Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat

Pełna wersja: GPS
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

maciek napisał(a):
Już chyba wolę dobrą mapę i przewodnik wcześniej przestudiowany.Big Grin

Niefortunna wypowiedź. Wink Chciałem właściwie powiedzieć, że jeszcze sporo wody upłynie w Potoku Kościeliskim, zanim kupię coś takiego. Wink Big Grin

Pedro napisał(a):
GPS jest jednak świetnym uzupełnieniem na trasie, a szczególnie w nieznanym terenie, bądź też przy ograniczonej widoczności. Wiesz gdzie jesteś, ile przeszedłeś, ile masz do celu, po prostu zwiększa Twoje bezpieczeństwo

Oczywiście masz rację, że GPS jest cennym uzupełnieniem na górskiej trasie, podobnie jak telefon komórkowy, bez którego obecnie w góry nikt już chyba się nie wybiera (w tym również ja). Wink Moją wypowiedzią nie zamierzałem skrytykować kogokolwiek, kto korzysta z wszelkich nowinek technicznych, ułatwiających górskie wędrówki i czyniące je bardziej bezpiecznymi. Chciałem zwrócić uwagę, że jestem ciągle retro Wink Big Grin, jak to wspomniałem kilka dni temu w którymś z tematów.

Uff!!...Ale się zmęczyłem.Big Grin

Bardzo chętnie przyłączę się do Waszego projektu. Swego czasu myślałem nawet z przyjaciółmi o stworzeniu strony udostępniającej takie ślady dla Beskidów, ale pomysł upadł. Nasz projekt miał też zawierać bazę miejsc, gdzie np. można znaleźć schronienie w razie załamania pogody i współrzędne różnych atrakcji turystycznych.
Nie wiem natomiast jaka jest przydatność śladów w wysokich górach, nie miałem okazji tego przetestować.
No to już są trzy osoby - jeszcze kilka i ruszamy Smile

Pedro napisał(a):
No to już są trzy osoby - jeszcze kilka i ruszamy Smile

Jak kupię tego GPS-a, to dołączę do Was. giggle Wink

Pedro napisał(a):
...... jak dla mnie GPS nie zastąpi w pełni mapy. Jak bym w domu miał planować trasę tylko z GPS-em to by to był raczej marny skutek (malutki ekran) Smile ......

Planowanie trasy na ekraniku GPS to rzeczywiście żmudne zajęcie Smile
Planuje się za pomocą oprogramowania i map na ekranie monitora komputera, a potem exportuje się to do GPS.
Testowałem dzisiaj mojego GPS na Ślęży. Jestem pod wrażeniem Smile
Dokładność do 5 metrów. Chodziłem po szlakach znakowanych i ścieżkach. Mimo mgły miałem cały czas pełną orientację !!!
Wskazania komputera podróży sa bardzo pomocne podczas wycieczki.
Całkowita odległość, czas w ruchu, czas odpoczynku, średnia prędkość ruchu, średnia prędkość wycieczki to dane, które pozwalają na orientację jakie się ma możliwości kondycyjne danego dnia, ile czasu traci się na robienie zdjęć i odpoczynek. Podawana na bieżąco wysokość pozwala nam określić ile jeszcze zostało do szczytu Smile.
Miałem dzisiaj ze sobą bardzo dokładną mapę papierową ale nie była wcale potrzebna Smile
Podsumowując stwierdzam, że to bardzo pożyteczne urządzenie zwiększające nasze bezpieczeństwo w nieznanym terenie i podczas trudnych warunków atmosferycznych. Należy pamiętać o zapasowych bateriach Smile)))))
Popieram pomysł z wymianą plików *.gpx
Pozdrawiam Smile

Bios, dobry wybór, będziesz zadowolony.
Pomysł z wymianą śladów ciekawy.

paaulo napisał(a):
Bios, dobry wybór, będziesz zadowolony.

Fakt, po pierwszych testach już jestem zadowolony i to bardzo )))))
W czasie wycieczki na Ślężę zbierałem dane i będąc już w domu mogłem przeanalizować trasę, czasy marszu i odpoczynku. 2/3 czasu marsz 1/3 odpoczynek ( robienie zdjęć Smile ) Zaskoczyła mnie mała średnia prędkość wycieczki, tylko 2,6 km/h Smile. To przez te zdjęcia Smile))))).

Zaplanowałem wycieczkę na Wielką Sowę. Może uda się zrealizować jeszcze w marcu Smile
Najpierw dojazd na Przełęcz Jugowską:
trasa [attachment=20031]
profil [attachment=20032]

Wycieczka: [attachment=20033]
Jej profil: [attachment=20034]
Odległość, długość etapów i orientacyjne czasy [attachment=20035]
Program podając czasy nie uwzględnia podejść. Trzeba o tym pamiętać.
Teraz tylko eksport trasy z komputera do GPS i w drogę Smile
Pozdrawiam Smile

Chyba trzeba będzie zrobic forumowy zlot gwiaździsty Smile (jak kiedys w rajdach samochodowych) grupy na spotkanie będą ruszały z różnych miejsc a docelowo bedzie podana tylko dł i szer geograficzna Wink Na miejscu ognisko i krzynki browarów, kto dotrze pierwszy ten więcej wypije Big Grin

Pedro napisał(a):
.....Chodziłeś z tym już chyba po Tatrach. Jak tam jest z dokładnością?

Taki mały teścik:
Wycieczka zaplanowana po szlakach wg mapy Topo Pl 100 :
[attachment=20047]
Teraz trasa wyświetlona na mapie GP Mapa Topo:
[attachment=20048]
Jak widać dopiero posiadanie własnego zapisanego śladu z tego regionu da odpowiedź jak to jest z tą dokładnością.
Jak definiujecie zapis śladu w swoich urządzeniach ?
Ja ustawiłem ilość punktów na 10 000 i zaznaczanych czasowo co 5 sekund.
Pozwala to na rejestrację śladu przez ponad 13 godzin.
Przetestuję jeszcze ustawienie wg odległości co 5 metrów.
Pozdrawiam Smile

No niestety dla map topo pl 100 trzeba mieć pewien dystans jeśli chodzi o dokładność. Rozbieżności w stosunku do rzeczywistości wielkie być nie powinny, ale aby mieć faktycznie dokładne dane to lepiej na podstawie sprawdzonych śladów.

To co jeszcze ktoś chętny do udzielenie się w temacie z własnym GPS-em?
Dużo zależy od samej mapy. Chodzę z Topo_100_PL, czasem wg mapy idę obok szlaku, ale tak na prawdę jakie ma znaczenie? Dokładność moim zdaniem wystarczająca.

bios napisał(a):
Jak definiujecie zapis śladu w swoich urządzeniach ?

Ja ustawiłem:
metoda rejestracji - auto
interwał - najczęściej

Jest już dostępne nowe oprogramowanie do 60CSx (wersja 3.90).
Ostatnio idąć na Sivy Wierch, zapisywałem całą trasę, od przełęczy po szczyt, zaskoczył mnie jeden moment, spore odchylenie naniesionego na mapę szlaku a zapis traktu GPS. Korzystałem z map rastrowych.
Wiadomo zdarzają się różnice. Wiele od używanej mapy zależy.
Czemu nie korzystasz z gotowych map obejmujących ten rejon np. Topo_100_PL?
Trochę z przymrużeniem oka. Wink
Stron: 1 2 3 4 5 6 7
Przekierowanie