|
Okulary
|
| Autor |
Wiadomość |
BORODIN

Grupa: Zarejestrowani
Status:
|
Okulary
Hejka poprosze Was o rade. Na codzien jestem okularnikiem i szukam opcji w postaci okularow badz gogli by ochronic oczy przed ostrym sloncem o odbiciem od sniegu Ktos cos??
|
|
| 27-10-2016 02:05 AM |
|
 |
conti

Status:
|
RE: Okulary
Nie jestem pewny czy dobrze zrozumiałem Twoje pytanie. Chodzi Ci o gogle pod które zmieszczą się okulary korekcyjne? Czy chodzi ci o gogle lub okulary które zniwelują odbicie słońca od śniegu? Jeżeli chodzi o tą drugą opcję, to poszukaj gogli ze szkłami polaryzacyjnymi. Nie dość, że fajnie usuwają odbicie słońca, to jeszcze fajnie wyostrzają obraz. Wybór konkretnego wzoru to sprawa indywidualna. Najlepiej wdepnąć do jakiegoś sklepu sportowego i poprzymierzać sobie kilka wzorów. Zwróć wtedy uwagę na to żeby widoczność była w miarę możliwości jak najbardziej szeroka i żeby wygodnie dopasowywały się do twarzy. Podobnie w zasadzie jest z okularami przeciwsłonecznymi. Te jednak proponowałbym ci kupić z taką gąbeczkę dookoła szkieł. Tak żeby światło nie dostawało się pod okulary.
|
|
| 27-10-2016 06:57 AM |
|
 |
Pedro
Administrator

Grupa: Administratorzy
Status:
|
Borodin - jeśli powiązać to pytanie z tym co napisałeś w drugim temacie - to wnioskuję, że chcesz kupić okulary pomocne również w chodzeniu po lodowcu.
Okulary okularom nie są równe. Oprócz wyglądu, tego jak leżą na nas, ważne jest również to do jakiej klasy one należą. Na lodowiec przyjmuje się, że mają to być okulary klasy 4. Są to okulary zatrzymujące bardzo dużo światła, najczęściej są wyposażone w różne nakładki po bokach które mają sprawiać, że światło do oczu nie będzie docierać gdzieś bokami.
Jednak takie okulary nie będą raczej zbyt komfortowe w użytkowaniu w warunkach bezśnieżnych w niskich górach, nie wspominając o prowadzeniu samochodu. Okulary klasy 4. uważa się, że ze względu na ilosć zatrzymywanego światła nie mogą być nawet wykorzystywane podczas prowadzenia pojazdu.
Natomiast ja nie bardzo potrafię pomóc jeśli chodzi o powiązanie tego z okularami tradycyjnymi.
Górskie Forum Internetowe - Górski Świat (http://www.gorskiswiat.pl)
|
|
| 27-10-2016 08:40 AM |
|
 |
PJack
Jacek

Status:
|
Natomiast ja nie bardzo potrafię pomóc jeśli chodzi o powiązanie tego z okularami tradycyjnymi.
Okulary tradycyjne + gogle odpowiedniej klasy
Są modele dedykowane dla osób z okularami
|
|
| 27-10-2016 09:40 AM |
|
 |
BORODIN

Status:
|
mam duza wade wzroku. Musze nosic okulary. Przez to potrzebuje sprzetu na okulary moje. Mysle o np by same szkla zamontowac albo cos w tym stylu na cienkiej oprawce. Stad pytanie bo moze ktos jak ja tez ma wieksza wade i chce uchronic oczy przed ostrym sloncem i przed ostrymi odbiciami od sniegi.
|
|
| 27-10-2016 01:38 PM |
|
 |
BORODIN

Status:
|
Wiem. I dziekuje za checi pomocy. Mierzylem Julbo. Ktos cos mowil mi ze jest opcja do ktorychs zamowic itp ale nie mieli wiecej info ani katalogo ani cen sami w sklepie za duzo nie wiedzieli.
Myslalem nawet by moje szkla zainstalowac w lenonkach czy sprobowac zamowic takie cudo jak mial ten wodz w matriksie ale to juz wu=yzsza jazda a mam czas. W marcu na Mont bedzie duzo sniegu. Mam jeszcze czas.. A cos takiego? https://www.militaria.pl/bolle/okulary_t...ml?cat=870
|
|
| 27-10-2016 01:46 PM |
|
 |
TomaszRT

Status:
|
A cos takiego?
Nie budiet.. tak jak PJacek napisał okulary + gogle.. i tak jak Pedro napisał najwyższa 4. kategoria filtra UV..
Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-10-2016 06:48 PM przez TomaszRT.
|
|
| 27-10-2016 06:47 PM |
|
 |