Już chyba wolę dobrą mapę i przewodnik wcześniej przestudiowany.

Niefortunna wypowiedź.
Chciałem właściwie powiedzieć, że jeszcze sporo wody upłynie w Potoku Kościeliskim, zanim kupię coś takiego.

GPS jest jednak świetnym uzupełnieniem na trasie, a szczególnie w nieznanym terenie, bądź też przy ograniczonej widoczności. Wiesz gdzie jesteś, ile przeszedłeś, ile masz do celu, po prostu zwiększa Twoje bezpieczeństwo
Oczywiście masz rację, że GPS jest cennym uzupełnieniem na górskiej trasie, podobnie jak telefon komórkowy, bez którego obecnie w góry nikt już chyba się nie wybiera (w tym również ja).
Moją wypowiedzią nie zamierzałem skrytykować kogokolwiek, kto korzysta z wszelkich nowinek technicznych, ułatwiających górskie wędrówki i czyniące je bardziej bezpiecznymi. Chciałem zwrócić uwagę, że jestem ciągle retro
, jak to wspomniałem kilka dni temu w którymś z tematów.
Uff!!...Ale się zmęczyłem.
Bardzo chętnie przyłączę się do Waszego projektu. Swego czasu myślałem nawet z przyjaciółmi o stworzeniu strony udostępniającej takie ślady dla Beskidów, ale pomysł upadł. Nasz projekt miał też zawierać bazę miejsc, gdzie np. można znaleźć schronienie w razie załamania pogody i współrzędne różnych atrakcji turystycznych.
Nie wiem natomiast jaka jest przydatność śladów w wysokich górach, nie miałem okazji tego przetestować.
No to już są trzy osoby - jeszcze kilka i ruszamy

No to już są trzy osoby - jeszcze kilka i ruszamy

Jak kupię tego GPS-a, to dołączę do Was.

Bios, dobry wybór, będziesz zadowolony.
Pomysł z wymianą śladów ciekawy.
Chyba trzeba będzie zrobic forumowy zlot gwiaździsty

(jak kiedys w rajdach samochodowych) grupy na spotkanie będą ruszały z różnych miejsc a docelowo bedzie podana tylko dł i szer geograficzna

Na miejscu ognisko i krzynki browarów, kto dotrze pierwszy ten więcej wypije

.....Chodziłeś z tym już chyba po Tatrach. Jak tam jest z dokładnością?
Taki mały teścik:
Wycieczka zaplanowana po szlakach wg mapy Topo Pl 100 :
[attachment=20047]
Teraz trasa wyświetlona na mapie GP Mapa Topo:
[attachment=20048]
Jak widać dopiero posiadanie własnego zapisanego śladu z tego regionu da odpowiedź jak to jest z tą dokładnością.
Jak definiujecie zapis śladu w swoich urządzeniach ?
Ja ustawiłem ilość punktów na 10 000 i zaznaczanych czasowo co 5 sekund.
Pozwala to na rejestrację śladu przez ponad 13 godzin.
Przetestuję jeszcze ustawienie wg odległości co 5 metrów.
Pozdrawiam 
No niestety dla map topo pl 100 trzeba mieć pewien dystans jeśli chodzi o dokładność. Rozbieżności w stosunku do rzeczywistości wielkie być nie powinny, ale aby mieć faktycznie dokładne dane to lepiej na podstawie sprawdzonych śladów.
To co jeszcze ktoś chętny do udzielenie się w temacie z własnym GPS-em?
Dużo zależy od samej mapy. Chodzę z Topo_100_PL, czasem wg mapy idę obok szlaku, ale tak na prawdę jakie ma znaczenie? Dokładność moim zdaniem wystarczająca.
Jak definiujecie zapis śladu w swoich urządzeniach ?
Ja ustawiłem:
metoda rejestracji - auto
interwał - najczęściej
Jest już dostępne nowe oprogramowanie do 60CSx (wersja 3.90).
Ostatnio idąć na Sivy Wierch, zapisywałem całą trasę, od przełęczy po szczyt, zaskoczył mnie jeden moment, spore odchylenie naniesionego na mapę szlaku a zapis traktu GPS. Korzystałem z map rastrowych.
Wiadomo zdarzają się różnice. Wiele od używanej mapy zależy.
Czemu nie korzystasz z gotowych map obejmujących ten rejon np. Topo_100_PL?
Trochę z przymrużeniem oka.