Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat

Pełna wersja: Pomoc dla Timura - Nasza pomoc dla ...
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Kochani, pewnie sporo z Was zagląda na stronę TOPRu, ale pozwolę sobie umieścić tę samą informację na naszym forum.

Niektórzy z Was znają pewnie Jana Tybora ps. Timur i mieli okazję z nim pójść w nieznakowane miejsca w Tatrach. Teraz Timur potrzebuje pomocy. Żeby się nie rozpisywać, zamieszczam info ze strony TOPRu:

"POMÓŻ TIMUROWI!!!
Pomagał innym, pomóżmy jemu!

Jan Tybor ps. Timur, zawodowy ratownik Tatrzańskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego, instruktor narciarstwa, taternictwa i alpinizmu, przewodnik międzynarodowy IVBV. Reprezentant Polski w ski-alpinizmie.
W listopadzie 2008 roku przeszedł skomplikowaną operację usunięcia guza mózgu. Powikłania operacyjne spowodowały połowiczny niedowład i duże zaburzenia mowy.
Najgorsze ma za sobą, teraz pozostają żmudne ćwiczenia, aby normalnie funkcjonować. Rehabilitacja jest jedynym sposobem na dojście do sprawności, jednak wymaga czasu i pieniędzy.
Istnieją dwie możliwości wsparcia;

Można wpłacić pieniądze na konto TOPR, które zamieściliśmy poniżej;

Tatrzańskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe
34-500 Zakopane, ul. Piłsudskiego 63a
NIP 736-000-78-64
REGON 490018902
Nr konta: ING Bank Śląski nr 58 1050 1722 1000 0023 0273 1175
Z dopiskiem "Dla Jasia Tybora"

Lub;
Wesprzeć Jasia poprzez Fundację Wspierania Alpinizmu Polskiego im. Jerzego Kukuczki w ramach 1% odpisu od podatku w ramach akcji Śmigło dla Tatr.
By deklarowana kwota trafiła na cele Jasia w części PIT-u pod nazwą: "Wniosek o przekazanie 1% podatku należnego na rzecz organizacji pożytku publicznego (OPP)"
należy w odpowiednich rubrykach podać : nazwę Fundacji - Fundacja Wspierania Alpinizmu Polskiego im. Jerzego Kukuczki nr KRS: 0000084062 wnioskowaną kwotę.
W części PITu pod nazwą "Informacje uzupełniające" należy w odpowiednich rubrykach podać: cel szczegółowy 1% ; ŚMIGŁO - dla TIMURA.
Dodatkowe informacje można znaleźć na stronie: http://www.fundacjakukuczki.pl gdzie znajdują się też PITy do wypełnienia, z gotowymi danymi Fundacji."

Sokół

O w mordę.... teraz mnie złamało całkiem.... w 2006 byłem z Jasiem na Wielkim Mięguszowieckim...

[attachment=20236]

nie no, w szoku jestem...
Hej i co z Waszą pomocą, czy nikt naprawdę nie ma ochoty wspomóc Timura, czy sprawa zakończy się jak zwykle na sloganach, jak pt. "Wolność dla Tybetu", ludzie albo zbierzemy się tu i teraz, albo przestańmy pisać o "poezji górskiego świata" ...
Zamierzam wysłać na ten cel z 50-100 zł, i myślę, że było by wspaniale gdybyśmy razem przelali pod szyldem naszego forum jakiś wspólny datek ... prop. by zainteresowani przelali swoje datki na jeden rachunek, a następnie można by całość przesłać dla Timura.
Czekam na ew. Wasze propozycje i deklaracje do czwartku do 18.00, a jeśli nie będzie odzewu, to po prostu wyślę to co moje jako SMOK.

ps. nie poznałem osobiście Timura, poznałem jedynie Lichotę, lecz wiem i wierzę, że ludzie z tej grupy naprawdę zasługują na to by o Nich nie zapominać w potrzebie

Sokół

Bardzo dobry pomysł. Sylwek, podaj mi Twój numer konta. Podoba mi się takie podejście do tematu.
Czemu nie, to ja się dołączę zamiast wysyłać od siebie. Wyślij mi nr konta na priva, napisz może też o zbiórce na forum, tj. do kiedy trwa itp.
Hehe, a skąd wiesz, że nie sprzeniewierzę funduszy ?
Najpierw zbierzmy chętnych, a potem postanowimy o realizacji, nie znam Cię osobiście Sokole, ale po raz drugi zasłużyłeś na uznanie Smile
O realizacji pogadajmy w czwartek, postanowimy też komu w tej sprawie zaufać, pzdr.

Sokół

No dobra. To ja się deklaruję, ze wpłacam. Nieważne komu. Cel jest tak szczytny, że wierzę, że nikt nie sprzeniewierzy pieniędzy. W ogóle nie biore takiej opcji pod uwagę.
Kochani, możemy to "zrzucić na admina", ale niekoniecznie, Pedro i tak ma sporo roboty. Jeśli decydujemy się na zbiórkę forumową, to wystarczy określić, do kiedy dokonujemy wpłat w ramach uczestników na konto jednego z nas - ja proponuję, żeby to trwało tydzień, czyli do 31 marca. Jak wszystkie wpłaty już dojdą, robi się przelew wszystkich zebranych pieniędzy i przedstawia sprawozdanie na forum, załączając wydruki/skany z banku. Oczywiście zgodnie z przepisami prawa nie wolno nam organizować zbiórki publicznej, ale publiczna to ona nie jest, a prywatna, bo adresowana jest tylko do forumowiczów, a my się przecież wszyscy znamy Smile

To jak, ktoś chce się podjąć? Piszcie, czy macie lepszy pomysł, bo jak nie, to ja mogę to zrobić tak jak wyżej opisane.

Sylwester napisał(a):
Hej i co z Waszą pomocą, czy nikt naprawdę nie ma ochoty wspomóc Timura, czy sprawa zakończy się jak zwykle na sloganach, jak pt. "Wolność dla Tybetu", ludzie albo zbierzemy się tu i teraz, albo przestańmy pisać o "poezji górskiego świata" ...
....

Czy myślicie, że jak ktoś tu nie napisał "ja wysłałem, ja.. ja !" to znaczy że nie wysłał?

Tylko chciałem napisać, że jak Sylwek daje 50 to niech nikomu nie będzie głupio dać i 5 pln Smile
Temat dobry, myślę że dotarł do ludzi, każdy mógł przeczytać i sam zadecydować, ale nikt nie musi się deklarować ile daje... tak jak u mnie na parafi blink

pozdr

Sokół

Galleahad, masz moje błogosławieństwo.

Pablo napisał(a):
Czy myślicie, że jak ktoś tu nie napisał "ja wysłałem, ja.. ja !" to znaczy że nie wysłał?

Skoro tak, to faktycznie, po co te ceriegiele. Każdy daje od siebie i już. Będzie szybciej.

Wyraziłem tylko swoje zdanie, jak kto chce niech się zbiera w "fundusz".
Tylko jak nie będzie tu kilkuset postów o wpłatach ( tylu jest użytkowników) to niech nikt nie myśli że forumowicze są do bani... bez górnolotnych frazesów kochani, wpłacać i koniec.
Jeśli byśmy chcieli przelać razem pieniądze jako Górski Świat to ja oczywiście popieram inicjatywę.

Trzeba by wybrać jedną osobę odpowiedzialną za zbiórkę, jak chcecie to mogę się tym zająć, ale że Sylwek był pomysłodawcą więc wstępnie proponuję Sylwestra.

Z listą dawców - może być ale bez wypisanych kwot kto ile. Co prawda tutaj pojawia się kwestia zaufania, a ta leży po Waszej stronie czy będziecie ja mieli do osoby zbierającej. Z drugiej strony w razie wątpliwości każdy może zrobić przelew we własnym zakresie bezpośrenio na konto TOPR-u i problem zaufania znika. Tak ja to widzę. Skany bankowe publicznie na forum po prostu do mnie nie przemawiają.

Decyzja należy więc do Was: czy razem czy osobno.

Pablo napisał(a):

tak, bo to nie to samo co klikać w pajacyka, a wspólna akcja na wspólnym forum to nic złego

Dysponując zgodą założyciela forum i niejako przez niego namaszczony informuję, że osoby zainteresowane wspólnym /pod flagą Górskiego Świata/ przekazaniem datku dla Timura mogą zwracać się do mnie na PW o nr rachunku na którym będzie zbierana kwota.
Wysokość deklarowanych kwot jest indywidualną sprawą każdego z uczestników, po zakończonej akcji prześlę do Bartka celem weryfikacji stosowny dokument wskazujący na prawidłowe dokonanie operacji bankowej.
Proponuję by akcję zakończyć 31.03.2009 o godz. 17.00 kiedy to nastąpi realizacja /przelew/.
Pzdr.
Stron: 1 2 3 4
Przekierowanie