|
GR 20 w Maju
|
| Autor |
Wiadomość |
smulik

Grupa: Zarejestrowani
Status:
|
GR 20 w Maju
Witam, dwa dni temu kupiłem bilety na Korsykę (przylot Ajacco wylot Bastia) w terminie 26.04-03.05, akurat szukałem czegoś na majówkę a tak się złożyło że kilka dni wcześniej czytałem o ciekawych szlakach górskich w Europie i szczególnie mi się spodobał GR 20. W związku z tym nie zastanawiałem się długo nad zakupem i jak to bywa po dokonaniu transakcji pojawiło się wiele wątpliwości.
1. Pierwsza z nich to czy ilość śniegu nie sprawi że trasa będzie nie do przejścia bez specjalistycznego sprzętu i znacznie większych umiejętności (moje największe osiągnięcie górskie to trekking nad jezioro Ala Kul w Kirgistanie, ale tak to tylko Bieszczady i Karkonosze). Planowałem przejść północną część szlaku.
2. No właśnie, wychodzi na to że będziemy też za krótko na miejscu bo według informacji które znalazłem w internecie przejście od miejscowości Vizzavona do Calenzana zajmuje od 9 do 7 dni kiedy my mamy max 6, w związku z czym szukam innych miejsc gdzie można wejść na szlak (jesteśmy uzależnieni od trasy kolei/ewentualnego autostopu) lub z niego wcześniej zejść.
Myślę że latem przeszedłbym GR 20 bez problemu ale jeśli uważacie że wyprawa w tym terminie może być niebezpieczna to oczywiście się posłucham, nie chcę ryzykować zwłaszcza że jadę z dziewczyną i młodszym bratem (17l).
Do wylotu jeszcze 2 miesiące ale każda informacja jest bardzo cenna, z góry dzięki za odpowiedzi.
|
|
| 27-02-2017 11:31 PM |
|
 |
No Name

Status:
|
RE: GR 20 w Maju
Na GR w niektórych miejscach śnieg leży nawet w lipcu. Na przełomie kwietnia i maja to powyżej 2000 będzie zima w pełni. Jeśli nie wspinaliście się nigdy wcześniej z użyciem sprzętu zimowego to sobie odpuście bo się zabijecie.
Poszukajcie szlaków od południowej strony i zróbcie sobie jednodniowe wyjścia gdzieś gdzie sprzęt zimowy nie będzie potrzebny.
|
|
| 02-03-2017 04:37 PM |
|
 |
Zygmunt

Status:
|
RE: GR 20 w Maju
Byłem tam jednego lata. Bardzo malownicza trasa z polskim akcentem. Szlak bywa trudny sam w sobie, a jak powieje od morza to już w ogóle robi się groźnie. A to często dzieje się znienacka. Uważam, że mniej doświadczeni wspinacze, tacy jak ja, powinni dwa razy pomyśleć, czy aby na pewno chcą tam iść. Ja dałem sobie spokój.
|
|
| 06-03-2017 11:43 AM |
|
 |