Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat

Pełna wersja: O jakości zdjęć.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Bo mam z tym kłopot.
Otóż zdjęcia na stronę staram się wrzucać nie "cięższe" niż 160-190kb i rozmiarach 640x480.
Miejsce na darmowym serwerze jest ograniczone (choć jest na to sposóbSmile) ale przede wszystkim chodzi o to by oglądający nie czekał w nieskończoność aż się fotka ściągnie.
Tyle, że jakość zdjęć jest wtedy kiepska.

Znacie jakieś patenty, proste programy by zmniejszyć i mieć wyraźne, nie ziarniste zdjęcie? Chodzi mi o coś wygodnego, by pół dnia nie spędzać na jedną fotką. Może są jakieś zasady, sposoby?
Używam InfranView, czasem Picsssy-bo można za jednym zamachem zmniejszyć całą serię- ale zadowolony nie jestem.
Ja używam aktualnie programu VSO Image Resizer. Jako tako zmniejsza...
Przetestuje Smile
Do zmiany rozmiaru wielu zdjęć używam IrfanView. Gdy bardzo zależy mi na rozmiarze, plugin do IrfanView - RIOT (Radical Image Optimization Tool). Użycie RIOT - File --> Save for web. Nie znalazłem sposobu na przetworzenie wielu zdjęć na raz przy użyciu RIOT.
http://luci.criosweb.ro/riot/
Polecam dobry darmowy program PhotoFiltre
http://photofiltre.free.fr/frames_en.htm
Dostępna wersja 6.4.0
Można przeskalowywać zdjęcia, ustawiać wielkość kompresji przy zapisie, a w zakładce Tools jest bardzo przydatne Automate/Batch gdzie można automatycznie przeskalować wiele plików.
ja właśnie photo filtre'a używam już parę latek ok:
Photo Filtre używam. Fakt, sporo fajnych funkcji ma ten program.

Tak powoli dochodzę do wniosku, że to jest sprawa nie do przeskoczenia. Nie bardzo da się zmniejszyć zdjęcie i jego wagę z 1,5mb do 160kb zachowując jego idealną ostrość.uhm
Pamiętaj, że kompresja wg algorytmu Joint Photographic Expert Group (JPEG) jest stratna. Oznacza to, że jesli masz zdjęcie powiedzmy 1600x1200 zapisane jako foto.jpg a teraz przeskalujesz go do 800x600 i zapiszesz w jpg dalej tracisz na jakości zależnie od stopnia kompresji.
Można trochę poprawić wygląd przez wyostrzenie.
W PS proponuję robić to tak:
1. Zmieniamy mode fotki z RGB Color na Lab Color.
2. Ustawiamy kanał na Lightnees.
3. Z zakładki Filter wybieramy Sharpen i potem Unsharp Mask
Orientacyjne wartosci:
a) portrety - Amount(wartość) 150 %, Radius9promien) 1, Treshold(próg) 10
b) krajobraz - Amount 65%, Radius 3, Treshold 2
4. Wracamy do Mode RGB Color.
Gotowe Smile
O, to już wyższa szkoła jazdySmile
Photo Shop ponoć trudnym programem jest.
Ło matko, ten PhotoShop ma ponad 500kb.Scary

Może jest jakaś lżejsza wersja tego programu? Albo jakaś jego cześć tylko do zdjećuhm
Znaczy 500MB
Prosty sposób dla CS3 i nowszych:

Duplikate Layer
ustawienie właściwości drugiej warstwy na Overlay
dalej Filters
dalej na dole Other
dalej High Pass
ustawienie wartości by były widocznie jedynie kontury, czyli zazwyczaj pomiędzy 0,4 a 1,8
dalej Ok

Maska wyostrzająca poprawia wygląd kosztem dużego zwiększenia szumu a tu dodawane są tylko krawędzie i zaszumienie zwiększy się minimalnie.

W przykładzie chodzi mi bardziej o pokazanie różnicy po zastosowaniu tego sposobu a nie o walory samego obrazu dlatego dwa nie najbardziej wyszukane.

przed:
[attachment=30973] [attachment=30975]
po:
[attachment=30974] [attachment=30976]
Smile
Ale CS3 to program?
Sorry ale słabi kumam te sprawyRolleyes

PiotrekDz napisał(a):
Ale CS3 to program?
Sorry ale słabi kumam te sprawyRolleyes

to wersja photoshopa

Ok, rozejżę sięSmile