Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat

Pełna wersja: O jakości zdjęć.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
To teraz pytanie taktyczneSmile
Ściągnąłem PS CS3 Lite PL. Fajnie, jest po polsku.
Tyle, że ta aplikacja, po włączeniu, nigdzie się nie instaluje (tradycyjnie, klikam->uruchom i, w tym przypadku, pojawia się niebieskie duże okno i jakieś napisy mrygają) tylko normalnie, po dłuższej chwili otwiera się program.
A to chyba nie tak powinno byćuhm
Nie wiem, orłem w tych sprawach nie jestem ale zawsze jaki program instalowałem to było pytanie:gdzie zainstalować, czy utworzyć skrót i.t.d.
W tym przypadku nic takiego się nie dzieje.

O co chodzi, co robię nie tak?
Ok. Gro i bucy ok
Polecam Wam bardzo fajny, darmowy program do usuwania szumów "Noiseware Community".

Ma wiele opcji w zależności od tematyki zdjęcia. Poza tym, często używam go do zmniejszenia wielkości zdjęcia przy zachowaniu nie zmienionej ilości pikseli.

Tutaj link: http://www.dobreprogramy.pl/Noiseware-Co...11908.html
PiotrekDz ogólnie jest taka zasada,że każde zdjęcie po zmniejszeniu rozdzielczości należy wyostrzyć. W photoshopie jest taka opcja przy zmianie rozmiaru i nazywa się bodajże "bicubic sharper" (w wersji angielskiej), którą należy wybrać z listy rozwijanej. Oczywiście jeśli są szumy to je lepiej wcześniej zredukować żeby też się nie wyostrzyły. W sieci można znaleźć mnóstwo tutoriali na temat photoshopa, jest też wiele filmików na youtubie.
Photoshopa trochę próbowałem ugryźć ale trudny program. Może jak kiedyś czasu będzie więcej-zimą-to się zagłębię w ten program.
Ostatnio zmniejszam w PhotoFiltre. Przy zapisie widzę ile będzie "ważyło" zdjęcie co jest bardzo pomocne. Nie mogę przeholować bo potem album chodzi jak krowa.

Oczywiście używam wyostrzenia, choć nie zawsze trzeba. .
Photoshop nie jest taki straszny trzeba tylko załapać podstawy i wcale nie musisz używać całego "arsenału" tam dostępnego a jedynie to co Cię interesuje. Tak jak powiedziałem na początku ktoś Cię musi pokierować a potem samo pójdzie. Wybór oczywiście należy do Ciebie, ja tylko zachęcam bo można wiele ciekawych rzeczy wykombinować. Najnowsza wersja czyli CS5 to już istne cuda wyprawia Smile
Pewnie się tym kiedyś zajmę bo widziałem co można zrobić. Co prawda ze mnie fotograf kiepski i sprzęt mam "małpiaty" więc raczej na zasadzie dojścia do dużej kompresji przy w miarę dobrej jakości.
Ja używam FastStone. Jest osobno przegladarka bardzo dobra i program do zmniejszania zdjęć z wieloma opcjami. Jest po polsku.
Stron: 1 2
Przekierowanie