|
GPS
|
| Autor |
Wiadomość |
paaulo
snow addict

Grupa: Zarejestrowani
Status:
|
RE: GPS
Oregona miałem w ręce raz - bawiłem się nim w sklepie.
Graficznie mapy, menu wyglądają świetnie, dużo ładniej niż w 60CSx. Co nie oznacza, że CSx'owi czegoś brakuje w tej kwestii. Grafika jest na niższym poziomie, ale dla mnie w 100% wystarczającym.
W podanej przez Ciebie recenzji bardzo narzekali na budowę menu Oregona, że nic nie da się zrobić szybko, trzeba wracać do innych menu - nie brzmi zachęcająco. Obsługa 60CSx jest bardzo prosta, szybko nauczyłem się z niego korzystać, choć pewnie wielu rzeczy jeszcze nie wiem.
Ekran dotykowy w turystycznej nawigacji był dla mnie największym zaskoczeniem. Nie chciałbym się w terenie dowiedzieć, że jest zbyt zimno, żeby ekran reagował poprawnie, obsługa w rękawicach też budzi moje wątpliwości. Nie podoba mi się to rozwiązanie. Cieszę, się że nie muszę każdorazowo zdejmować rękawic.
Możliwość przeglądania jpg to ciekawa funkcja, choć w razie potrzeby można do tego użyć telefonu czy aparatu.
Polecam świetny patent na baaardzo profesjonalny pokrowiec na gps - wełniana skarpeta, czysta oczywiście.
|
|
| 09-01-2009 12:04 PM |
|
 |
KasiaA
KrakowiankA

Status:
|
...
Polecam świetny patent na baaardzo profesjonalny pokrowiec na gps - wełniana skarpeta, czysta oczywiście. 
Dodam nieskromnie ze to ja byłam pomysłodawcą
"[Tatry]...Przeto stałyście się marzeniem, tęsknotą ludzi spragnionych modlitwy bezsłownej i słońca"
|
|
| 09-01-2009 12:30 PM |
|
 |
Pablo
pablo

Status:
|
z dziurą na dużym palcu (na antenkę oczywiście )
Zaprzyjaźnij się z człowiekiem, który chodzi po górach
|
|
| 09-01-2009 12:38 PM |
|
 |
KasiaA
KrakowiankA

Status:
|
z dziurą na dużym palcu (na antenkę oczywiście  )
Antena rzecz bardzo cenna! Należy ją przede wszystkim chronić! 
A poza tym jakby była dziura to by przecież satelity powypadały!
Pablo, Ty to się jednak nie znasz
"[Tatry]...Przeto stałyście się marzeniem, tęsknotą ludzi spragnionych modlitwy bezsłownej i słońca"
|
|
| 09-01-2009 12:44 PM |
|
 |
KasiaA
KrakowiankA

Status:
|
Bios, i zdecydowałeś się w końcu?
Przy ekranie dotykowym kumpel zwrócił jeszcze uwagę ze jest problem podczas deszczu a jeszcze większy przy gradzie...
|
|
| 13-01-2009 02:38 PM |
|
 |
paaulo
snow addict

Status:
|
RE: Zimowo... czyli pomiędzy zaspami i lawinami
Pedro, jak się wędrowało z gps'em?
Paaulo GPS według mnie się sprawdził bardzo pozytywnie. Wysokość sprawdzałem w trzech punktach wysokościowych wynik maksymalnie wskazywał błąd 2 metrów. Jeśli chodzi o pokrycie śladu ze szlakiem na mapie GPS to już jest zależne od danej mapy. W moim przypadku na większości trasy błąd nie wynosił więcej niż około 5-7 metrów (a często też biegł dokładnie tak jak trasa). Było kilka przypadków odchyłki o około 20 metrów. Lepiej zdanie sobie jednak wyrobię jak przejdę jeszcze kilka innych tras.
Jeśli chodzi o pokrycie śladu ze szlakiem na mapie GPS to już jest zależne od danej mapy.
Oczywiście, że od mapy to zależy. U mnie też są różnice. Chodzisz z Topo_PL_100?
|
|
| 20-01-2009 11:56 AM |
|
 |
Pedro
Administrator

Grupa: Administratorzy
Status:
|
Jeśli chodzi o pokrycie śladu ze szlakiem na mapie GPS to już jest zależne od danej mapy.
Oczywiście, że od mapy to zależy. U mnie też są różnice. Chodzisz z Topo_PL_100?
Tak TOPO_PL_100. A u Ciebie jakie największe są różnice? Chodziłeś z tym już chyba po Tatrach. Jak tam jest z dokładnością?
Górskie Forum Internetowe - Górski Świat (http://www.gorskiswiat.pl)
|
|
| 20-01-2009 12:12 PM |
|
 |
paaulo
snow addict

Status:
|
A u Ciebie jakie największe są różnice? Chodziłeś z tym już chyba po Tatrach. Jak tam jest z dokładnością?
Tak w Tatrach było póki co 6 dni testów. Na odległość od szlaku nie zwracałem uwagi, ważne było dla mnie, że mam swój ślad. Zerknę w wolnej chwili.
Może te kilka naszych postów do wątku w sprzęcie przenieść, żeby OT nie robić?
|
|
| 20-01-2009 04:18 PM |
|
 |
bios

Status:
|
Bios, i zdecydowałeś się w końcu?
Zdecydowałem się na 60CSx.
Wgrałem mapy: GPMapa Topo, Topo_PL100, GPS Wielkopolska, OMP Slovakia 3D i UMP-pcPL.
Wczoraj testowałem w miescie 
Teraz pora przetestować to cacko w górskich warunkach 
Pozdrawiam.
|
|
| 14-03-2009 10:08 AM |
|
 |
mzak

Status:
|
z uwagi iż coraz więcej osób dysponuje i korzysta z urządzeń nawigacji GPS może spróbujemy utworzyć bazę zapisanych śladów (pytanie do Admina czy jest to możliwe od strony technicznej) naszych wycieczek (np. w formacie gpx), aby można je wykorzystać do planowania następnych i korekcji istniejących map.
pozdrawiam
|
|
| 14-03-2009 09:36 PM |
|
 |
Stasiu

Status:
|
Mzak, chcesz powiedzieć, że Ty używasz GPS ? Ja myślałem, że Twoim jedynym cackiem jest fotoaparat. Ten przecież jest najlepszym GPS urządzeniem.
Góry się nie zdobywa, góry nas wpuszczają.
|
|
| 14-03-2009 09:49 PM |
|
 |
mzak

Status:
|
To z konieczności,
człowiek się starzeje,
pamięć szwankuje,
więc jak się żona zapyta gdzie byłem, to rzut oka na mapę i ....
pozdrawiam
|
|
| 14-03-2009 09:59 PM |
|
 |
Pedro
Administrator

Status:
|
z uwagi iż coraz więcej osób dysponuje i korzysta z urządzeń nawigacji GPS może spróbujemy utworzyć bazę zapisanych śladów (pytanie do Admina czy jest to możliwe od strony technicznej) naszych wycieczek (np. w formacie gpx), aby można je wykorzystać do planowania następnych i korekcji istniejących map.
pozdrawiam
Jeśli znajdą się chętni do przekazywania plików z zapisanymi śladami to ja postaram się stworzyć techniczną możliwość do ich zamieszczania na GŚ. Ciekawy pomysł Mzak. Zapytajmy jednak najpierw czy są wstępnie chętni do realizacji tego pomysłu. Ja mogę jako drugi po Mzaku zgłosić się jako chętny do tego. Kto jeszcze?
Pozdrawiam.
|
|
| 15-03-2009 03:31 PM |
|
 |
maciek
Moderator

Grupa: Moderatorzy Forum
Status:
|
|
| 15-03-2009 05:18 PM |
|
 |
Pedro
Administrator

Status:
|
Maćku jak dla mnie GPS nie zastąpi w pełni mapy. Jak bym w domu miał planować trasę tylko z GPS-em to by to był raczej marny skutek (malutki ekran) Mapę sobie rozłożysz, widzisz duży fragment naraz (np. całe pasmo). Wiele informacji po prostu łatwiej jest czytać z tradycyjnej mapy. GPS jest jednak świetnym uzupełnieniem na trasie, a szczególnie w nieznanym terenie, bądź też przy ograniczonej widoczności. Wiesz gdzie jesteś, ile przeszedłeś, ile masz do celu, po prostu zwiększa Twoje bezpieczeństwo. O ile jednak Twoją pozycję na mapie pokaże Ci dobrze (najczęściej z dokładnością do paru metrów), to trzeba zachować pewien dystans do zaznaczonych przebiegów szlaków, niektóre są zaznaczone w porządku, ale niektóre od rzeczywistych czasem się trochę różnią (zdarzają się odchyłki o np. kilkadziesiąt metrów, a może sporadycznie i więcej nawet?). Poza tym GPS można wykorzystać też w samochodzie.
Oprócz GPS noszę mapę ze sobą, myślę że powinno się ją mieć. W przeciwieństwie do GPS, w mapie nie padną nam baterie choćby nie wiem co
|
|
| 15-03-2009 05:32 PM |
|
 |
|
|