|
Pytanie o dobre nosidło
|
| Autor |
Wiadomość |
Agnieszka.S
Aga

Grupa: Zarejestrowani
Status:
|
Pytanie o dobre nosidło
Od jakiegoś czasu rozglądam się za dobrym nosidłem, które pozwoliłoby mi wygodnie przenosić córeczkę na plecach i wyjść z domu bez wózka-tym bardziej,że jak wiadomo wózek nie wjedzie wszędzie gdzie chciałoby się wejść
Być może macie jakieś doświadczenie z nosidłami, zależy mi,aby samo nosidło nie było zbyt ciężkie, ale jednocześnie wygodne dla mnie i córki i oczywiście bezpieczne. Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje i wskazówki! Serdecznie pozdrawiamy-Aga i Julia
"Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował, tego czego nie zrobiłeś niż tego co zrobiłeś. Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślny wiatr.
Podróżuj. Śnij. Odkrywaj. "
|
|
| 25-01-2008 02:38 PM |
|
 |
Pablo
pablo

Status:
|
RE: Pytanie o dobre nosidło
Zaprzyjaźnij się z człowiekiem, który chodzi po górach
|
|
| 25-01-2008 03:54 PM |
|
 |
Pablo
pablo

Status:
|
Zaprzyjaźnij się z człowiekiem, który chodzi po górach
Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-01-2008 04:06 PM przez Pablo.
|
|
| 25-01-2008 03:59 PM |
|
 |
Sylwester

Status:
|
ja sie nie znam
Paweł zaimponowałeś mi, nie wiedziałem, że z Ciebie taki spec od nosidełek, pozdrawiam
|
|
| 25-01-2008 04:38 PM |
|
 |
tomtur

Status:
|
Nosidełko dobra rzecz dla aktywnych rodziców ,ale ja spotkałem pewną parę która z małym dzieckiem w nosidle i z worem wielkości szafy trzydzwiowej własnie schodziła z śWINICY .Szafę niósł dumny tato ,a dziecko oczywiście w nosidle mama która sie słaniała na nogach ,było widac że jest wyczerpana .Pewnie pamietacie że przy wejściu na świnicę powyżej rozwidlenia szlaku na zawrat jest taki mały łańcuch i w tym miejscu ta kobieta schodząc tak się pochyliła do przodu że jakby Bożena nie chwyciła tego śpiacego dzieciaka to by spadło do Gąsienicowej .Na moją uwagę o tym stanie rzeczy do taty tu przemilknę jego odpowiedż .Chciałem przez to tylko powiedziec że jak słyszę hasło nosidełko to widzę tą sytuacje .Dlatego rodzice miłość do dziecka jedno a miłośc do gór to inna historia .
"Bo właśnie tam wiem po co żyję."
|
|
| 25-01-2008 04:40 PM |
|
 |
dr.Etker

Status:
|
.Dlatego rodzice miłość do dziecka jedno a miłośc do gór to inna historia .
Nio tomtur-w zupełności się z Tobą zgadzam.
Niektórzy rodzice wykazują się odpowiedzialnością wziętą chyba z epoki dzieci-kwiatów - bodaj w ubiegłym roku taka para rodzicielska z latoroślą była ściągana ze szlaku na Rysy przez TOPR.
A jeśli wziąść pod uwagę wzrastający poziom agresji i totalny brak asertywności gdy takiemu zwróci się uwagę....
Dlatego bezpieczniej jest wychodzić na szlak z rana i nie spotykać...
Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-01-2008 04:53 PM przez dr.Etker.
|
|
| 25-01-2008 04:52 PM |
|
 |
Sylwester

Status:
|
Od jakiegoś czasu rozglądam się za dobrym nosidłem, które pozwoliłoby mi wygodnie przenosić córeczkę na plecach i wyjść z domu bez wózka-tym bardziej,że jak wiadomo wózek nie wjedzie wszędzie gdzie chciałoby się wejść 
Być może macie jakieś doświadczenie z nosidłami, zależy mi,aby samo nosidło nie było zbyt ciężkie, ale jednocześnie wygodne dla mnie i córki i oczywiście bezpieczne. Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje i wskazówki! Serdecznie pozdrawiamy-Aga i Julia 
Panowie - dziewczyna pyta o nosidła i z tego co widzę to nie radzi się /przynajmniej na razie/ gdzie po górach chodzić z dzieckiem w nosidełku, ale jakie kupić ... hej góry to nie cały świat, to tylko fobie co poniektórych na tym forum /choć ja z pewnością należę do tych naznaczonych/
Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-01-2008 05:01 PM przez Sylwester.
|
|
| 25-01-2008 05:00 PM |
|
 |
dr.Etker

Status:
|
Prawda, że przy okazji tematu zrobił się mały odjazd(czytaj off-top).Samo w sobie nosidełko to fajna i przydatna rzecz-zresztą sami w Bieszczadach widzieliśmy takich co czynili zeń właściwy użytek.
Pozdrawiamy Agnieszkę i dzieciątko
|
|
| 25-01-2008 05:05 PM |
|
 |
tomtur

Status:
|
Sory ,sory ale nawet jak w mieście widzę kogoś z nosidłem to widzę tą sytuacje ,trudno tak mam i muszę z tym żyć.
Nosidełko wspaniała rzecz sam kiedyś używałem .
"Bo właśnie tam wiem po co żyję."
|
|
| 25-01-2008 05:28 PM |
|
 |
Sylwester

Status:
|
Nosidło dobra rzecz, człowiek ma ręce wolne i nie trzeba korkociągu do kieszeni chować, a tak na poważnie to w przypadku innego niż miejskie /uliczno-chodnikowe/ użycie nosidełka, to mnie osobiście przekonuje jedynie ten model "przedni".
|
|
| 25-01-2008 05:35 PM |
|
 |
Agnieszka.S
Aga

Status:
|
Ale temat rozpoczęłam, hoho zrobiło się gorąco.. Całkowicie zgadzam się z tym co piszesz Tomtur odnośnie głupoty rodziców, którzy narażają swoje dzieci . Sama również byłam świadkiem sytuacji, gdzie gość wnosił dziecko (ok. 2 lat) na Kasprowy Wierch. Był taki upał,że pot lał się z czoła, na nosidle nie było daszku, twarz dziecka była bardzo czerwona, główka zwisała bezwładnie i majtała się na wszystkie strony. Oczywiście ojciec w ogóle nie zaglądał co dzieje się z pociechą. Nie wytrzymałam i zwróciłam mu uwagę, że już nie wspomnę co mi odpowiedział..
Kochani osobiście jestem wielkim przeciwnikiem ciągania dzieci na szczyty w nosidłach! Miłość do gór to jedno-bezpieczeństwo dziecka to drugie. Trzeba być odpowiedzialnym i mieć zdrowy rozsądek, niestety wielu rodzicom tego brakuje..
Jeżeli chodzi o mnie, to póki co (niestety.. w góry nie wybieram się, ale chciałabym wykorzystać nosidło do leśnych dróżek, naszej pięknej plaży, jak i innych nieforsujących dziecka wycieczek-np. na Kaszuby. Mała mogłaby zobaczyć świat z trochę innej perspektywy. Latem używałam nosidła dla mniejszych dzieci, które nosi się z przodu i mój 5 miesięczny wówczas szkrab był zachwycony, że wszystko mógł zobaczyć, więc myślę,że i teraz spodobałoby się
Jeśli pewnego dnia udałoby się jechać w góry, choć na 2,3 dni-to nosidło służyłoby mi tylko w dolinkach, nie odważyłabym się z tak małym dzieckiem wchodzić wyżej-jej bezpieczeństwo na pierwszym miejscu.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi w tym wątku!!!
"Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował, tego czego nie zrobiłeś niż tego co zrobiłeś. Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślny wiatr.
|
|
| 25-01-2008 06:21 PM |
|
 |
Agnieszka.S
Aga

Status:
|
NOSIDEłKO i TEST
możesz tez tam wypożyczyć takowe a potem jak Ci się spodoba kupić
jeszcze inne nosidełka
i jeszcze inne 
Pablo, bardzo Ci dziękuję za przykłady nosidełek. Zastanawiam się nad Tatonką, albo Deuterem, na innych stronach oglądałam takowe i testy oraz zdjęcia nawet mnie przekonują (cena niestety trochę mniej..).
Myślałam,że może ktoś z Was używał jakiegoś konkretnego modelu i mógłby coś o nim napisać. Mam plecak Tatonka i jestem z niego bardzo zadowolona, więc może i nosidło z tej serii byłoby niczego sobie..
Pomysł z wypożyczeniem i wypróbowaniem jest bardzo dobry
Pozdrawiam serdecznie!!!!
|
|
| 25-01-2008 06:29 PM |
|
 |