| 22-10-2017 07:28 AM |
|
 |
Pablo
pablo

Status:
|
... dla mnie zawsze Czerwone Wierchy tworzyły całość krajobrazową z Czubami Goryczkowymi, traktowałem je łącznie....
Tak, są w głównej grani i obok siebie. Jak dla mnie Suche, Goryczkowa Czuba i Wierch są dużo bardziej urokliwe, zupełnie inne od Czerwonych, szczególnie w godzinach kiedy jeszcze wagonik nie wjeżdża na Kasprowy i można się potknąć o kozicę 
Dla mnie tam Orla Perć zaczyna się na Świnicy
...
|
|
| 22-10-2017 10:11 AM |
|
 |
szewczyczek

Status:
|
No o co chodzi? Trudności na szlaku Świnica - Zawrat są tak jak dalej, a statystyki przemawiają, że zagrożenie wypadkiem jest nawet większe. Kwestia nazwy
Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-10-2017 10:36 AM przez szewczyczek.
|
|
| 22-10-2017 10:36 AM |
|
 |
Pablo
pablo

Status:
|
A co ma piernik do wiatraka, na Giewoncie duzo ludzi zginęło, to może tez będzie Orla P.?
|
|
| 22-10-2017 10:42 AM |
|
 |
szewczyczek

Status:
|
Odcinek Świnica - Zawrat ma do Orlej Perci to, że to tylko nazwa dla szlaku działająca latem jak magnez na turystów, a zimą jak (skuteczny!) odstraszacz, przez co odcinek ten zgarnia super statystykę, a jest ciągiem tej samej grani tak samo jak Wołoszyny. I właśnie taka powinna być Orla Perć - cała Główna wschodnia grań Świnicy.
Ale to i tak tylko nazwa szlaku
Ale tu temat o Czerwonych Wierchach a ja o głupotach
Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-10-2017 12:16 PM przez szewczyczek.
|
|
| 22-10-2017 11:05 AM |
|
 |
maciek
Moderator

Grupa: Moderatorzy Forum
Status:
|
Cały ten odcinek grani od Ciemniaka aż po Kasprowy uważam ze jeden z najpiękniejszych widokowo szlaków w całych Tatrach. Dodatkowo, kojarzy mi się w moimi pierwszymi tatrzańskimi wycieczkami i zawsze chętnie tam wracam. 
Świetne zdjęcia znajomych miejsc, Sebastianie. 
Za co kocham Czerwone Wierchy? Za przestrzeń.
Mam dokładnie takie same skojarzenie.....
|
|
| 22-10-2017 02:05 PM |
|
 |
grabarz
Adrian

Status:
|
Zdecydowanie bardziej nam się podobała właśnie ta strona "Czerwonych Wierchów", byliśmy tam pierwszy raz tydzień temu.
Piękne widoki, fajna trasa
''(...) nigdy nie umiałem pogodzić się z tym, żeby wracać z niczym. Zawsze próbowałem jeszcze raz. Czasem nawet wbrew logice, ale zgodnie z jakimś wewnętrznym przekonaniem.'' (J.Kukuczka)
|
|
| 22-10-2017 07:32 PM |
|
 |
Reinhold

Status:
|
Zimą dostałem 3 ciekawe pytania na szczycie Ciemniaka. Pierwsza osoba zapytała czy daleko jeszcze musi iść na Czerwone Wierchy. Drugi pan zapytał jak nazywa się ta wielka czarna góra. Pytanie ostatniego turysty brzmiało "Czy ta taka wysoka góra to Gerlach?". Oczywiście obu panom chodziło o... Krywań Każdy z nich szedł osobno, także odnoszę wrażenie, że Czerwone to ostatnio główny cel turystów, którzy nie byli wcześniej w Tatrach. Pytanie tylko czy zimą dla tak uświadomionych osób jest to optymalny wybór szlaku.
|
|
| 23-10-2017 11:32 PM |
|
 |
Łukasz

Status:
|
Cały ten odcinek grani od Ciemniaka aż po Kasprowy uważam ze jeden z najpiękniejszych widokowo szlaków w całych Tatrach. Dodatkowo, kojarzy mi się w moimi pierwszymi tatrzańskimi wycieczkami i zawsze chętnie tam wracam.
Podpisuję się pod Twoimi słowami. Widoki są dla mnie wspaniałe, odcinek Kasprowy - Kopa to była moja, chyba, trzecia wycieczka tatrzańska. A na Goryczkowej Czubie bym się zabił. W lutym.
"I będziesz źle spał dopóki nie zapłacisz podatku"
|
|
| 24-10-2017 06:25 AM |
|
 |
roman.d

Status:
|
Podpisuję się pod Twoimi słowami. Widoki są dla mnie wspaniałe, odcinek Kasprowy - Kopa to była moja, chyba, trzecia wycieczka tatrzańska. A na Goryczkowej Czubie bym się zabił. W lutym.
Ja w lutym, to nawet do Goryczkowej Czuby nie doszedłem. Spojrzałem tylko z Kasprowego w stronę Czerwonych i już wiedziałem, że nie dzisiaj. A miałem w planach Czerwone.
Pozdrawiam i do zobaczenia na szlaku.
|
|
| 24-10-2017 12:34 PM |
|
 |