Spotkanie z Misiem ;)
|
Autor |
Wiadomość |
Marek534
Grupa: Zarejestrowani
Status:
|
Spotkanie z Misiem ;)
Cześć!
Chodzę po górach już wiele lat, jestem z Podkarpacia, więc jak możecie się domyślić często jestem w Bieszczadach, ale także podróżowałem w Tatrach, czy Sudetach. Ciekawi mnie, czy spotkaliście kiedyś na swojej drodze dzikie zwierze? W Bieszczadach niedawno niedźwiedź zaatakował kobietę, macie jakiś pomysł, jak się uchronić w przypadku spotkania z niedźwiedziem?
|
|
17-05-2023 11:11 AM |
|
|
watażka
Status:
|
RE: Spotkanie z Misiem ;)
Cześć
Ja jestem leśnikiem w jednym z najbardziej "zaniedźwiedzionych" terenach.
Po pierwsze misia się nie bój bo to pluszowa zabawka , co innego z niedźwiedziem, tu może być różnie.(taka mała uszczypliwość)
Ale zacznijmy od początku, zaatakowana kobieta buszowała w chaszczach, w takich sytuacjach i ja często napotykam niedźwiedzie.
Osobiście po bieszczadzkich szlakach turystycznych przemierzam rocznie pewnie dziesiątki, a niejednokrotnie setki kilometrów i nigdy, a to nigdy jeszcze na szlaku nie spotkałem niedźwiedzia, nie znaczy że ich tam nie było, ale pewnie zaniepokojone hałasem i obecnością ludzi unikały tych miejsc. Raz może dwa razy rozmawiałem z turystami, którzy zauważyli niedźwiedzie na szlaku.
Tak więc wniosek: unikać miejsc poza uczęszczanymi szlakami turystycznymi, a szczególnie wieczorami, nocą i wczesnym rankiem (każde moje spotkanie z niedźwiedziem było o takich porach), bo najgorsze jest zaskoczyć drapieżnika na spokojnym żerowaniu.
Jeżeli już musisz wcześnie ( a ja tak mam często) to staraj się aby zwierzyna usłyszała cię z daleka, są na to sposoby np. rozmowy z towarzyszami wycieczki, zaś w samotności może to być wesoły śpiew, nie koniecznie głośny (wszak łażenie po lesie sprawia nam wielką radość, więc dajmy jej upust), sprawdzają się też różnego rodzaju dzwoneczki (nie aż tak wielkie jak u owiec), bo zwierzęta mają super wyostrzony słuch.
Teoretycznie może się zdarzyć że i tak natkniesz się na niedźwiedzia, a na taką sytuację nie ma sposobu, bo wierz mi nawet jak ci powiem że trzeba uciekać, to może się zdarzyć że strach odetnie ci wszystko i będziesz wstał jak wryty, bez tchu, albo może być odwrotnie mimo że chyba nie należy uciekać panika zmusi cię do bezsensownego biegu (tak miałem i do tego jeszcze darłem ryja jak mordowany niedźwiedź nie wiem dlaczego - panika).
Tak więc spokojnie ruszaj na szlaki i spotykaj zwierzynę w miejscach, gdzie chciałbyś ją spotkać, a jeżeli nie chcesz spotkań, to niech cię omijają szerokim łukiem
|
|
17-05-2023 02:30 PM |
|
|
grizzly
Status:
|
Cześć!
Chodzę po górach już wiele lat, jestem z Podkarpacia, więc jak możecie się domyślić często jestem w Bieszczadach, ale także podróżowałem w Tatrach, czy Sudetach. Ciekawi mnie, czy spotkaliście kiedyś na swojej drodze dzikie zwierze? W Bieszczadach niedawno niedźwiedź zaatakował kobietę, macie jakiś pomysł, jak się uchronić w przypadku spotkania z niedźwiedziem?
Ja bym tobie doradzil.. Nie zakladaj hiking butow GTX kayland. zakupionych na trigoti.com. Jezeli bedziesz je mial na nogach to cie niedzwiadek z butami zje. :hihi: One sa z wyrobu lesnego stworzonka i niedzwiadek na 2 km je wyczuje.
|
|
17-05-2023 03:21 PM |
|
|
mirek
Status:
|
..To wódka? ? słabym głosem zapytała Małgorzata.(...) ? Na litość boską, królowo ? zachrypiał ? czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus.?
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata
|
|
17-05-2023 03:32 PM |
|
|
watażka
Status:
|
Cześć!
Ja bym tobie doradzil.. Nie zakladaj hiking butow GTX kayland. zakupionych na trigoti.com. Jezeli bedziesz je mial na nogach to cie niedzwiadek z butami zje. :hihi: One sa z wyrobu lesnego stworzonka i niedzwiadek na 2 km je wyczuje.
Tu masz rację najpierw się na produkowałem a dopiero później zauważyłem do kogo piszę Marek534 na profilu podaje płeć kobieta
|
|
17-05-2023 07:01 PM |
|
|