|
2 dni -krótko ale treściwie:)
|
| Autor |
Wiadomość |
Oliwka

Grupa: Zarejestrowani
Status:
|
2 dni -krótko ale treściwie:)
Witam wszystkich.
Jako, że wcześniej prosiłam o podpowiedzi w wyborze szlaków, to wypadałoby podzielić się wrażeniami, co niniejszym czynię
Mój planowany na kilka dni wypad we wrześniu, zamienił się na dwudniowy październikowy, ale dobre i to.
1 dnia przemierzyłam trasę z Palenicy Białczańskiej do Doliny 5 Stawów Polskich, gdzie po szybkiej kawce w schronisku ruszyłam na przełecz Zawrat. Niestety cała trasa we mgle, dopiero na samej przełęczy ujrzałam małe "conieco". Wracałm tą samą drogą (pozostałe zejścia to nie moja liga) ale za to w otoczeniu sporego stada kozic, które zupełnie sobie nic nie robiły z mojej obecności, powiem wiecej, jeden z większych osobników ostentacyjnie naznaczył swoj teren (czytaj: nasikał na kamienie) czym jasno dał do zrozumienia, kto tu ma jakiekolwiek prawa i dokąd mogę podejść. Właściwie to się trochę bałam więc grzecznie zrobiłam fotki i nie przeciągając struny poszłam swoją drogą. Potem maly przystanek przy Siklawie, w dół Doliną Roztoki do asfaltowki i z powrotem do Palenicy.
2 dnia wybrałam się z Doliny Małej Łąki, przez Przysłup Miętusi na Małołączniak, Ciemniak i zejście do Kir. Widoki niesamowite, ludzi niewiele, jednym słowem, to co w górach kocham najbardziej. Wspinaczka dość długa, tym bardziej, że co chwilę robiłam zdjęcia, potem łańcuchy (jako, że w żlebie, bez zbytniej ekspozycji, to przepląsałam je tanecznym krokiem). Zadowolona, zbliżam się w rejony Czerwonych Wierchów, gdzie spotykam opatulonego wędrowca. - Nie idź tam ! - mówi.- Zamarźniesz, tam wieje, sypie i mrozi!!- ostrzegał rzetelnie. Po kilku minutach rozmowy, gdy wędrowiec znikł z moich oczu wskoczyłam w mały żleb i szybkimi ruchami włożyłam wszystkie dodatkowe ubrania na siebie. Mróz mi już nie straszny a na wyjący głośno wiatr mam sprawdzony sposób: słuchawki i na full Elton John-Crocodile Rock. Tak przygotowana, bez żadnego przystanku przeszłam przez Małołączniak, Krzesanicę, Ciemniak, aż do Chudej Przełączki, gdzie zrobiłam przerwę. Reszta drogi, to schodzenie w dół, co chwila robiłam przerwę, by zdjąć kolejne warstwy ubrania. W Kirach pojawiłam się bez rękawic, kaptura, dodatkowej bluzy i bluzki oraz chusty, ktorą wcześniej opatuliłam szyję i twarz. U góralki posiliłam się oscypkiem na cieplo z wkładką w postaci rydza (całość na dwa kęsy za 3,50pln) i tak zakończyłam mój dwudniowy wypad.
Może pod koniec października znowu wyskoczę na 2-3 dni, bo właściwie to już tęsknię
Chcialam dołączyć fotki, ale mi nie wyszło, może przy następnej relacji z wyjazdu zakumam jak to się robi
Pozdrawiam wszystkich, Oliwka.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-10-2013 02:39 PM przez Oliwka.
|
|
| 05-10-2013 02:36 PM |
|
 |
Stasiu

Status:
|
RE: 2 dni -krótko ale treściwie:)
Oliwka, faktycznie było krótko, ale treściwe. Fajnie, że umiesz i sama do przodu ocenić swoją relację. Szkoda tylko, że treść nie była podchycona fotografiami. Mam nadzieję, że się u nas zadomowisz i w przyszłości będziesz stałym fragmentem w pisaniu relacji na forum.
Góry się nie zdobywa, góry nas wpuszczają.
|
|
| 05-10-2013 05:04 PM |
|
 |
jacko
belferos

Status:
|
jeden z większych osobników ostentacyjnie naznaczył swoj teren (czytaj: nasikał na kamienie) czym jasno dał do zrozumienia, kto tu ma jakiekolwiek prawa i dokąd mogę podejść. Właściwie to się trochę bałam więc grzecznie zrobiłam fotki i nie przeciągając struny poszłam swoją drogą.
Szkoda tych fotek samca alfa znaczącego teren
"Tam na dole zostało wszystko to, co Cię męczy
Patrząc z góry wokoło świat wydaje się lepszy..."
KSU "Za mgłą"
|
|
| 05-10-2013 10:55 PM |
|
 |
Oliwka

Status:
|
Dla jasności, fotki mam (chociaż ten sikający tak przykuł moją uwgę, że zamurowana stałam i czekałam aż skończy ) tylko tutaj nie bardzo potrafię je umieścić.
|
|
| 06-10-2013 10:53 AM |
|
 |
jacko
belferos

Status:
|
Przycisk Przeglądaj - wskazujesz zdjęcia na kompie. Przycisk Dodaj załącznik - wczytujesz. Klikasz w miejscu gdzie ma się fotka pojawić w poście i przy wybranym zdjęciu przycisk Wstaw do posta
"Tam na dole zostało wszystko to, co Cię męczy
Patrząc z góry wokoło świat wydaje się lepszy..."
KSU "Za mgłą"
|
|
| 06-10-2013 12:45 PM |
|
 |
Oliwka

Status:
|
acha, no to dla próby wrzucam to co ujrzałam na przelęczy
i kozice we mgle
|
|
| 06-10-2013 01:24 PM |
|
 |
dr.Etker

Status:
|
Próba ze zdjęciami udana. 
ale za to w otoczeniu sporego stada kozic, które zupełnie sobie nic nie robiły z mojej obecności, powiem wiecej, jeden z większych osobników ostentacyjnie naznaczył swoj teren (czytaj: nasikał na kamienie) czym jasno dał do zrozumienia, kto tu ma jakiekolwiek prawa i dokąd mogę podejść. Właściwie to się trochę bałam więc grzecznie zrobiłam fotki i nie przeciągając struny poszłam swoją drogą.
Kozice inaczej znakują swoje terytorium.
http://www.menis.pl/publikacje_p/przewod...zicas.html
Ta o której wspomniałaś najpewniej się zsikała ponieważ dużo piła wcześniej.
|
|
| 06-10-2013 01:59 PM |
|
 |
Oliwka

Status:
|
hahahaha, zdecydowanie to co widzialam, to nie była głowa, chyba jednak byłam świadkiem zwyczajnej "scenki fizjologicznej"
|
|
| 06-10-2013 02:12 PM |
|
 |
Annapura

Status:
|
Mogłaś zejśc z zawratu na 2 stronę na murowaniec, nie ma sie lipy , przereklamowane trochę te zejśćie . A Pogoda widzę zmieniała sie drametralnie ;] super
|
|
| 06-10-2013 05:15 PM |
|
 |