|
Czarno to widziałem
|
| Autor |
Wiadomość |
Łukasz

Grupa: Zarejestrowani
Status:
|
Czarno to widziałem
Witam.
Mamy taką niepisaną tradycję lipcowego odwiedzania Czarnego Szczytu Mięguszowickiego. 2007, 2008 i czas było i teraz tam zawędrować. Sztuk trzy ( typki z TG ). Koleżanka idzie tam pierwszy raz, kolega drugi, ja trzeci. Może tym razem drogi nie pomylimy 
Standardowe przemieszczenie się przez asfalt, poklnięcie na podejściu na Czarny Staw, i zielone paski prowadzą nas na Przełęcz. Trzy płaty śniegu na drodze ( i na upartego czwarty - koło wodospadku ). Ludzi jak zawsze na tym szlaku mało. Więcej to gołym okiem widzielismy na szczycie Rysów . Bez przygód wchodzimy na Przełęcz. Jedna osoba tam siedzi, mało wieje, sporo widać. Maskujemy się ( kaski na łby - rok temu bym tam kolegę kamieniem ubił ). No i na lewo marsz. Po czym z powrotem marsz Za nisko zeszlismy i lepiej nam było na Przełęcz wrócić. Kolejne podejście było już udane. Długi trawers, a potem żebrem w lewo i na grań. Uzycie rąk górnych jak najbardziej wskazane. Kruszyzna jak zawsze. Idziemy w sporych odstępach co by łbów sobie nie rozwalić . Ostanie metry i szczyt 2410 zdobyty Koleżanka zachwycona - to Jej pierwszy szczyt pozaszlakowy. Niech Jej idzie to na zdrowie !!! Siedzimy tam kilkanaście minut i czas wracać. Zejście powolne. Rece górne w uzyciu. Potem znów się lekko zamotałem i wróciłem na Przełęcz dawnym szlakiem nad Hińczowy Staw. Zasłuzony odpoczynek na Przełęczy ( ludzi trochę więcej ) i jazda nad Morskie. Szybka jazda. Na brzegu spotykam czwórkę znajomych z Żywca. Udzielam się jako fotopstryk. A pod schroniskiem ... Sylwestra rozpoznałem po charakterystycznym stroju, a Edytę po charakterystycznej urodzie. Potem kolejne postacie, sympatyczna rozmowa, jedno piwko ( tego dnia męczył mnie okrutny kac - morderca; dwa dni spożywałem vodkę i wino, a nie mam już 20 lat ). No i jak się rzekło - z braku czasu nie było czasu na dłuższe rozmowy. Ale liczę , że to nadrobimy. Czas sie żegnać i na dół. Tuż przed odjazdem spotykamy się jeszcze na Palenicy. I potem rozjazd na kwatery. Najbliżej miała Edyta I tak zakończył się 12 lipca 2009 roku.
P.s. Zdjęcia będą.
"I będziesz źle spał dopóki nie zapłacisz podatku"
|
|
| 13-07-2009 09:00 AM |
|
 |
Łukasz

Status:
|
RE: Czarno to widziałem
Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-07-2009 11:23 AM przez Łukasz.
|
|
| 13-07-2009 10:34 AM |
|
 |
Mallaidh

Status:
|
A na zdjęciach całkiem kolorowo wyszło 
pzdr
|
|
| 13-07-2009 11:17 AM |
|
 |
Łukasz

Status:
|
Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-07-2009 11:33 AM przez Łukasz.
|
|
| 13-07-2009 11:26 AM |
|
 |
Pablo
pablo

Status:
|
O tak, ten zielony - fajny szlak, właśnie częściowo z powodu małej migracji ludów i widoków i ciekawego podejścia.
Za relacje i fotki podziękować
Zaprzyjaźnij się z człowiekiem, który chodzi po górach
|
|
| 13-07-2009 11:38 AM |
|
 |
dr.Etker

Status:
|
Mamy taką niepisaną tradycję lipcowego odwiedzania Czarnego Szczytu Mięguszowickiego. 2007, 2008 i czas było i teraz tam zawędrować. Sztuk trzy ( typki z TG ).
Tradycja bardzo ok.
Zdjątka i opis wielce inspirujące (Jeszcze nie byłem na MSC )
Gratki dla Wszystkich Uczestników imrezy
|
|
| 13-07-2009 02:39 PM |
|
 |
Edyta85

Status:
|
przypuszczam że jeszcze nie raz nie dwa dane nam będzie się spotkać gdzieś na szlaku (albo nie koniecznie na nim )
Czyli za rok powtórka z rozrywki?
Taaa najbliżej nie było z nami nikogo z trójmiasta, Ci to dopiero mają blisko
"Jeżeli kobieta chce się realizować, wszystko jedno w jakiej dziedzinie, wcześniej czy później stanie przed wyborem między swoimi dążeniami a związkiem uczuciowym. Bo jeśli nawet partnerzy patrzą w tą samą stronę najczęściej widzą coś innego." E. Matuszewska
Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-07-2009 03:00 PM przez Edyta85.
|
|
| 13-07-2009 03:00 PM |
|
 |
Łukasz

Status:
|
|
|
| 13-07-2009 03:10 PM |
|
 |
Stasiu

Status:
|
Ciekawa inspiracja dla mnie. Tylko kto to ma nadążać tyle kopczyków. Ja zawsze mówię, że z nowo poznanymi kopczykami jak z Hydrą. Jeden łeb (czytaj jeden wierzchołek) utniesz (zdobędziesz) i zaraz dwa narosną
Góry się nie zdobywa, góry nas wpuszczają.
|
|
| 13-07-2009 07:11 PM |
|
 |
Łukasz

Status:
|
Fakt jest faktem - kopczyków Ci tam dostatek. Ale ogólnie mówiąc - nie mozna się za bardzo obniżyć względem Przełęczy. I potem na lewo marsz. Wtedy Hydra mało straszna.
|
|
| 14-07-2009 07:03 AM |
|
 |
mar.an

Status:
|
Efektowna ta Pomroczność Czarna Panie Łukaszu
Widziałam tatrzańskiego bambulca w tym dniu, w którym na nim siedzieliście, z pewnej odległości
I niejaki Wlazło może nam tam skoczyć 
Taaa, fanatykom na wszelkie Czarne kopce i tudzież inne czarcie iglice i Diablownie wstęp kategorycznie wzbroniony. Nie ma się czego bać.
http://www.youtube.com/watch?v=syTcL8OIP7A
|
|
| 14-07-2009 11:29 AM |
|
 |
Łukasz

Status:
|
Pomroczność należy kultywuować. W końcu to Tradycja Narodowa.
Nas tam trzy sztuki siedziały. Kto wie czy nie widzielismy się 
Fanatyki niech wezmą się za sprzątanie okolic deptaków ( tj Kościeliskiej, drogi do Moka, itp ) a nie za w pełni uświadomionych przyrodniczo pozaszlakowców.
|
|
| 14-07-2009 11:52 AM |
|
 |
Łukasz

Status:
|
Pamiętacie jak Wam wspominałem przy stole o Młodej Parze robiącej zdjęcia nad Mokiem? Oto MP. Zna ktoś ? Czy może paski MP dać na oczy ? 
|
|
| 16-07-2009 11:45 AM |
|
 |
Pablo
pablo

Status:
|
... Zna ktoś ...
po uniformach można stwierdzić kategorycznie, że to młoda para - to wszystko, ja nie znam... a to quiz/zagadka jakaś
Zaprzyjaźnij się z człowiekiem, który chodzi po górach
|
|
| 16-07-2009 12:35 PM |
|
 |
Łukasz

Status:
|
Nie. Ja też ich nie znam.
P.s. Pan Młody wyraźnie próbowal utopic Panią Mlodą. Najwyraźniej otrzeźwiał.
|
|
| 16-07-2009 12:40 PM |
|
 |
|
|