Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat

Pełna wersja: Akcja kontrolna - Tatry, czerwiec 2009
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Wszystkim uczestnikom wyprawy gratulacje za dobrze i pozytecznie spędzony czas ok

Tomturowi życzę powrotu szybkiego do zdrowia, co by jeszcze mógł pobiegać po kopczykach w te wakacje Cool

No i mam nadzieję, że kiedyś będzie mi dane spotkać Wasze towarzystwo czy to na szlaku czy to wieczorem w schronisku przy małym jasnym, bo z tych wszystkich opisów widać, że atmosfera wyborna Dance
Mam pytanie do szanownej grupy kontrolnej o miejsce pozostawienia srodka lokomocji Big Grin

Blednie sadzilem ze to przemo byl kierowca, ale wychodzi na to ze to Wasza gurpa byla zmotoryzowana, wiec jesli mozna to podzielcie sie informacja, gdzie zostawiliscie autko Wink

Jak juz pisalem, sam zostawialem na strzezonym przy domu turysty ( 15 zl/ doba ). Nie sadze ze w Zako da sie gdzies taniej, ale może jednak bardziej doswiadczeni znaja takie miejsca uhm
W sobotni poranek o 4.30 wyruszyłem z Krosna ku Dolinie Chochołowskiej. Dość szybka jazda niemal pustymi drogami (przynajmniej z początku) z widokami na Beskid Niski, Sądecki, Pieniny, Gorce no i oczywiście Tatry i już jestem, u wylotu Chochołowskiej widzę w oddali dwie czerwone kurtki - witamy się i odjeżdżamy do Zakopanego, a następnie busem do Kuźnic. Tak to się zaczęło. Tylny patrol dla grupy kontrolnej wyruszył na szlak Cool

[attachment=23087] - przyprószone Czerwone Wierchy
[attachment=23088] - Anetka ze Śpiącym Rycerzem...
[attachment=23089] - ...i z adminem Big Grin
[attachment=23090] - szykuje się "Madziorna pogoda" Wink
[attachment=23091] - już w śniegu (okolice Zmarzłego Stawu), zbliża się Rychu
[attachment=23092] - ku Zawratowi
[attachment=23093] - Rychu, zostaw mnie! Big Grin
[attachment=23094] - tuż pod Zawratem (13 czerwiec Smile)
[attachment=23095] - no to teraz będzie już "z górki", czyli zdobywcy na Zawracie ok
[attachment=23096] - po zmaganiach z wiatrem i padającym śniegiem zaczyna się trochę rozpogadzać
[attachment=23097] - Tatry Bielskie w oddali
[attachment=23098] - patrol dotarł do schroniska, rozpogodziło się, choć temperatura była bardziej marcowa niż czerwcowa, no i mocno wietrzna Smile

cdn.

(część zdjęć wykonawstwa Anetty i Ryszarda Smile)
Po wesołej wieczornej integracji, oraz dość krótkiej nocy - nastąpił poranek Big Grin Plany na ten dzień były mocno zróżnicowane. Zgodnie z tym co już Stasiu opisał dołączam kilka zdjęć dla uzupełnienia Smile

[attachment=23099] - Górski Świat w Dolinie Pięciu Stawów
[attachment=23100] - "nasz" czworonożny górołaz w drodze na Szpiglasowy Smile
[attachment=23101] - Stasiu, kontroler Big Grin
[attachment=23102] - j.w. Smile
[attachment=23103] - Tatry Wysokie z okolic Szpiglasowej Przełęczy
[attachment=23104] - i mój kolejny zaśnieżony cel, czyli po prostu Wrota Smile

Na rozstaju szlaków w Dolince za Mnichem rozstajemy się niestety ze Stasiem. Umówieni, że spotykamy sie popołudniu w Zakopanem nie żegnamy się, choć jak później się okazało wyszło inaczej... Od teraz, uwolniony spod kontroli Winkgiggle udaję się ku Wrotom. A z tymi mam (miałem) pewne rachunki do wyrównania...

Stawki częściowo wolę obejść, ślady biegnące po dużych krach jakoś nie budzą we mnie zaufania. U góry widzę dwóch schodzących, schodzą tyłem wybijając każdorazowo stopnie rakami. Czyżby faktycznie było tak ciężko? Ubieram raki, choć póki co czekana nie wyciągam. O ile na większości podejścia zestaw raki + kijki są wystarczające to tuż pod przełęczą mocno żałuję że nie mam teraz w ręce dziaby... Ostrożnie, krok po kroku i niebawem jestem na przełęczy. W dole samotny turysta podąża w moją stronę...

Trochę wieje, robię parę zdjęć, wcinam kawałek żółtego sera ku pokrzepieniu sił Smile i odwracam się ku zejściu. A tam... widzę mozolne zmagania wspomnianego turysty na podejściu, jakieś potknięcie czy poślizg, zjazd kilka metrów w dół i widzę że podejmuje decyzję o odwrocie.

Zostaję więc sam i teraz i ja zabieram się za zejście, obecnie już uzbrojony w czekan spokojnie choć dość czasochłonnie wybieram i wyrąbuje stopnie pod każdy krok. Bardzo twardy śnieg, który przez większość dnia okryty jest cieniem nie pozwala niemal wbić w siebie czekana - a przynajmniej na tyle aby spełniał w pełni swoją powinność.
W końcu wchodzę w strefę większego nasłonecznienia, tu już idzie się lepiej (tzn. przodem do kierunku wędrówki Smile).

Przez chwilę myślałem nawet o zjechaniu na czterech literach jednak spotkane po drodze pojedyncze wystające kamienie skutecznie mnie odwiodły od tego zamiaru unsure

Okazuje się, że trasa od rozstaju na Wrota i z powrotem zajęła mi prawie 2,5 godziny! Rozsiadam się jeszcze na chwilkę, zerkam łapczywie na okoliczne wierzchołki snując plany na najbliższe tygodnie innocent

Schodzę do Moka, plażowicze rozpoczęli już swój sezon. Na asfaltówce jestem mimowolnym słuchaczem spierającego się małżeństwa. Problemem są skróty na serpentynach, bo to niewygodnie i lepiej asfaltem a tutaj kamienie i co to w ogóle ma być. Na koniec jeszcze się dowiaduję, że owe skróty powstały w ostatnich dniach na skutek remontu drogi do Moka Smile

Przy Wodogrzmotach spotykamy się z Anettą i Rychem i razem już na dół, jeszcze obiad w Zakopanem, jeszcze wspólna podróż samochodem do Krakowa i trzeba się żegnać, ale przecież będą niebawem kolejne, czas leci szybko Smile Dzięki wszystkim za kolejne miłe chwile tam na górze Smile (a w szczególności Anetce, Rychowi i Stasiowi za wspólne wędrowanie Smile)

[attachment=23105] - nad Stawkami Staszica
[attachment=23106] - dużo nad Stawkami Staszica, czyli widok z Wrót Smile
[attachment=23107] - Wyżni Ciemnosmreczyński Staw
[attachment=23108] - dalej na Wrotach, widok w stronę Grani Hrubego
[attachment=23109] - czas zacząć zejście (w dole wspomniany turysta)
[attachment=23110] - Mięguszowieckie "z boku"
Fajnie Pedro, że mnie dopełniłeś. Ty już masz Wrota za sobą. Ja poczekam, kiedy będzie można wyjść suchą nogą. I też trzeba mi popatrzeć na Przełęcz pod Chłopkiem.
Na fotografii pod Zawratem to może ja z Tomturem te dwie kropki na Starym Zawracie?

Stasiu napisał(a):
Na fotografii pod Zawratem to może ja z Tomturem te dwie kropki na Starym Zawracie?

Z tego co mówiliście to raczej była dużo większa różnica czasowa pomiędzy nami, abyśmy mogli Was gdzieś zobaczyć. Tamto zdjęcie było wykonane około godziny 12.20. Powiększyłem też te "kropki" [attachment=23111] ale chyba zbyt dużo to to powiększenie nie wyjaśnia Smile

O 12:20 to byliśmy już na Zawracie Big Grin
Ale się temat rozrasta...
I zdjęć przybywaBig Grin

Bartek_84 napisał(a):
Jak juz pisalem, sam zostawialem na strzezonym przy domu turysty ( 15 zl/ doba ). Nie sadze ze w Zako da sie gdzies taniej, ale może jednak bardziej doswiadczeni znaja takie miejsca uhm

Na stacji BP przy Rondzie Kuźnickim.
Wystarczy usmiechnąć się i ładnie poprosićToungueSmile
Bez opłat, nawet na kilka dni.

mar.an napisał(a):

To faktycznie wygląda na bardzo dobre miejsce parkingowe no i w sumie bardziej ekonomiczne Big Grin

Dzieki wielkie za informacje cenną ok

Bartek_84 napisał(a):
(...)
To faktycznie wygląda na bardzo dobre miejsce parkingowe no i w sumie bardziej ekonomiczne Big Grin

Dzieki wielkie za informacje cenną ok

Poczekaj Bartek, nie tak szybko. Nie wiem jak wygląda Twoja buźka, ale za to znam buźkę Mar.an. Jej uśmiech potrafi rozbroić i największego marudę giggle Mam nadzieję, że wkrótce opiszesz swoją anabazę z parkowaniem autka w Zakopcu.

Stasiu biorę to pod uwagę Big Grin Dlatego jak bede chciał tam zaparkować to koniecznie musze zabrać ze sobą przedstawicielkę płci pięknej, bo jak sam się pojawię i powiem że chce samochód zostawić to mnie ciupagami w stronę Krakowa pogonią giggle

Bartek_84 napisał(a):
...
Tomturowi życzę powrotu szybkiego do zdrowia, co by jeszcze mógł pobiegać po kopczykach w te wakacje Cool
...

Na szczęście Tomtur to nie "wakacyjny" wędrowiec i jeszcze się nachodzi nie jeden raz... za jakiś czas Wink

Bartek_84 napisał(a):
Mam pytanie do szanownej grupy kontrolnej o miejsce pozostawienia srodka lokomocji Big Grin
...gdzie zostawiliscie autko Wink
...
Jak juz pisalem, sam zostawialem na strzezonym przy domu turysty ( 15 zl/ doba ). ...

Jak jedziesz do Palenicy to lepiej autem i zapłacić ok20 pln za parking niż 15 zł w Zakopcu i dopłacać za bilety do Palenicy po 16pln w dwie strony od łepka.

mar.an napisał(a):
...

Ojjjj Marta... niedługo nie będzie miejsca dla nas, albo jaki zakaz wystawią Sad

A tak w ogóle to dziękuję Stasiowi za relację, jak zwykle świetna, i Pedrowi za dopełnienie tego naszego wielowątkowego spotkania Wink

Nie wiecie może jakie warunki panują w drodze na Rysy?? tzn jaki sprze zabrać??
góry WIELKIE DZIĘKISmile:)
Jak jaki cały chłopieShySmile

mobiline napisał(a):
Nie wiecie może jakie warunki panują w drodze na Rysy?? tzn jaki sprze zabrać??
góry WIELKIE DZIĘKISmile:)

W tej chwili w Tatrach jest totalna dupówa - leje (wiadomość z ostatniej chwili), więc najlepiej zabrać ze sobą kości do gry do schroniskaWink

Stron: 1 2 3
Przekierowanie